Marťanské písky přehled
Arthur Charles Clarke
Vesmírná trilogie série
< 3. díl
Román Marťanské písky patří k raným autorovým dílům, poprvé vyšel již roku 1952. Vypráví o světě, který se v nadcházejícím století možná stane realitou – o založení prvních kolonií na Marsu a o těžkém zápasu kolonistů o přežití. Napínavý příběh hrdiny Martina Gibsona však ani za několik desetiletí v ničem nezastaral a dokazuje ohromnou míru autorova talentu.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2009 , BaronetOriginální název:
The Sands of Mars, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marťanské písky. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem četla poprvé a četla se mi dobře. Je to napínavé, ale přesto oddychové čtení s výletem na planetu Mars. Vesmír mě lákal už odmalička, tak se mi čtení líbilo, mám ráda tento žánr knih. Ačkoliv je kniha staršího data vydání, je čtivá a i v dnešní době ji hodnotím jako skvělé sci-fi od skvělého autora.
Kniha Marťanské písky v seznamech
v Mé knihovně | 124x |
2008 | 2001: Vesmírná odysea |
1984 | Setkání s Rámou |
2005 | Konec dětství |
1994 | Návrat Rámy |
2008 | 2010: Druhá vesmírná odysea |
To je taková paráda! Po grafomanských výtvorech současnosti, které jsem teď přečetla, aby mi náhodu něco neuteklo (a v devadesáti procentech se opět přesvědčím, že současná tvorba není moc pro mě...), balzám na čtenářovu duši. Dnes už klasický román, který na dvoustech stranách popíše pouze nezbytné, detaily nechá na čtenářově fantazii, a ve zbytku se může věnovat filozofii, přerodu hrdinů a nějakému tomu "dobrodružství". Ani slovo nechybí, ani slovo navíc.
Jediný, proč bych se chtěla dožít třeba devadesátky je, že bych mohla porovnat sci-fi budoucnosti s tím, které se píše dnes a kochat se těmi rozdíly mezi fantazií a skutečností, přesně jak jsem to dělala u téhle knížky nebo kterékoliv už taky vousatější. Nejbáječněji jsem se pobavila, když hrdinové bánili i v kosmické lodi a běda, kdyby jim to chtěl někdo zakázat. Budoucnost podle mého gusta. Nádhera.
Bohužel jednu supernovu musím mistrovi žánru strhnout za přece jen semo tamo nějakou tu nelogičnost a naivní milostnou linku. Ale bez obav, tento spisovatel bude na čtenářském nebi zářit navěky.