Vysoko spracovaní ľudia: Prečo jeme niečo, čo nie je skutočné jedlo, a prečo s tým nevieme prestať přehled

Vysoko spracovaní ľudia: Prečo jeme niečo, čo nie je skutočné jedlo, a prečo s tým nevieme prestať
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541226/bmid_vysoko-spracovani-ludia-preco-jeme-nieco-co-nie-je-skut.png 4 42 42

Kniha o fenoméne vysoko spracovaných potravín, ktoré v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy. Lekár a výskumník Chris van Tulleken pútavo vysvetľuje, ako sa na náš tanier dostali laboratórne zmesi, prečo ich máme tak radi a čo robia s naším telom (zďaleka nejde len o nárast hmotnosti), zdravím, spoločnosťou i planétou. Máme právo vedieť širšie súvislosti o tom, čo jeme a pijeme, a autor nám ich v knihe ponúka. Nenájdete v nej žiadne príkazy či zákazy, ale množstvo vedeckých faktov, zistených skutočností a výsledkov experimentov. Vydajte sa na objavnú cestu svetom potravinárstva a nášho stravovania.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Petit Press
Originální název:

Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn't Food... and Why Can't We Stop?, 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vysoko spracovaní ľudia: Prečo jeme niečo, čo nie je skutočné jedlo, a prečo s tým nevieme prestať. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

sara2965
08.01.2025 3.5 z 5

Kniha by mohla být kratší , je taková zbytečně utahaná / místy nudná. I formace jsou v knize cenné a zajímavé. Ale občas mi kniha přijde místy chaotická a až moc odborná.

DK_Ronie
02.01.2025 4 z 5

Určitě nesouhlasím s komentářem Dreamerx9. Kniha mi nepřišla nijak zvlášť složitě napsaná. Přesto za styl psaní dávám hvězdu dolů. Přišlo mi, že tomu chybí nějaká logická struktura. Celé to působí trochu chaotickým dojmem, je to místy hodně repetitivní a často to obsahuje úplně zbytečné informace navíc. Knize by slušelo tak o 100-150 stran méně.

Každopádně obsahuje řadu velmi zajímavých informací. A i když je řada z nich dnes už vcelku známá, knihu určitě doporučuju. Měl by si ji přečíst (a hlavně se nad ní zamyslet) opravdu každý.


Adam84
05.12.2024 4.5 z 5

V supermarketech si při nákupu oblíbené pochoutky přečíst složení ze zadní strany obalu a po pečlivém zvážení všech zdravý prospěšných a nezdravých látek se svobodně rozhodnout o její koupi... tak tohle autor knihy nikoho nenaučí, ale o to mu nejde, na to by v dnešní době čtenáři nestačilo ani dlouholeté studium chemie s potravinářským zaměřením. Úkol knihy je spíš upozornit na praktiky velkých potravinářských společností, jež vyrábí potraviny s vnitřní strukturou a složením přetvořeným tak, aby nám co nejvíce chutnaly, bez ohledu na zdravotní důsledky, vše jen za účelem maximalizace zisku.

Publikaci Chrise van Tullekena lze tedy chápat jako hlasité volání po změně, bez ohledu k opravdu velkým, na potraviny zaměřeným producentům a s vědeckým a k čtenáři laikovi přívětivým rozborem.

Jsem tedy poučen a mohu se UPF alespoň pokusit co nejvíce omezit, ale co ti ostatní... bude na opravdovou změnu jedna kniha stačit?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vysoko spracovaní ľudia: Prečo jeme niečo, čo nie je skutočné jedlo, a prečo s tým nevieme prestať v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených2x
v Mé knihovně27x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x