Výtěžnostní normy pro jatky a bourárny přehled
Václav Šedivý
Publikace obsahuje prověřené výtěžnostní normy pro jatečné opracování skotu, prasat, telat, skopového a kozího bravu i koní, zpracované pro oba druhy nákupu, tj. pro nákup v mase i v živém, ve všech třídách jakosti. V bourárenské části jsou obsaženy jak výtěžnostní normy pro dělení kusů, půlek a čtvrtí na části při základním bourání, tak i normy pro vykosťování a úpravy jednotlivých částí pro výsekové a výrobní účely. Normy jsou doplněny detailním popisem postupů při zařazování jatečných zvířat do jakostních tříd při nákupu a charakteristikou jednotlivých skupin výrobních mas. Z recenze Doc. MVDr. Ladislava Steinhausera, CSc., uveřejněné v časopise MASO 6/97:" ...Výtěžnostní normy byly a jistě budou klíčovým podkladem k ekonomické prosperitě každého podniku. (...) Nástup malých porevolučních podniků byl charakterizován často velkorysým mávnutím rukou nad řadou těchto základních výrobních podkladů. Široké ekonomické rozpětí umožňovalo řídit tyto provozy s různým úspěchem, často pouze řeznickým citem. Velké provozy však postoupily mnohem dále. Podchytily a zpracovaly si vlastní normativy (...) Majitelé miniprovozů a prodejen masa zde najdou jasnou příručku dnes tak moderního "know how". A je lhostejné, jestli některou z uvedených norem přijmou kompletně nebo jako vzor pro svoji normu podnikovou. (...)"... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výtěžnostní normy pro jatky a bourárny. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (0)
Zatím zde není žádný komentář.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Výtěžnostní normy pro jatky a bourárny v seznamech
v Knihotéce | 1x |
Autorovy další knížky
2014 | České masné výrobky |
2003 | Slovenské masné výrobky |
1988 | Lidé, alkohol, drogy |
1985 | Moderní láska a sexualita, manželství a rodina |
2017 | Technologické výpočty pro řezníky a uzenáře |