Zeď přehled
Jean-Paul Sartre
Sbírka novel vznikala postupně v rozmezí tří let. Některé z nich byly nejprve otištěny samostatně, avšak od roku 1939, kdy vyšly poprvé pod názvem Zeď (Le Mur), byly nadále vždy publikovány společně ve stejném pořadí a pod stejným titulem. Tato sbírka obsahuje 5 novel: Zeď, Místnost, Hérostratos, Intimita a Mládí vůdce.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zeď. Přihlašte se a napište ho.
Moje první zkušenost s existencionalismem. Přesně touhle knížku jsem potřeboval přečíst. Odpovídá na spoustu otázek.
"Kdyby mi teď v tom stavu, v jakém jsem byl, přišli oznámit, že se mohu klidně vrátit domů, že mi darovali život, nechalo by mě to chladným. Když jsme ztratili iluzi věčnosti, je úplně stejné čekat několik hodin nebo několik let." - Zeď
"Luciena, který dostal výbornou známku za své pojednání o "mravnosti a vědě", napadlo, že by mohl napsat Pojednání o nicotě, a představoval si, že až by to lidé dočetli, jeden po druhém by se rozplývali jako strašidla při zakokrhání kohouta." - Mládí vůdce
Zfilmováno
1993 | Nevolnost |
2006 | Bytí a nicota |
2004 | Existencialismus je humanismus |
1965 | Slova |
Čtivé povídky, které pracují s ústředním tématem Sartrovy filosofie existencialismu. Naše existence se stává skutečnou skrze naše rozhodnutí a vlastní definování sebe sama. V cestě nám ovšem stojí mnoho zdí a překážek. Z partyzána se tak nechtěně stává zrádce, z milující manželky vražedkyně, ze svobodomyslné ženy usedlá nešťastná manželka, ze zakřiknutého muže s hérostratoským komplexem se stává zbabělec a z mladého filosofa fašista.
Kvalita jednotlivých příběhů kolísá a z celé sbírky bych vyzdvihl povídku Zeď, jelikož v ní Sartre výstižně popsal myšlenky člověka připravující se na smrt. Dále Hérostrata, protože ve světle nedávných tragických událostí na FF UK může mít člověk představu, jak uvažuje masový vrah.
Ačkoliv může mít čtenář mnoho výtek k Sartrovi, jeho filosofii či životu, ale jeho nejlepší (nikoliv nutně všechna) díla určitě stojí za přečtení.