Co vše jsme ochotni udělat proto, abychom přežili?

recenze

Neviditelná zranění (2016) 5 z 5 / Marghe
Neviditelná zranění

Máte představu, jak vypadá peklo na zemi? A jak moc je důležité udržet si naději? Kniha Neviditelná zranění nám vypráví příběh dvou mladých osob a jejich tvrdý boj se zlem a utrpením.

Kniha je rozdělena do tří částí. První nás zavede k šestnáctileté Rút a její nemocné mamince do doby, kdy se pro ně začíná vše měnit. Musí začít nosit židovskou hvězdu, nesmí pokračovat ve studiu a nakupovat mohou pouze v určitou vymezenou hodinu. Maminka nechce a ani pořádně nedokáže mladé Rút vysvětlit, proč přišly tyto drsné a nepochopitelné změny. Jak to, že na ni najednou pokřikují děti, že je špinavá židovka?

Nastane bohužel čas, kdy i ony dvě musí nastoupit do transportu a vlak je odveze směr Terezín. I přes počáteční šok z města uprostřed hradeb se v něm naučí fungovat. Je to drsný život a v nelidských podmínkách je smrt stále přítomná. Obě jsou ale šťastné, že jsou stále spolu, a věří, že bude lépe.

“Neměla špatné svědomí, že neřekla mamince úplnou pravdu, vždyť mamince zůstala přece jen naděje. A to je víc než všechno ostatní.”

Druhá část knihy nás zavede do Osvětimi, Gross-Rosenu a poté do Bergen-Belsenu. I přesto, že mám přečteny hromady knih, jejichž příběhy se odehrávaly v koncentračních táborech, nebyla jsem připravená na to, jaké další šílené věci se ještě dozvím z této knihy. Další část příběhu o Rút přečtete jedním dechem. Vaše pusa zůstane dokořán a v hlavě vám bude blikat červená kontrolka. Stop! Tohle je neuvěřitelné. Bohužel, cokoliv se nám zdá příliš, vězte, že lidská důstojnost klesne velmi hluboko, pokud je v tom boj o vlastní život.

“Vidíš ten komín, jak čoudí? Vítej v samotném pekle.”

Třetí a poslední část knihy je věnována mladému muži Ervínovi, který přežije pobyt v Terezíně. Vrací se do rodného města, kde na něho nikdo a nic nečeká. Jak se vyrovná s tím, co zažil a čeho byl svědkem? V recenzích mnoho lidí tvrdí, že příběh o Ervínovi není nijak zajímavý a prošel si menším utrpením než Rút. Kdo jsme my, abychom soudili a porovnávali lidskou bolest? Každý jsme jinak silný. Někoho zlomí fyzická bolest, někoho ta psychická. Každý v sobě máme jiné množství odvahy bojovat.

“Co máš v hlavě a v srdci, to ti nikdo nevezme.”

Ke knize s tímto tématem se těžko hledají slova, která vyjádří, jaká vlastně je…
Není náročná na přečtení. Věty jsou psané jednoduše a stroze. Ale je náročná na vaši psychiku, protože je popsaná tak realisticky, že výjevy z knihy budete mít rovnou před očima. Ale je dobré všechno tohle vědět, na takovou minulost se nesmí zapomínat. Proto prosím, přečtěte si ji.

Autorka recenze
Markéta Pospíšilová
(ig @cteni_me_bavi)

Neviditelná zranění Neviditelná zranění Věra Fojtová

Neviditelná zranění jsou příběhem dvou mladých lidí, do jejichž osudu krutě zasáhla válka. Rút je šestnáctiletá dívka, která je společně se svojí matkou zařazena do transportu a místo toho, aby chodila do tanečních a prožívala sv... více

Komentáře (0)