Tajemství Kosí kavárny

recenze

Tajemství Kosí kavárny (2024) 5 z 5 / Marghe
Tajemství Kosí kavárny

Obálka knihy slibuje hřejivý román se špetkou magie, romantiky a rodinných tajemstvích.
Bez pochyb tohle všechno jsem dostala a ještě hodně navíc…
Je to velmi emotivní román o bolesti, strachu a smrti, ale také o lásce, odpuštění a pochopení, o druhých šancích a síle jít životem dál.

Ústředním tématem je rodinná léčivá moc, která se předává mezi ženami z generace na generaci. Děj románu se odehrává v malém městečku Wicklow na jihu USA a právě sem přijíždí Anna Kate. Její babička Zee zemřela a ona se musí na chvíli ujmout její kavárny. Zee ve své závěti uvedla, že kavárna musí být v provozu ještě dva měsíce po její smrti, teprve pak ji může Anna Kate zavřít a zamířit na studia.

Jaký důvod mají dva měsíce provozu? Čeho tím Zee chtěla dosáhnout? Anně Kate to není vůbec jasné, ale svého úkolu se zhostí. Kavárna má své pravidelné návštěvníky a všichni vyžadují Kosí koláč, kterým je kavárna proslulá. Není to jen tak obyčejný koláč, má magickou moc, pro mnohé je útěchou, radostí, pochopením či vyrovnáním se s nelehkou situací. Dokáže Anna takový koláč připravit a bude mít stejné účinky, jako když ho připravovala babička?

Do kavárny však lidé dříve nemířili jen kvůli koláči. Zee byla velmi oblíbenou osobou, pro každého měla vlídné slovo, naslouchala jim a vždy byla ochotná podat pomocnou ruku. Je toto přirozené i pro její vnučku Annu Kate? Navíc ve městě žije i rodina jejího otce, kterou nikdy nepoznala. Přijmou ji mezi sebe a dokáže jim Anna Kate odpustit křivdu, která ji i její matce změnila život?

V knize vystupuje ještě několik dalších postav, jejíchž životní příběhy nejsou vždy jen radostné, ale velmi často jsou hodně bolestivé. Autorka dokázala vylíčit jejich chování, pocity i veškeré myšlenky, tak moc uvěřitelně, že naprosto zasáhla mé srdce a dohnala mě k slzám.

I přes všechny vyplakané slzy musím říct, že kniha je nádherná. Čte se svižně a nikde nemá hluchá a nudná místa. Já ji nemám prostě vůbec co vytknout. Ode mě má krásných 5**** z pěti a autorku si přidávám k mým oblíbeným.


Tajemství Kosí kavárny Tajemství Kosí kavárny Heather Webber

Někdy je potřeba trocha kouzel, abyste našli cestu domů. Ve stínu alabamských hor leží městečko Wicklow. Právě sem se vrací Anna Kate, aby pohřbila svou milovanou babičku Zee, majitelku Kosí kavárny. Měl to být krátký výlet.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář