Detektivní román z prostředí Panoptika pana Perkinse

recenze

Panoptikum pana Perkinse (2024) 3 z 5 / jadwiga
Panoptikum pana Perkinse

Detektivní román Ilony Dobrovolné zachycuje krátký úsek z kočovného života Panoptika pana Perkinse. 

Principál Perkins má vše, po čem může jen toužit: prosperující panoptikum, peníze, úspěch a krásnou milenku. Tu ale kvůli jejímu vzhledu, a namyšlenosti, ostatní členové podniku nemají zrovna v lásce. Kdo by také chtěl být na té druhé straně, v kůži třeba siamských dvojčat, vousaté ženy nebo trpaslíků, že? I přesto spolu všichni, den co den, odehrávají zábavná představení pro velká publika.

Jednoho dne toto věhlasné panoptikum navštíví známý pana Perkinse, Leopold Higgs. Přichází s nabídkou založení zábavního a zoologického parku v Čechách, kde by panoptikum mělo své stálé angažmá a nemuselo nadále kočovat z místa na místo. 

O sto třicet let později přijíždí do těchto míst doktor historie Benedikt Knesl s praktikantkou Klárou, kteří mají být nápomoci při vyšetřování úmrtí neznámé osoby nalezené v prostorách opuštěného areálu.

Příběh se v obou liniích vyprávění rozvíjí velmi pozvolně. Kvůli současné lince jsem chvíli měla chuť přeskakovat stránky, jelikož se v nich nic zásadního nedělo a náš pan historik Ben mě spíše štval. Pak se ale vše zlomilo, a jednotlivé dílky se začaly vzájemně proplétat a pomalu do sebe zapadat. Když však nad celou knihou přemýšlím zpětně, líbilo by se mi, kdyby autorka dala více prostoru samotnému Panoptiku. Děj se totiž zaměřoval víceméně na jednu osobu. Určitě ale doporučuji všem, kteří mají rádi poklidné a postupně rozvíjející se příběhy, bez litrů krve. Ještě jedno malé zamyšlení: v dřívějších dobách se k lidem s různými anomáliemi těla mnozí z těch zdravých nechovali zrovna přátelsky. A přitom jejich zdravé duše tím musely neskutečně trpět.
3,5*/5


Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Alfréd Perkins má zdánlivě všechno. Peníze, milenku, a především úspěšný podnik, s nímž na sklonku devatenáctého století kočuje Evropou. Jednoho dne jej navštíví starý známý Leopold Higgs a nabídne mu, aby se společně usadili v Če... více


Komentáře (0)

Přidat komentář