Dojemný příběh z válečného Německa

recenze

Nové nebe (2023) 5 z 5 / Marghe
Nové nebe

Kniha, která mě na první pohled okouzlila překrásnou obálkou, v sobě skrývá emotivní příběh z druhé světové války. Román, jenž nedokážete odložit dříve, než dočtete poslední stranu.

Hannah je nejen učitelkou němčiny a hudební výchovy na státní škole, ale soukromě také vyučuje hru na housle. Peter, bratr jedné z jejich žákyň je Hannah naprosto okouzlen. Přestože je zasnouben, nedokáže Hannah pustit z hlavy. Jejich přátelství se postupně mění v lásku. Osud jim však není nakloněn. Od svého otce se Peter dozví, že finančně jsou na tom velmi špatně a jediné, co je může zachránit, je jeho svatba s bohatou Clarissou. Peter, ač nerad, cítí zodpovědnost za svou rodinu a Hannah opustí. Po boku své ženy získá prestiž a jeho kariéra začne strmě stoupat.

"Pravdě lze utíkat jen po určitý čas."

Mezi tím, co Peter buduje svou kariéru na říšském ministerstvu, se musí Hannah vystěhovat ze svého domu v Berlíně a i se svou tříletou dcerkou Melinou hledat útočiště jinde. Pro židy ve městě již není bezpečno. Nový domov najdou na odlehlém statku v Sanderhofu. Přijmou je pod svou střechu úplně cizí lidé a stanou se součástí jejich rodiny. I přesto, že se je snaží ochránit co nejdéle, přichází čas, kdy i Hannah s Melinou se musí pokusit utéct do zahraničí. Něco se ovšem během cesty pokazí a Hannah je deportována do Osvětimi. Co se ale stalo s Melinou? Kde je její holčička?

"Hannah si to všechno stále ještě nedokázala vysvětlit. Orchestr, který hraje jako o život, zatímco ostatní se vracejí z práce, od níž je může osvobodit pouze smrt. Co jen se to z tohohle světa stalo?"
Z Petera se stala pravá ruku Reinharda Heydricha a zatím jen nečinně přihlíží všem hrůzám páchaných na židech. Na statku v Sanderhofu nemají o Hannah a Melině žádné zprávy a tak místní farář se rozhodne Petera vyhledat. Dokáže mu otevřít oči? Pochopí Peter, že musí zasáhnout? Nebo i nadále bude slepě následovat svého vůdce? A jak se mu změní život po atentátu na Heydricha? Bude ve své práci pokračovat i po boku dalšího šílence Himmlera? A především Najde Hannah a Melinu? Přežijí obě dvě válku?

"Rány se mohou zahojit pouze tehdy, když člověk pochopí, proč mu je ten druhý způsobil. Jen pak lze odpustit. A jen v odpuštění spočívá skutečné uzdravení."

Historických knih z druhé světové války vychází opravdu velké množství, ale ne každý dokáže o těchto hrůzách číst. Ovšem tento román bych doporučila i slabším povahám. Kapitoly jsou velmi krátké, proto i čtení je opravdu svižné. Popisy z koncentračních táborů zde nejsou vykresleny do těch nejpodrobnějších detailů, ale i přesto autorka dokázala vylíčit veškeré utrpení, kterým si vězni museli projít. Nové nebe je kniha, která mě absolutně vtáhla do příběhu. Jako by postavy o nichž čtu byli mí přátelé a já s nimi prožívala každičký okamžik jejich života. S pokorou ji jdu zařadit do knihovny mezi své nejoblíbenější knihy a těším se na její pokračování, které vyjde v listopadu tohoto roku.

Autorka recenze: Markéta Pospíšilová

Nové nebe Nové nebe Margit Steinborn

Würzburg, rok 1933. Krátce poté, co Německo ovládli nacisté, přichází mladá Židovka Hannah Rosenbergová o místo učitelky hudby. Nový domov pro sebe i svou malou dcerku Melinu najde na odlehlém panství Sandnerhof, ovšem nebezpeč... více

Komentáře (0)