Holly – detektivní thriller

recenze

Holly (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Holly

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Beta

Není to zrovna nejpříjemnější doba, okolnosti jsou neveselé, a tak je je agentura Právo nálezce dočasně zavřena. Jenže Holly to nedá, takže když zavolá žena, která pohřešuje dceru, Holly se případu ujme. Vůbec však netuší, co může očekávat...

Je asi jasné, že tuhle knihu nadšeně očekávali všichni, kteří mají jak S. Kinga, tak jeho jeho postavu Holly Gibneyové, rádi. Ovšem reakce na knihu jsou lehce rozporuplné a já už teď asi vím proč.

Holly je napínavý příběh, který (tak trochu proti mému očekávání) nepřináší nic nadpřirozeného. Ovšem nemusíte se bát, že v něm nenajdete nic „kingovského“ - autor se zde „vyřádí“ v menších nechutnostech, rozpitvá nám trochu detailů a samozřejmě je tu oblíbená Holly a její neduhy a fóbie.

Příběh je rozdělen na několik dějových linek, které se v pravý čas potkají. Nejvýraznější je samozřejmě ta s Holly, která si prochází těžkým obdobím a tak se v myšlenkách vrací i zpět do minulosti. Autor tu tentokrát naráží na několik ožehavých témat, jako např. politika nebo rasismus, a dovolím si upozornit, že u některých pasáží rozhodně není dobré něco mlsat.

Já jsem ve finále spokojená – čte se to dobře, je to svižné a i jsem se dočkala finálního vysvětlení. Ovšem je tu pár věcí, které se mi tak nějak nepozdávají a myslím si, že některé jsou právě tím, co jiným čtenářům extrémně vadí.

Jako první (asi největší) problematický prvek je Covid. Ano, byl tu nějakou dobu s náma, patří prostě do našich životů, jenže řekněme si to upřímně – každému už tak nějak i zmíňky o něm lezou na nervy. A tady je covid zrovna v plné síle, rozebírají se vakcíny, kdo si o něm co myslí... prostě je to místy až otravné. (Asi by to chtělo s tímhle tématem pár let počkat.)

Dalším lehce nepříjemným bodem je politický podtext, hlavně Biden/Trump. To zrovna mně asi tak nevadí, ale kdyby autor do textu zahrnul naše politiky (Fiala/Babiš), kterých je všude plno, tak se budu vztekat taky. A když k té dvojici, názorům koho kdo a proč volil, přidáte ještě ten covid...

A to, co trochu víc vadí mně – pokud někdo nečetl předchozí knihy, kde Holly je, dozví se tu víc, než by asi chtěl. U sérií, kdy čtete pozdější díl, to nějak očekáváte, ale tady mě to trochu zarazilo. Ano, já jsem, krom jedné (očividně té nejdůležitější), předchozí četla, ale... no nevadí, to se rozdýchá.

Holly je skvělá knížka, a já se u ní bavila. Rozhodně to, co jsem popsala není důvodem, proč ji nedočíst, ale chápu, že ne každému to bude příjemné.
Musím pochválit i vzhled knihy – obálka je úchvatná a ty drobné svítící detaily jsou skvělým nápadem.


Holly Holly Stephen King

Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga p... více


Komentáře (0)

Přidat komentář