Jana bude brzy sbírat lipový květ

recenze

Jana bude brzy sbírat lipový květ (2022) 5 z 5 / Matematicka
Jana bude brzy sbírat lipový květ

Básníkovi Miloši Doležalovi v létě roku 2021 náhle zemřela manželka Jana Doležalová. Její život, smrt, i svůj život po její smrti reflektuje ve velice osobní sbírce básní Jana bude brzy sbírat lipový květ. Jde o krátké a stručné básně, které svou formou, názvem jedné z nich i tématy připomínají biblické žalmy. Básník se v nich doslova „pere“ s novou životní situací, kdy se náhle a zcela nečekaně ocitl bez nejbližší bytosti, s kterou prožíval svůj život. Udivuje mě otevřenost Miloše Doležala, s kterou nás zve do intimity života svého i své milované ženy Jany, do okamžiků její smrti, jejího pohřbu i života po něm. Jeho otevřenosti si velice vážím.

Žalm

Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám,
skoro všechno už mi vzal,
servaná pastvina
čeho bych se bál.
Je blíž, než se zdá,
až do rána
přebývat smím v Jeho domě,
kde mlčí po dlouhé, předlouhé časy.
Štěstí a přízeň mě provázejí,
též miláčka a mrtvých přátel hlasy.
Jeho prut a hůl jsou mojí útěchou,
vždyť rákoska a karabáč
tancují v nocích po mně, nedáš mi spát,
až nad ránem útěšný fáč
v podobě vysílení.
Miláčka popel jsme včera uložili,
v hřebeni její zrzavé vlasy
ve skříni šaty
vůně neblednou.
Prostíráš stůl, číši mi po okraj plníš,
pak prudce zatáhneš za ubrus,
pleníš v nás jak koule v kuželkách.
Rozbije se číše, rozmlátí servis,
padají slzy a kuchyň je rázem setmělá.
Sám jsem popel a mám vstát z popela?

Sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ se pro mě stala jednoznačně největším „básnickým objevem“ roku 2022, kdy vyšla. A to pro svou autentičnost, krásu slov a slovních spojení, kterými autor své pocity vyjadřuje, i vědomým navazováním na „tradici předků“ – ať už na různé biblické knihy, nebo na tradici míst na Vysočině, kde autor žije – především kostel v Zahrádce.

Jana bude brzy sbírat lipový květ Jana bude brzy sbírat lipový květ Miloš Doležal

Sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ je v jádru souborem nénií za odchodem nejbližšího člověka z tohoto světa. Verše Miloše Doležala vynikají koncizním tvarem, lapidárním výrazem, pracují s překvapivou asociativností, intertex... více

Komentáře (0)