Království prokletých by Nikola

recenze

Království prokletých (2022) 3 z 5 / obedova.pauza
Království prokletých

"Peklo nebylo takové, jaké jsem čekala."

Po té, co vyšetřování sestřiny vraždy nabralo nečekaný směr se Emilia vydává do samotného pekla, kde co by "DÁBLOVA NEVĚSTA" přísahá Vittorii pomstít. Nic ovšem není tak, jak se na první pohled zdá. Hierarchie pekla je složitá a naše hrdinka se ocitá v "ošemetné" pozici. Zkoušená hříchy v neznámém hradě obklopena démony a tvory, které zná jen z mýtů.
Jako nový ďáblův "mazlíček" je navíc ve středu pozornosti. A její nastávající choť se zdá být až příliš zaneprázdněn svou vlastní pýchou, než aby si přišel nárokovat svou nevěstu.

S druhým dílem přichází nejen ochlazení klimatu, ale bohužel také děje. Přesouváme se do "zamrzlých" Sedmi kruhů pekelných a s tím vstupuje na scénu hlavně hodně vysvětlování. Jak funguje peklo? Kdo mu vládne? Kdo v něm žije? A ono by to asi bylo i zajímavé čtení, kdybychom ovšem neměli typickou hlavní hrdinku, která místo, aby poslouchala, tak raději dělá ukvapené závěry a vymýšlí nesmyslné teorie.
Celou dobu se tak ženeme za získáním informací jen proto, abychom nakonec zjistili, že vlastně víme ještě méně, než s čím jsme začínali a nezbývá než počkat na třetí závěrečný díl.

(SPOILER ZONE ->)

Emilia se upsala pekelnému princi a nyní se společně s Irou ocitá u brány obávaných Sedmi kruhů. Před ní leží Koridor hříchů a za ním? Kdo ví...
Zapomeňte na všechno, co jste se dozvěděli, když jsme ještě byli ve slunném Palermu. Teď jsme v pekle a tady vládne ďábel...krutý a bezcitný Orgolio... a nebo ne? Upřímně ze všech těch zvratů a informací, které se během průběhu druhého dílu dozvíme se člověku tak akorát zatočí hlava.
Naše hlavní hrdinka se na konci prvního dílu rozhodla stát se ďáblovou nevěstou a upsala se dobrovolně rodu Orgolio. Jenže Orgolio není pravý ďábel, tím je celou dobu Ira, takže smlouva, kterou Emilia uzavřela s pekelným princem, jehož hlavní dominanta je pýcha, je neplatná. To ovšem naše nevěsta netuší, a proto se okamžitě po příchodu do pekla dožaduje návštěvy svého budoucího manžela.
Ten ji však zcela pochopitelně vidět netouží a Emilia se tak ocitá v sídle rodu Ira. Kam, jak my čtenáři (kteří jsme knihu dočetli) víme, patří. Postupně se seznamuje s chodem pekla a zjišťuje, jak funguje zdejší magie, která jeho obyvatele neustále "poňouká" a zkouší jejich "hříšnost"...
Dále také samozřejmě pátrá po vrahovi své sestry, respektive po onom tajemném "anděli", který "donutil" nebohého Antonia vyříznout Vittoriino srdce...SPOILER: Byla to sama Vittoria!
Krom Irova kruhu, se podíváme na návštěvu k Invidovi, kterému Emilia odcizí knihu kouzel První čarodějky a on ji za to připraví o její magické schpnosti. Zatím co ve světe smrtelníků působila naše hlavní hrdinka tak trochu "neschopně", v pekle se u ní ale objevilo vcelku magické nadání.
Od Emilie se také očekává účast na Vlčích slavnostech, které jsou oblíbenou akcí, jež pořádá jeden z pekelných princů. Vrcholem oslav je obřad, při němž vymámí z "čestného" hosta jeho největší strach. A samozřejmě, že pro tentokrát tato "milá" povinnost připadne právě Emilii.
Ira ovšem, jako pravý gentleman, nechce svou vyvolenou nechat jen tak napospas démonickému vlivu jeho bratrů a nabízí jí pomoc. Společně trénují její odolnost vůči jednotlivým hříchům...a Emilia znišťuje, že pobyt v pekle skutečně nebude procházka rajskou zahradou.
Čím více času spolu naši dva hlavní protagonisté tráví, tím častěji se Emílii krom nemravných myšlenek objevují útržky vizí...jak se později dozvídá, jedná se o vzpomínky. Ona a Ira se totiž již setkali a peklo jí také není tak neznáme, jak se zpočátku zdálo.
Krom záhady okolo smrti svého dvojčete. "Snoubence", který o ni nejeví zájem. A stále tajemného Iry se tak objevují i zcela nové a nečekané otázky, na které je potřeba získat odpovědi. Emilia ovšem není úplně zdatný detektiv, jak už jsme se přesvědčili v Palermu, a tak se v celé situaci spíše zmateně "plácá" a tím plete sebe i nás, co by čtenáře.
V závěru knihy se jí přece jen ale poštěstí zjistit pár nových informací. A to, že její sestra je "živá" a chce se s ní sejít...Orgolio není ďábel a tím pádem ani její budoucí muž...naopak Ira je ďábel a bude-li ho chtít, jeho království a penis jsou jí plně k dispozici.
Informací nejpodstatnější je ovšem fakt, že ani sama Emilia není tak úplně tím, kým si celou dobu myslí, že je...s její myslí si někdo zahrával a nemůže si tak být jistá vůbec ničím, ani svými vlastními vzpomínkami...

Kniha nás tak zanechává s množstvím neúplných informací. Což je pěkně k vzteku! Já, co by člověk netrpělivý, jsem si třetí a závěrečný díl přečetla v angličtině, a tak vás nevědomé budoucí čtenáře mohu předem upozornit na jednu věc, a to tu, že ve světě Hříšných skutečně není nic tak, jak se na první pohled jeví a věřit se nevyplácí ani vlastním stínům.

A poznámka úplně mimo téma...kniha je hrozně "pevně" vázaná, takže čtení bylo vyloženě nekomfortní.

Království prokletých Království prokletých Kerri Maniscalco

Poté, co zaprodala svou duši, aby se stala královnou Hříšných, se Emilia vydá s tajemným princem Irou do Sedmi kruhů, kde je uvedena do svůdného světa neřestí. Přísahá, že udělá všechno pro to, aby pomstila svou milovanou sestr... více

Komentáře (0)