To si, prosím, všichni zapamatujte!!!!!!
Asi každý člověk ví, co nebo kdo to je kůrovec. Máme je za obrovské škůdce, nepřátele krásných lesů, VYVRAŽDĚME JE!!!! Ale víte, tohle všechno určitě? Není spíš kůrovec dalším článkem v tom nekonečném koloběhu života? Co by se bez nich stalo s lesy? A co by bylo s námi? Jaké jsou důvody, že tak škodí?
TUTO knížku vám vřele DOPORUČUJI, protože je to PECKA! PĚT KAPITOL vás provede původem maličkých broučků, které DO VYDÁNÍ TÉTO KNÍŽKY NEMĚL NIKDO RÁD. Ukáže vám jejich život i co všechno dokážou. Věřte mi, že po přečtení se na kůrovce budete dívat úplně jinak. Dokonce je budete ve svém okolí hledat, jako já. No, úspěšná jsem NEBYLA. NA MOU DUŠI!
Pan profesor Jiří Hulcr je velikým profesionálem a odborníkem na kůrovce. Skrz knížku totiž poznáte, že je má moc rád, a snaží se tak i své okolí o nich POUTAVĚ poučit. Je napsaná VTIPNOU, ZÁBAVNOU, a přesto VZDĚLÁVACÍ formou, takže se máte na co těšit. Jedinému, čemu nebudete rozumět je, proč to ČLOVĚK VŽDYCKY MUSÍ VŠECHNO TAK ZVRTATTTTTT!!!!
Například mě zaujalo v negativním slova smyslu, co dělají JAPONCI! Každý obdivujeme jejich bonsaje, krásné zahrady, mechy. A víte, jak se oni chovají ke kůrovcům? Začali OBALOVAT STROMY LEPKAVÝMI PLACHTAMI, aby je tak polapili. Vypadá to ŠÍLENĚ, a do lesa se to naprosto NEHODÍ!!!!!!!!
Publikace je jinak plná fotografií, popisů druhů i srandovním vysvětlováním. Ano, kůrovec prdí!!!! Ale důvod si musíte přečíst!!!
Každý, kdo má rád knihy PETERA WOHLLEBENA, by měl dát šanci této útlé knížce od JIŘÍHO HULCERA.
Myslím, že by stálo za úvahu vydat další knihu, třeba i o něčem podobném. Pan profesor má totiž moc hezký spisovatelský PROJEV, tak proč toho nevyužít.
Jen co mi vadilo, že je kniha opravdu krátká, 108 stánek mi rozhodně nestačilo. Snad příště.
Kůrovci Jiří Hulcr
Podobný obraz někdy viděl snad každý: malebná horská krajina, kterou kdysi pokrývaly lesy, nyní vypadá, jako kdyby se přes ni přehnala pohroma. Les zmizel a zbyly po něm jen pahýly mrtvých stromů. Šumava i Jeseníky zejí prázdnotou... více