Literární poprava Bridget Jonesové

recenze

Zabila jsem naše kočky, drahá (2014) / Bolkonská
Zabila jsem naše kočky, drahá

Od Maslowské jsem už kdysi dávno něco četla, nejspíš to byla Červená a bílá, v každém případě mi z té prózy v hlavě nic neutkvělo. Ale o autorce se pořád mluví, tak jsem si řekla, že zkusím i její nejnovější počin. A nebylo to špatné.

Na propleteném příběhu dvou rádoby hrdinek a jedné spisovatelky si Maslowska s velkou chutí utahuje z moderních žen, chození na hodiny jógy, věčného hledání svého pravého já, čekání na tu pravou lásku, z něhož pak třeba vzejde celkem smutný kompromis, kompromis s lesklou pleší, zaměstnaný jako prodavač v koupelnovém studiu. A koneckonců taky ty kočky v názvu by bylo možné vidět jako jeden z fenoménů dnešní doby, celebrity nového století, virální komety, zvířata lhostejná k vašemu štěstí či neštěstí jako prodavačka v trafice, náhodný kolemjdoucí. Prostě kočky. Neříkejte, že se na ta veselá videa z YouTube někdy nedíváte.

Je to všechno ohromně živé, řízně psané a svým způsobem okouzlující – autorce jednoznačně nechybí důvtip a svou slovní zásobu i kulturní rozhled dokáže používá jaksi až smrtícím způsobem. Nic jí neunikne. A mě to bavilo, fakt jsem se dávno tak nenasmála. Vadí mi asi jenom to (čistě subjektivně), že si vybrala strašně snadný cíl.

(„Kečup je bohužel TOTÁLNĚ rakovinotvornej.“ – „Co se toho týče, tak moje teta Albie má rakovinu kostí.“ – „Ach můj Bože, chudinka. To určitě bolí!“ – „Naštěstí je pobožná. A podle výzkumů pobožný lidi líp snášej bolest. Chceš antibakteriální gel?“ – „Díky, trošku. I když je mi líto bakterií. Jsou to živý bytosti. Vím, že občas mluvím jako praštěná.“ – „Proč myslíš? Máš právo si to myslet.“ – „To díky tomu buddhismu – totálně změnil mý postoje.“)

Známe ty slepice, v pohodě, taky si o to nejednou koledují, když je člověk zaslechne třeba v tramvaji, setřít je totálně a zasmát se na tom duševním marasmu. Je to fakt subjektivní – mně se tenhle svět, náš svět, líbí, a asi jsem spíš zastáncem méně sžíravého humoru? Nevím.

Ale pobavíte se, to jednoznačně, a všechno, co vám slíbila anotace, v knize najdete. Anotace je vůbec až nečekaně trefná. Až jsem v pokušení celou ji sem přepsat.

Doslov čtenáře upozorňuje na některé literární kvality, jimiž se dílo Doroty Maslowské vyznačuje. Přiznám se, že sama jsem je v této próze nebyla moc schopna rozeznat. Nevadí. Od toho ty doslovy asi jsou. Co bych vyzvedla sama – bezesporu brilantní popisy postav. Maslowska dokáže obdivuhodně pregnantně a barvitě na malém prostoru nahodit jakýkoli typ. V této knize je hned několik vskutku ohromných postaviček. Nebudu vyjmenovávat, ale tady třeba soused:

Byl to bledý chlapec, vykrmený a čistý jako marcipán, na sobě měl černé triko s portrétem jakési změti lebek a utíkajících hořících lidí. Oči jako nedbale rozsypané sušené ovoce se mu mlhavě rýsovaly kdesi hluboko v těstu tváře; tu měl rozmazanou v tuku a orámovanou několika symbolickými dlouhými vlasy, vyjadřovala velkou touhu přitulit se k polštáři a probudit se za mnoho, mnoho milionů let, tehdy, až už bude úplně po všem.

Ani popisy prostředí vlastně nezaostávají a také si nesou jakousi extravagantní příchuť, silné citové zabarvení, a rovněž jistou dávku osobité poezie:

Rozbitými žaluziemi k ní pronikalo slunce, které bylo vztekle žluté výpary z indické restaurace.

Podtrženo a shrnuto – pro čtenáře náročnější na kvalitu bude tato kniha určitě správnou volbou, díky jazykové vytříbenosti si na některých úryvcích opravdu pochutnáte. Méně nároční se nejspíš přinejmenším pobaví. I když tento druh humoru taky není pro všechny.

Já přiznávám svou zaujatost a dávám pouze tři hvězdy.
Cokoli dalšího od ní vyjde, přečtu si určitě.
Na názor mi v tomto případě jedna kniha přijde málo.
A pořád by mě tak nějak zajímalo víc to Polsko. Tak snad se autorka vrátí ze svých cest zpátky na známou půdu...

Zabila jsem naše kočky, drahá Zabila jsem naše kočky, drahá Dorota Masłowska

Po deseti letech od svého debutu (Červená a bílá, č. 2004) vydává Masłowská nový román, jazykově vyzrálý, učesanější, bez vulgarismů. Ty zde ovšem nahrazují neotřelá slovní spojení a košaté metafory, jako by se čtenář neocital v p... více

Komentáře (0)