Maldonado zraje jako víno aneb Ozvěna krve se opravdu povedla

recenze

Ozvěna krve (2024) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Ozvěna krve

Detektivní román Ozvěna krve od Isabelly Maldonado je pozoruhodným vstupem do autorčiny další série. Jako její fanoušek musím říct, že tato kniha mě příjemně překvapila svou dynamikou a, ano opět, i přirozenou věrohodností.

Hlavní hrdinka, detektiv Veranda Cruzová, je komplexní postavou, která čtenáře vtáhne do děje od prvních stránek. Její reakce na vážnost policejních situací může někdy působit přehnaně, ale vzhledem k tomu, že autorka sama má zkušenosti z policejní práce nejen ve Phoenixu, můžeme předpokládat, že jde o věrné zobrazení reality.

Parťák Cruzové je skutečným miláčkem knihy. Jeho kombinace kamarádského přístupu, ochranitelských instinktů a rozhodnosti z něj dělá ideálního partnera pro naši hrdinku (pozor, ne na romantické úrovni!). Jejich dynamika dodává příběhu další rozměr a často slouží často jako odlehčení v napjatých situacích nebo naopak dodává důraz na závažnost situace.

Maldonado exceluje v budování postav - dokonce i těch vedlejších. Každá z nich je co nejpečlivěji vykreslena a působí věrohodně, což přispívá k celkové uvěřitelnosti příběhu (i když většinu času sledujeme Cruzovou). Střídání kapitol z pohledu Verandy a El Loba, bosse kartelu, nebo jeho syna Bartola je brilantním tahem. Tyto pasáže nejen že ilustrují brutalitu zločineckého světa, ale také poskytují cenný vhled do motivací a psychologie záporáka.

I když se nejedná o klasický příběh se sériovým vrahem, protivník je zde neobyčejně nebezpečný a lstivý, což udržuje čtenáře v neustálém napětí. Autorka umně graduje napětí po celou dobu čtení, přičemž poslední třetina knihy je doslova adrenalinovou jízdou vrcholící ve strhující akci.

Maldonado dokáže balancovat mezi vážností tématu a odlehčujícími momenty. Humor a rodinné vztahy jsou příjemnou součástí příběhu a dodávají mu lidský rozměr.

Jediným drobným nedostatkem by mohla být občasná nepřehlednost v množství jmen, ale to je více než vyváženo silnými charaktery a poutavými dialogy.

Celkově vzato je Ozvěna krve vynikajícím krimi románem, který uspokojí jak začátečníky, tak i ostřílené čtenáře tohoto žánru. Isabella Maldonado prokázala, že má talent pro vytvoření napínavého příběhu se sympatickými postavami a zajímavými (i když ne nepředvídatelnými) zvraty. Těším se na pokračování, Veranda je bomba.


Ozvěna krve Ozvěna krve Isabella Maldonado

Detektiv Veranda Cruzová vede elitní protidrogový oddíl policie ve Phoenixu a má jediný, těžko splnitelný cíl: zničit nejmocnější zločinecký kartel na světě vedený Hectorem Villalobosem. Jen sama Veranda ví, že její posedlost kart... více


Komentáře (0)

Přidat komentář