Mír prý lze vykoupit jenom smrtí, nebo přijde Mladá dáma na jiné řešení?

recenze

Mladá dáma (2024) 4 z 5 / KočkomilkaJana
Mladá dáma

Když knihu četla kamarádka a úplně ji neodsoudila, řekla jsem si, že Mladé dámě dám šanci také. Prvně jsem se ale se synem podívala na film na Netflixu - neochudím jej přece o draky! Číst potom knihu, která vznikla na základě spolupráce filmařů a autorky beletrie, Evelyn Skye, bylo zajímavou zkušeností.

Elodie žije v chudé zemi pokryté vyprahlým pískem. Vévodství, které má dědit, tone v bídě a tak je celkem pochopitelné, že bez váhání podřídí svůj život otcovu plánu vdát ji za prince Henryho z bohatého království Aurea. O drakovi jí nikdo nic neřekne, dokud mu není předhozena a zrazena téměř všemi, kterým věřila a které milovala.

Knižní i filmová verze se, dle mého názoru, podstatně liší. Jak to tak bývá, kniha se stává v místech popisů krás maličko nudná - ve filmu kamera zabírá pomalu scénu a není potřeba slov ze strany herců. Na druhou stranu ve filmu neslyšíme myšlenky postav, vždy jsme jen s jednou postavou a nesmíme děj moc komplikovat, protože zájem diváků by klesl a rozpočet naopak rostl. A právě v tom vidím výhodu Mladé dámy od Evelyn Skye.

Na příběh kolem krvavého dědictví Aurey, ke kterému se naše hrdinka Elodie připletla, můžeme v knižní verzi nahlížet hned z několika ženských pohledů. Odhalíme tak nejen pocity, ale i skrytá tajemství a objevíme i motivace, které k čemu dotyčné vedou - a to je, mimo dračího jazyka, neskutečně krásným obohacením knihy oproti filmu.

Ano, děj mi přišel maličko uspěchaný, dva dny byly dostačují pro film, ale méně uvěřitelné pro knižní Elodii, která podnikala podstatně více kroků než filmová Mladá dáma. Ale i když mi délka dobrodružství vadila, užívala jsem si každou stránku a i ty nudnější popisné pasáže. Vůbec mi nevadilo, že jsem věděla, jak kniha skončí. Cesta ke konci to byla krásná, plná okouzlujících okamžiků, lásky, bolesti a pochopení. Na tak málo stránkách jsem se celkem divila.

Mladá dáma je krásná kniha plná odhodlaných a sebevědomých žen všech druhů a zaslouží si, aby si ji přečetlo více lidí, než kolik vidělo film. Dračí jazyk totiž pro knihu vytvořila, podobně jako Tolkien, ve třinácti letech dcera autorky. A právě to by mladým lidem mohlo ukázat, že žádná fantazie není hloupá nebo blbost. Že vše, co si přejí, se může splnit. Mimo to, přestože je Mladá dáma moderní youngadultovka, není tupá a plná sexu. Má totiž logiku, nápad a zajímavé provedení. Dejte jí šanci a nechte se unést krásou Aurei a nápaditostí Elodie.


Mladá dáma Mladá dáma Evelyn Skye

Elodie nikdy nesnila o palácích a přepychu. Jako dědička chudého vévodství moc dobře ví, co to znamená hlad a bída. Když ji ale požádá o ruku okouzlující princ bohatého ostrovního státu Aurea, bez váhání přijme. Vždyť sňatek s Hen... více


Komentáře (0)

Přidat komentář