Mors irrumat omnia

recenze

Devátý spolek (2020) 5 z 5 / 1nyourdreams
Devátý spolek

Jak jistě vidíte z názvu mé recenze, tahle fráze se stala jednou z mých oblíbených napříč dějem.

Alex je drsná hrdinka se kterou soucítíte v těch nejvíce zdrcujících částech, odhalujíc její temnou minulost. Jde si za svým a po celou dobu ji fandím a podporuju ji. Je to rozhodně jedna z těch hlavních hrdinek, na které nezapomenu, protože oplývá takovým tím anti-hero (antagonista) dojmem, který mám vskutku moc ráda.

Pak je tam Pamela Dawesová, která je má snad nejoblíbenější vedlejší postava hned po nepřítomném a ve Španělsku se zdržujícím Darlingtonovi. Autorka jako vždycky nezklamala s krásným a důkladným popisem vedlejších postav. Řekla bych, že je to jedno z jejích kouzel, které dělají její knihy nezapomenutelné.

Co se týče děje samotného, ze začátku je velmi despotický. Je vám představeno spoustu spolků, spoustu míst, spoustu odkazů na literaturu, zaměřující se na obskurní věci a musíte pořád držet krok s postavami i s dějem Mně osobně trvalo notnou chvíli, než jsem se začala orientovat, avšak tuhle recenzi píši již po přečtení druhého dílu, takže mé zpětné ohlížení nemusí být tak autentické. Jakmile se začtete, je to horská dráha. Autorčiny zdlouhavé popisy miluju a chápu, že někomu to může připadat nudné a vyčerpávající, já ten text jen zobu z ruky a nechávám se opíjet.
Chápu, že se někomu kniha nemusela strefit do gusta, ale mně rozhodně ano. Dark academia prostředí? Skvěle popsané. Dobře napsané postavy? Na výbornou. Tragické backstory našich postav? Splněno bravurně. Promyšlený příběh? Samozřejmě.

Ta kniha je přesně to, po čem v knihách bažím.

A pokud máte rádi všechno, co jsem doteď zmínila, tahle kniha bude velice pravděpodobně vaší dalším oblíbencem.

Dávám jí 5/5, začáteční chaos přisuzuji částečně tomu, že nejsem častý čtenář new adult fantasy. Dokonce to byla má první :)

Druhý díl rozhodně stojí za přečtení!


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář