Muchlinka

recenze

Muchlinka - Příběhy malé chobotničky pro zvídavé dětičky (2020) 5 z 5 / Marghe
Muchlinka - Příběhy malé chobotničky pro zvídavé dětičky

Jak sdělit malým dětem důležité rady do života, tak aby nás s nadšením poslouchaly? Ukryjeme je do krásné pohádky s roztomilou hlavní postavou. Přesně tak na to šly autorky dětské knihy Muchlinka.

Už na první pohled mě kniha okouzlila. Barevné chobotničky na přebalu si hned získaly mé sympatie a těšila jsem se na večer, až se pustíme se synem do příběhu.

Kniha nám vypráví o malé chobotničce Muchlince, kterou vychovává její dědeček, protože rodiče se museli vydat zachránit mořský svět. V každé kapitole se Muchlinka ocitne v neznámé, pro ni úplně nové situaci. Nejdříve si neví rady, je smutná, či zmatená, ale pokaždé se nakonec z každé takové situace naučí něco nového, co se jí bude hodit do života. Dokáže se postavit strachu, naučí se mít ráda sama sebe, dozví se jak důležití jsou přátelé a lidi, kteří nás v životě milují. Že není důležité vyhrát, ale přát úspěch i druhým. Jak významné je sdílet radost a pomáhat. Nezávidět si a být vděční za to, co máme. A jak naslouchat sami sobě a řídit se svými pocity.

Na konci kapitoly je vždy pět otázek, které položíme dětem. Několik z nich nás zavede zpět do příběhu. Ptáme se na určité věci, které již zazněly a děti je měly zaznamenat. Poslední otázka nás vždy motivuje víc s dětmi mluvit. Rozebrat určitou životní situaci nebo období.

Po otázkách vždy následuje básnička, která krásně, jednoduše a v krátkosti shrne vše, co bylo psáno v předchozí kapitole.

S čistým svědomím mohu říct, že je to opravdu nádherná kniha, která se snaží, s pomocí moudrosti ukryté v láskyplných příbězích, aby se děti staly vyrovnanými a nebojácnými. Aby respektovaly druhé, aby věřily sami sobě a měly se rády takové, jaké jsou. Chce pomoci dětem obstát v dnešní zrychlené, nelehké době. A nám dospělým připomene věci, na které také často velmi zapomínáme. Děkuji Muchlinko, zkusím se dvakrát nadechnout a postavit se svým strachům. Nikdy není pozdě začít věci měnit.

A jak si Muchlinku oblíbil pětiletý syn? Knihu jsme měli přečtenou během pár večerů. Trval na tom, že jedna kapitola denně nestačí. Odmítal jít spát a pořád chtěl číst další a další příběhy. Někdy se smál, někdy byl vážný a Muchlinky mu bylo líto. Prožíval příběh s ní. Vždy jsme si díky otázkám na konci vše probrali a situaci v příběhu ujasnili a vzpomněli jsme si na podobné situace, které potkali i nás. A když na konci knihy zjistil, že existuje i plyšová chobotnička Muchlinka, bylo mi hned jasné, jak budu trávit dnešní večer. No nebudu lhát, jdu ji objednat :) Příběh Muchlinky prostě na děti funguje.


Muchlinka - Příběhy malé chobotničky pro zvídavé dětičky Muchlinka - Příběhy malé chobotničky pro zvídavé dětičky Dominika Boček

V pohádkových příbězích o chobotničce Muchlince je uložena moudrost, která pomáhá dětem nové generace láskyplně formovat jejich osobnost. Umožňuje jim utvářet si svůj vlastní autentický pohled na svět a cítit se šťastně a vyrovnan... více


Komentáře (0)

Přidat komentář