My proti Vám - návrat do Medvědína
recenze
My proti vám (2018) / AirelleJak se pozná dobrý příběh?
Je jedno, jestli je v knize, ve filmu, seriálu...
Mám to tak, že je příběh dobrý, pokud na mě z něj dýchá atmosféra a zanechá ve mně nejednu emoci.
My proti Vám navazuje tam, kde první díl skončil. Opět nás zavede do Medvědína, ve kterém jsou obyvatelé stále otřeseni událostmi minulých dní.
Rivalita mezi Medvědínem a Hedem je ještě více vyostřená, nejde už jen o hokej, ale začíná to být osobní. A protože jde také o peníze, není nouze o pletichy.
Bohužel musím říct, že se mi kniha líbila o něco méně. Bylo tam velké množství politikaření, a to v knihách zas až tak nevyhledávám.
Tíživá atmosféra dýchá snad z každé stránky, není to vůbec odpočinkové čtení, ač se jedná o fiktivní vyprávění, máte pocit, že je vystavěn na reálných základech.
Může za to především vykreslení vztahů mezi postavami. To, jak jde autor do hloubky, mě doslova nadchlo! Nic není černobílé, natož vztahy.
Když vyjde najevo, že nejlepší hokejový hráč je gay, otřese se Medvědín v základech a co na to teprve tým?
Vždy mě zajímá, jak se jakýkoliv autor popere s tématem LGBT, ono to totiž není snadné. Fredrik Backman je ale mistr na svém místě, a tak nám předestřel komplikovanost tohoto tématu v jeho přijímání ostatními.
Prostřednictvím Miry a Petera nás přenese do zcela jiného boje. Boje o jejich manželství! Přetrpěli spolu už tolik bolestných peripetií a zdá se, že už to napravit tentokrát nepůjde.
Poslední díl Vítězové si rozhodně nemohu nechat ujít, stejně tak vy si nemůžete vynechat celou sérii!
Moc děkuji za zaslání knihy v rámci #spoluprace @hostbrno
Hodnocení: 4/5*
Žánr: román
Počet stran: 424
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
My proti vám Fredrik Backman
Do Medvědína přišlo násilí a jeho obyvatelé musejí ukázat, zač vlastně stojí. Pokračování románu Medvědín líčí měsíce následující po událostech, které otřásly městečkem v lesích na sklonku zimy. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tr... více