Krásný pátek milí čtenáři,
Jakou magickou schopnost byste chtěli mít?
Po přečtení Kostischrán jsem se na další knihu z tohoto světa moc těšila, bohužel ve mně ale převládá spíše pocit zklamání.
Autorka se tu za mě pustila na tenký led, a tím je er forma dohromady s vyprávěním více postav a zároveň i vícero časových rovin, o chybějícím rozlišení, z jakého úhlu je zrovna příběh vyprávěn ani nemluvím. Celkově mi tato forma moc nesedí, ale tady to byl extrém.
Ač tu máme několik hlavních postav, tak chybí jakékoliv charakterové vykreslení, odlišení, postavy mi přišly hrozně ploché a snadno zaměnitelné.
V ději jsem se musela několikrát vracet, zvlášt v zásadních událostech mezi Mer a princeznou zlodějů, protože jsem se nedokázala soustředit na to, kdo je zrovna oběť a kdo zrádce.
O jinolidu se tu hodně mluví, ale moc do děje nevstupuje, což byla opravdu škoda. Kostischrány byly přeci tak děsivé a dějově přínosné!
Mer je poslední vodomág na světě, ale ani jejích schopnosti si moc neužijeme, přitom prostor by byl.
Co mě bavilo, byly závěrečné dějové zvraty, těch tu nebylo málo, a některé byly doslova nečekané. Jinak se tam v podstatě nic moc neděje, putuje se, utíká se, ale nic převratného. Dokonce bych se i vsadila, že děti a mládež, pro které je kniha určena, by knihu po pár stranách odložily.
Knihu hodnotím jako lepší průměr, a to především za poslední třetinu knihy, kdy jsem začala autorčin styl zase poznávat, a četlo se mi to rozhodně svižněji.
Moc děkuji @nakladatelstvihost za poskytnutí knihy k recenzi.
Hodnocení: 3/5*
Žánr: fantasy pro děti a mládež
Počet stran: 335
Nakladatelství: Host @hostdetem @fantasticky_host
Rok vydání: 2024
Utonulý kraj Emily Lloyd-Jones
Nepravděpodobná banda spojenců s nebezpečným úkolem. Osmnáctiletá Mer je posledním žijícím vodomágem na útěku. Kdysi nerozvážně vstoupila do služeb kralevice a na jeho rozkaz vypátrala studny nepřátel. Bezpáteřní kralevic je p... více