Zpěv straky - krásný poetický příběh
recenze
Zpěv straky (2022) / AirelleKrásný den milí čtenáři,
nabízí se otázka, který pták je Váš nejoblíbenější, ale bojím se odpovědí. Takže jinak - soudíte knihu podle obalu?
Když jsem se do knihy pouštěla, vůbec jsem nečekala, co mě čeká. Zaujala mě obálka, hodnocení na databázi knih, i to, že je kniha od české autorky a že zrovna vychází druhý díl.
Po otevření knihy mě okamžitě upoutalo rozdělení kapitol, to považuji za velmi originální příběh.
Kniha je vlastně takovým souborem povídek s jednou hlavní postavou, kdy v každé kapitole zažije něco zajímavého a postupně tak vzniká ohromně fascinující příběh.
Stylistická forma nemá chybičku, poetika knihy je cítit z každé stránky, děj příjemně plyne a máte pocit pohlazení po duši.
Svět, ve kterém hlavní hrdinka Henika žije, je nabitý krutostí, ona je však jiná než jeho obyvatelé. Není jen čarodějka jako její matka, ale má také dar léčitelství, a přesně tímto směrem se její život ubírá, pomáhá lidem.
Na pozadí Heničina putování začíná válka a tady trochu narážím na jedno z mála negativit, chybělo mi totiž hlubší propracování světa, důvodů k válce, ale snad se dočkáme v dalším díle. Uvítala bych i více stran, přeci jen nebyl moc prostor na větší představení světa a spousta věcí zazněla jen okrajově.
Knihu Vám jednoznačně doporučuji! Takových krásných příběhů je jako šafránu.
Děkuji za poskytnutí knihy k recenzi @hostbrno a za skvělý čtenářský zážitek autorce @danaberanova4
Hodnocení: 4/5*
Žánr: fantasy
Počet stran: 250
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2022
Zpěv straky Dana Beranová
Přichází hrdinka, jejímž cílem není silou měnit svět, ale léčit a napravovat lidské osudy. Když se šílený a mocichtivý vladař rozhodl vyvraždit všechny, které nemůže přeměnit ve vojáky, stalo se ze světa místo bez vědy, bez um... více