Nezlomná naděje

recenze

Nezlomná naděje (2024) 5 z 5 / Airelle
Nezlomná naděje

Máte nějaké životní motto?

Abram, dnes stoletý muž, celý život šíří osvětu ohledně holocaustu. Plní tím přání svojí maminky, která ho prosila, aby o tom, co se jim stalo vyprávěl, pak už ji nikdy neviděl. Byla odvlečena do plynové komory v Osvětimi.

V průběhu čtení mě několikrát zamrazilo, občas se slzy valily doslova proudem, ale odtrhnout jsem se nedokázala, zajímala mě každá kapitola Abramova a pak i Cesiina života.

Nikdo to za války neměl lehké, natož pak Židé. Abram neztratil naději, že vše musí brzy skončit a nevzdal se. Měl kolem sebe vždy spoustu lidí, kteří si vzájemně pomáhali, a to i v té nejhorší době.

První polovina knihy je velmi dojemná, přeci jen ne hodně zaměřená na předválečné a válečné období, život v ghettu, Osvětim.

Druhá je pak o Abramově životě po válce, není o nic méně zajímavá, protože ve škole už nás neučí, že ani po válce to pro židovské obyvatelstvo nebylo snadné a že spousta z nich emigrovala až v tomto období.

Abram s Cesií, svojí životní láskou, mají i přes pekelné zážitky z rané dospělosti krásný život, nikdy to nevzdali a rozhodli se prožít každou minutu svého života naplno.

Kniha mi hodně připomínala jinou, kterou už jsem četla, konkrétně Nejšťastnější muž na Zemi od Eddieho Jaku.

Moc a moc doporučuji přečíst si obě, je totiž potřeba si některé části dějin neustále připomínat.

Děkuji za poskytnutí knihy v rámci spolupráce @knihydobrovsky @kniznizavislaci

Hodnocení: 5/5
Žánr: historický, válečný román
Počet stran: 320
Nakladatelství: Kontrast
Rok vydání: 2024

IG: https://www.instagram.com/freya_zlaskykpribehum

Blog: freya-zlaskykpribehum.blogspot.com/?m=1


Nezlomná naděje Nezlomná naděje Abram Goldberg

Průvodce láskou a životem od muže, který přežil holokaust. V den, kdy Abram s matkou dorazili do tábora smrti v Osvětimi, oba věděli, že ji nic dalšího nečeká. Během jejich poslední společné chvíle matka naléhala na svého devatená... více


Komentáře (0)

Přidat komentář