Otázka viny

recenze

Otázka viny (2023) 4 z 5 / Andrea.Mayer
Otázka viny

Jørn Lier Horst má na kontě víc knih, než stihnu přečíst za rok, i přesto jsem autora objevila poměrně nedávno díky sérii Odložené případy, do které se řadí i Otázka viny. Okamžitě jsem propadla stylu psaní a pozvolnému tempu vyprávění.

Hlavní postava celé série, policejní komisař William Wisting, dostane pár anonymních dopisů, které mu ukazují podobnosti mezi dvěma starými případy vražd z let 1999 a 2001. Wisting zjišťuje, že mohou být propojeny více, než si původně myslel, a že jeden z odsouzených vrahů může být ve skutečnosti nevinný.

Děj obsahuje více časových linií a klade důraz jak na události z roku 1999, kdy nás autor seznamuje se všemi důležitými detaily starého případu, tak na současné vyšetřování. Zároveň jsou flashbacky dobře vyznačené a osvěžují děj. Nejvíc mě bavilo sledovat rozdíly ve vyšetřovacích metodách a vzhledem k tomu, že sám autor pracoval jako policejní vyšetřovatel, je zajímavé mít určitý náhled do jeho myšlenek.

Kromě postavy vrchního komisaře se setkáme s jeho kolegyní Maren, pár dalšími kolegy od policie, hlavním podezřelým a novinářkou Ninni. I v této knize se objevuje Wistlingova dcera, novinářka Line. Nicméně se tady neangažuje tolik jako v předešlých dílech, což je za mě plus.

Přesto, že se jedná o několikátý díl v sérii, dá se číst i samostatně. Hromadu akce a potoky krve, ale nečekejte. Naopak pokud preferujete poklidné rozmotávání zamotaného případu, směle do toho.
-
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Albatrosmedia :)


Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

Odsouzený vrah. Anonymní dopisy. Nebezpečná hra, ve které jde o všechno. William Wisting si od zločinu neodpočine ani během dovolené. Když mu přijde anonym odkazující na dávno vyřešenou vraždu sedmnáctileté dívky, rozhodne se ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář