Pravidlo tří zdrojů

recenze

Pravidlo tří zdrojů (2021) 3 z 5 / Damonka12
Pravidlo tří zdrojů

Knihu jsem si vybrala hlavně kvůli názvu. Věnuji se studiu informací a zdrojů, a tak mě zajímalo, co konktrétně to pravidlo tří zdrojů je. A bohužel zde přišlo velké zklamání, nic takového jsem v knize nenašla. Něco, co se jmenuje pravidlo tří zdrojů není v knize vůbec vysvětleno a už vůbec to nehraje v příběhu žádnou roli. Ale rozšířila jsem si obzory o další žánr – český špionážní thriller, za což jsem opravdu vděčná. Někdy člověk musí vystoupit ze své komfortní zóny.

Kniha se odehrává v Brně a vypráví o Davidovi, který začíná pracovat u nového útvaru policie. V průběhu knihy se seznamujeme s ním a s případem, na kterém dělá. Povede se mu zatknou nebezpečnou osobu, nebo selže a bude muset u policie skončit?

Kniha mě překvapila samotným příběhem. Kromě hlavního hrdiny Davida sledujeme i osudy dalších osob, a to poměrně dopodrobna. Kromě jejich životů jsou v knize popsána i historická a místopisná fakta. Dost často jsem měla tendenci si fakta dohledávat, zda jsou pravdivá. Informační specialista se nezapře. Za měl byl toto rozhodně skvělý způsob, jak knihu obohatit.

Mile mě také překvapilo, že se v knize skrývala i nenápadná a lehká romantická linka. Je to to poslední, co bych v knize čekala. A vyzdvihnout musím také úvod, který je hodně hezky a poutavě napsaný a vážně mě nadchl. Kéž by v podobném duchu byla celá kniha.

Zajímavý byl také celkově začátek knihy, kde je popsaný zásah policie. Ale kéž by se ve stejném duchu nesla celá kniha. Po první třetině kniha úplně změní svůj styl a za mě spíše k horšímu. Ten začátek se mi líbil víc.

Samotný příběh mi ale přišel hodně povrchní a měla jsem z něj pocit, že každý řekne vše, jen aby si přilepšil. Chyběla mi za tím trochu hlubší myšlenka. Samotná postava Davida mi přišla propracovaná taky trochu okrajově, ostatní postavy byly detailně popsány mnohem více a byla to vážně škoda.

Také mi úplně nesedlo téma náboženství, které je v knize hodně řešené. Není to úplně můj šálek čaje a opravdu jsem ho nečekala v české knize.

Celkově tedy hodnotím průměrně, nebyla to špatná kniha, ale tento žánr asi není nic pro mě. Vše zlé je ale k něčemu dobré a já už vím po čem příště nesáhnout.


Pravidlo tří zdrojů Pravidlo tří zdrojů Eduard Krainer

Pravidlo tří zdrojů se odehrává na Středním východě a v České republice. Příběh popisuje rozsáhlou policejní a kontrašpionážní akci našich operativců a je plný napětí a intrik. Veškeré zlociny, které se dejí, pripomínají ledove... více


Komentáře (0)

Přidat komentář