Moc děkuji @humbook_blogeri za možnost si knihu přečíst.
Když jsem se přihlásila do konkurzu na tuto knihu, tak mě v prvé řadě zaujala obálka, která je naprosto skvostná, pak jsem udělala výjimku a přečetla si anotaci a hned mi bylo jasné, že si knihu budu chtít přečíst, ať už knihu na spolupráci získám a nebo ne.
Velmi se mi líbilo, jak mě kniha hned na začátku vtáhla do děje. YA fantasy je žánr, který mám moc ráda, dost často si u tohoto žánru odpočinu a hlavně málokdy se stane, že mě kniha nezaujme.
Co na knize musím vyzdvihnout je propracovanost fantasy světa! Ten se opravdu povedl a já si ho lehko uměla představit. Navíc se dotýká velmi zajímavých témat, jakými jsou zdroje, otroctví, nadřazenost vrstev, atd. Navíc já se považuji za kytkofila, takže kniha, kde je v hlavní roli celá flóra, mi rozhodně nemohla chybět v knihovně.
Pokud mám mluvit o postavách, tak se mi k srdci přirostla hlavní hrdinka Elin Convallaria, která se potýká s tím, že jí není dovoleno studovat a věnovat se travičství, ke kterému má vlohy po svém dědečkovi, jenž byl popraven za pokus o vraždu krále. V momentě, kdy jí strážní nachytají při četbě a přechovávání knih o bylinkářství je převezena do vězení v paláci, kde se teprve rozjede celý její příběh a kde se setká s guvernérem Dranellem, se kterým uzavře tajnou dohodu.
Musím říct, že jsem si oba dva velmi oblíbila včetně jejich postupného spřátelení a plně doufám, že v dalším díle se jejich vzájemné city ještě více prohloubí.
Co se týče použitého aztéckého jazyka, mohu jen zatleskat a tleskám i po druhé za slovník na konci knihy, který jsem velmi často a velmi ráda používala!
Knihu Vám s radostí doporučím, české autorky umí psát skvělé fantasy, které leckterá světová fantasy převyšují. Řekla bych, že tahle kniha převyšuje mnohé, které se mi poslední dobou dostaly do ruky.
Snad se brzy dočkáme dalšího dílu. Já si ho rozhodně přečtu.
Trnitá kletba Anežka Kočová
Když bohyně Flora umožnila obyvatelům Plantae pěstovat a ovládat rostliny pouhou silou vůle, bylo to pro ně požehnání. Teď ale příroda začala chřadnout. Voda se vytrácí, lesy mizí, půda přestává plodit. A boj mezi provinciemi se z... více