Po pěti letech přichází Honza Vojtíšek s druhou sbírkou povídek, které mají jeden společný rys na každé z nich Honza spolupracoval s jiným autorem. Proto také ten příznačný název Sešívance s podtitulem Druhý steh. Kniha nabízí celkem osm povídek a stejně jako u její starší sestřičky se zde objevují jak tuzemští autoři, tak i ti zahraniční, jejichž tvorba již není českému čtenáři neznámá.
V úvodu nám Honza Vojtíšek poreferuje o tom, jaká úskalí může taková spolupráce přinést.
Dvě mysli, dva pohledy, dva styly, dva přístupy, ale jen jeden příběh. Je tedy jasné, že ne vždy se do cíle došlo jednoduchou cestou. Jak se na povídkách pracovalo samotným osloveným autorům se v krátkosti dozvíte za každou z nich.
První povídka PŘIJELA POUŤ, TATI od Veroniky Fiedlerové nás zavádí do zrcadlového bludiště na jedné venkovské pouti, kde hlavní postava se svou dcerkou prožije dost krušné chvilky.
John Everson nás v povídce KDYŽ JE PŘIPRAVENÁ seznámí s ženou, která vyhledá médium, jež do sebe nechává vstupovat duše mrtvých, aby se naposledy naplno oddala svému despotickému BDSM manželovi. Tohle je dost drsný sešívanec.
Velice zvláštní vlasatý kousek s ještě zvláštnějším názvem GHTRDH si pro nás připravil Miroslav Pech, který na poli hororu debutoval svělým Mainstreamem (Carcosa, 2018).
Na osud chlapce jménem BRANDON se podíváme v povídce Zuzany Droppové. Další drsný kus, který rozhodně není pro slabší povahy.
V povídce NEOTÁČEJ!, na níž spolupracoval Ondřej Kocáb, hraje velkou roli sama sbírka, ve které se povídka nachází. Že tomu nerozumíte? Nebojte se, porozumíte. Obdivuhodným bonusem je vložená kartička rafinovaně číhající na konci povídky, která může krásně posloužit jako záložka pro celou knihu (pokud ji tedy cestou domů někde nevytrousíte).
Není snad vhodnějšího autora pro povídku s názvem JEZERO VASSOR o jezeře, které lidem vrací zpět to, co do něj hodili, než je finský hororový spisovatel Marko Hautala.
Následující povídku s dvousmyslným názvem M-MA nám naservíruje Dan Barták, dvojnásobný mistr ČR ve Vale Tudu a mistr Evropy v BJJ, který přes dvacet let stojí za jedním z předních českých MMA gymů a je vlastníkem a tváří Penta Gymu Praha. Jak již název napovídá, povídka je nepřekvapivě z prostředí, kde se autor cítí jako ryba ve vodě.
Poctu italskému režisérovi a scénáristovi Luciovi Fulcimu vzdal polský autor Tomasz Czarny povídkou FULCIHO DECH, kde se to sexem, drogami, black metalem a zombíky jenom hemží. Je to taková drsná legrácka.
Celou jednu čtvrtinu knihy si pro sebe uzmula Alena Čadová, která svou sedmdesátistránkovou novelkou OTLOUKEJ SE, BÁBOVIČKO... celou sbírku zakončuje. A je to zakončení ve velkém stylu, protože den ve školce strávený s malým Timmym je příjemně nepříjemný a jen tak ho z hlavy nedostanu. Osobně tuto povídku považuji za to nejlepší z celé sbírky.
Na konci knihy ještě naleznete medailonky všech zmíněných autorů, abyste věděli, s kým máte tu čest.
Druhý steh je dalším vydařeným experimentem a smekám před Honzou Vojtíškem, že se do tak nejistého projektu rozhodl opět jít.
Sešívance: Druhý steh Honza Vojtíšek
Jihočeský autor Honza Vojtíšek se již podruhé proměnil v doktora Frankensteina. Pozval si k sobě nové hororové autory a autorky z Česka, Slovenska, Polska, USA a Finska a z každého si odřezal to nejlepší, aby získal devět povídek.... více