Smrtí nic nekončí
recenze
Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie (2024) / Danka22Zajímáte se o historii našich dávných králů, královen, světců nebo významných osobností? Tahle knížka vám představí informace o jejich nemocech i smrti.
Když jsem byla pozvaná na křest této knihy, říkala jsem si, jestli vůbec tomu budu rozumět. Pan doktor Povýšil mě ale naprosto překvapil. Na své malé přednášce shrnul nejzajímavější nové informace týkající se stavu kostí našich předních panovníků, světců či jiných osobností. Vlivem různých mikroskopických zkoumání si můžeme představit i jejich životní styl či zdravotní stav. U jeho knížky si sice lajk musí vzít slovník, aby všemu porozuměl, přesto to vůbec nevadí. Naopak. Líbila se mi i poznámka, kdy pan MUDr. Vlček dovezl do ústavu našeho krále Ladislava Pohrobka metrem. Člověk ani neví, s kým vším jezdí.
Před lety jsem totiž i já si přečetla velmi oblíbenou knížku od Mudr Vlčka – Jak zemřeli. Bylo to nesmírně čtivé a dodnes mě mrzí, že jsem ji měla jenom půjčenou. Naprosto čtivá a plná zajímavých informací. Uměl tu vědu velmi dobře podat. Pan Mudr Povýšil na to navázal. Některé informace už jsou známé, některé jsou hypotetické, ale některé jsou i nové. Třeba zvýšené hodnoty stříbra v ostatních Jana Zhořeleckého.
Kniha je složena z úvodu, kde jsou popsané metody, které použily při zkoumání. Pak jednotlivé kapitoly začínají životopisným medailonkem o osobnosti a následném výsledku, které nalezli.
Přiznám se, že mi trochu chyběly informace o Zdislavě z Lemberka, ale je to asi tím, že je mojí velkou oblíbenkyní. Zato u ostatních světců se dozvíte, jak jejich ostatky jsou namixované s jinými. Smutná skutečnost.
Zaujaly mě především manželky Karla IV., které trpěly osteoporózou. Na přiložených fotkách si můžete například prohlédnout i lebku Ladislava Pohrobka, která jasně vykazuje nádory (zemřel na leukémii).
A mohla bych psát dal a dal, a tím bych vyzradila spoustu informací, které si musíte přečíst sami. Věřte mi, že 126 stran za to rozhodně stojí, navíc se díky tomu hodně dozvíte.
Patologické mikroskopické nálezy v kosterních pozůstatcích významných osobností české historie Ctibor Povýšil
Jedná se především o odbornou publikaci, v níž autor na základě zejména mikroskopických kosterních nálezů dokládá zdravotní stav 22 významných osobností české historie. Mezi zkoumanými najdeme například Václava IV., Jiřího z Poděb... více