Sufražetky na scéně

recenze

Lásky a sňatky v Harpers (2024) 3 z 5 / Kikina182
Lásky a sňatky v Harpers

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Moba za účelem recenze.

Píše se rok 1913 a od doby, co Sally, Beth, Maggie a Rachel dostaly práci v Harpers, se v jejich životech hodně změnilo. Teď žijí pod jednou střechou a aktivně se zapojují do hnutí sufražetek, aby se toho pro ně a pro všechny ženy změnilo ještě mnohem víc, třeba aby mohly jít volit. Ale i tentokrát do jejich životů zasáhne láska a další nepředvídatelné okolnosti.

Stejně jako první díl se čte i ten druhý dobře, ale kvůli popisům jsem měla problém se začíst. Což by ani vyloženě nevadilo, kdyby se autorka soustředila primárně jen na popisy, které jsou pro příběh opravdu důležité, ale v knize bylo až příliš mnoho nezáživných detailů, které se ještě ke všemu neustále opakovaly a nikam ho neposouvaly. To mě nudilo a vytrhávalo z děje.

Moc se mi líbí, že kromě příběhů jednotlivých dívek, bylo v knize věnováno spoustu prostoru hnutí sufražetek a s tím spojenou snahou o získání volebního práva pro ženy, ale také jiným důležitým tématům jako je například znásilnění nebo potrat. Celá tahle část knihy byla skvěle zpracovaná.

Ale osobní životy dívek a především romantické linky mě dost zklamaly. Všechno navazovalo na události v první knize, ale místy mi některé věci přišly dost nereálné a jiné se opakovaly, ať už v rámci knihy nebo obou dvou dílů.

Bohužel ani ve druhém díle jsem se nedočkala důkladnějšího popisu postav, což mě především u hlavních hrdinek mrzí. Pořád mi přijdou nevýrazné a možná i kvůli tomu jsem v jejich povahách nezaznamenala žádný vývoj, který bych vzhledem ke všemu, co prožily, očekávala.

Oproti prvnímu dílu ze série Harpes se mi tenhle líbil o trochu méně. Je pravdou, že je tady spousta zajímavých témat, která překračují životy hlavních hrdinek a posouvá to tak příběh oproti prvnímu dílu úplně někam jinam, ale z hlediska zbytku knihy ho to posouvá o krok zpátky, což mě moc mrzí. Ale i tak se mi kniha líbila. Byla to skvělá oddechovka s kapkou vážnosti, a pokud jste četli první díl, určitě bych tenhle nevynechala.


Lásky a sňatky v Harpers Lásky a sňatky v Harpers Rosie Clarke

Děvčata z obchodního domu Harpers na londýnské Oxford Street jsou s novou prací spokojená a jejich životy jsou plné překotných událostí. Sally, Beth, Maggie a Rachel, čtyři mladé ženy, jež spojily troufalé myšlenky sufražetek, nyn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář