Terapie přijetí a odhodlání, aneb na každému vztahu se dá něco zlepšit.

recenze

ACT: Jednejte s láskou (2022) 5 z 5 / Danka22
ACT: Jednejte s láskou

Australský lékař Russ Harris se dlouhodobě zabývá metodou ACT. Jedná se o „terapii přijetí a odhodlaní“. Je to psychoterapeutický směr, který vznikl poměrně nedávno. Tato publikace se zabývá nejen metodou ACT, ale i partnerskou láskou. Poradí vám, jak se vyhýbat v partnerském životě konfliktům, jak přijmout toho druhého (i jeho „nelehké“ chyby), a pomůže vám tak najít vztah, který bude mnohém lepší.


Není nic horšího ve vztahu, než když se jeden partner chová jako by byl GENERÁL, a druhý jen tiše poslouchá. Na tohle vám žádná terapie nepomůže, tohle si člověk musí v sobě srovnat sám. A tahle knížka by vám mohla pomoci.


Čas od času si ráda přečtu knihu o psychologii. Je celkem jedno jakou, ale tentokrát se mi ozvala sama paní překladatelka Šárka Kubcová s prosbou, zda bych na její přeloženou knížku neudělala recenzi. Řekla jsem si, proč ne? Při zjištění, o jakou knížku jde, jsem měla mírně pocit, že si nejsem jistá, zda jsem tou pravou. Ale věřte mi, milí čtenáři, že si v ní každý najde své „bolavé“ nebo „nelehké“ místo. U mě se tak stalo.
Vždycky začínám obálkou. Ta jasně žlutá barva se opravdu povedla. V každé knihovničce vás přiláká, protože z ní budete číst postupně. Tím narážím na fakt, že se nejedná o publikace, kterou si přečtete za několik dní. Možná ano, ale pro rady si k ní budete občas chodit.


Je rozdělená do 26 kapitol a 3 částí:
UPROSTŘED CHAOSU
PŘEBÍRÁME ZDOPOVĚDNOST
ABY NÁM TO ZASE ŠLAPALO
Je na ní milé několik věcí. Tou první je, že se Russ Harris čtenáři svěřuje se svými partnerskými problémy. Dozvíte se, jak on některé konflikty se svojí ženou řeší. Tou druhou, pak je, že na konci každé kapitoly máte k dispozici úkol, který můžete zpracovat se svým partnerem. Není to nic těžkého, potřebovat budete občas jen papír a propisku.


Jako příklad uvádím asi tento úkol, který bych řekla, že bude pro vás oříškem (i autor se zmiňuje, že je to velmi obtížné):
Posaďte se co nejblíž naproti sobě, tak aby vaše stehna byla na stejné úrovni
Následujících 5 minut se pozorně dívejte jeden druhému do očí, aniž byste mluvili.
Co to s vámi s partnerem má udělat, se dozvíte v knížce, ale tady jsem vám jen chtěla demonstrovat o jaké úkoly se jedná. Nemusíte se opravdu ničeho bát. V knížce se dozvíte i o dechových cvičení, různých příbězích ze života a možná díky tomu najdete důvod, proč váš vztah zlepšit, a nějak na něm zapracovat.


Co si o knížce myslím? Myslím si, že jsou dnešní vztahy šílené, chybí jim totiž vzájemné pochopení. Když v tom nejsou drogy nebo alkohol, tak věřím že i dneska lze vytvořit harmonický vztah, který je stavěn na vzájemném porozumění, a je především si roven. Líbí se mi, že tu je i moc hezky vysvětlen „syndrom“ „čekání na vysněného prince.“ Ten opravdu nepřijde, nikdo totiž není ideální.


Sice na začátku knížky je napsané, že je i pro lidi, kteří zrovna žádného partnera nemají. Osobně si myslím, že je to opravdu jen pro zrovna zadané partnery, i když v ní i „single“ může najít odpovědi na některé své otázky.


Když to shrnu, tak se dozvíte spoustu věcí, naučíte se si víc porozumět tomu druhému, a možná i sobě.


ACT: Jednejte s láskou ACT: Jednejte s láskou Russ Harris

ACT, akronym z anglického „Acceptance and commitment therapy“, česky „terapie přijetí a odhodlání“, je psychoterapeutický směr patřící do tzv. třetí vlny kognitivně-behaviorální terapie. Autorem ACTu je americký psycholog Steven C... více


Komentáře (0)

Přidat komentář