Společenstvo vlků

Vladimír Pospíchal (*5. 3. 1956) není na literárním poli žádným nováčkem. Po nespočtu děl psaných do šuplíku a novinových článcích má za sebou vydaný autobiografický román Inverze (Bor, 2010) a sbírku povídek Když dvanáctá hodina odbila (Bor, 2013). A jeho nový román Když padne tma o děsivých událostech po výbuchu sopky Eyjafjallajokull právě hledá svého nakladatele. Knihou Společenstvo vlků z roku 2011 autor zavítal na půdu lehké fantasy, která je zasazena do neurčité doby a místa, což není u tohoto žánru nic neobvyklého. Příběh začíná příchodem tajemných mnichů do poklidné vesničky, která je během pár chvil zpustošena. Mniši totiž nepřicházejí v míru, ale s celou armádou zmutovaných vlků v zádech. Ti byli po mnoho let za kamennými zdmi kláštera cvičeni k boji a zabíjení, aby se jejich prostřednictvím jednoho krásného dne mniši zmocnili celé země. Ta doba nastala právě teď. Prochází krajinou a zanechávají za sebou jen smrt a zkázu. Jedinou nadějí pro celé království se stává mladík Kirk. On a jeho dva přátelé byli díky své nepřítomnosti ve vsi krutého osudu ušetřeni. Kirk se vydává na dlouhou pouť, aby varoval samotného krále. Do cesty mu osud přivede mlaďoučkou Miru a jejího protivného líného bratra Arnolda, jehož největší starostí je plný žaludek a to, co má jeho sestra pod tričkem. Tito tři poutníci se stávají jedinou nadějí celého království.
Jelikož je autor velkým fanouškem Stephena Kinga, tento fakt se odrazil i do jeho příběhu. Při četbě o spřátelení se s jedním z vlků, který zběhnul od své bojové smečky, mi ihned naskočil román Talisman. Armáda útočících vlků a vlastně celé putování hlavních hrdinů mi pak vyvolalo vzpomínky na ságu Temná věž.
I přesto, že se příběh dobře čte, nepostrádá napětí a sem tam se dočkáme i nějaké té humorné situace, to, co by mohlo některým čtenářům vadit, jsou detailnější popisy prostředí, pocitů lidí a jejich počínání. Ve finále se na těch 170 stránkách vlastně ani nic moc neodehraje, dílo postrádá nějakou větší akci a působí, jako by se jednalo o první knihu nějakého většího eposu. Je velmi pravděpodobné, že to autor i tak zamýšlel. I přes drsnější začátek a zavádějící obálku, má kniha všechny atributy young adult a řekl bych, že by se měla i tak prezentovat, aby si našla svou skupinu čtenářů. Takto bohužel v knihkupectví zapadla, aniž by se stačila dostat do jejich širšího povědomí.

Společenstvo vlků Společenstvo vlků Vladimír Pospíchal

Strhující vyprávění o strastiplném putování Kirka, Miry a Arnolda pouští, lesy i bažinami do vzdáleného města. Podaří se jim přežít a stihnou včas varovat jeho obyvatele před tajemnou vlčí armádou? Dobrodružná kniha pro mládež, kt... více

Komentáře (0)