Ztracena v čase je skoupá na dobové reálie, ale jinak boduje!

recenze

Ztracena v čase (2024) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Ztracena v čase

Všichni mluví o Cizince od Gabaldon a přitom netuší, že cestování v čase a hledání sebe sama máme i v české literatuře. Jedním ze zástupců historických toulek plných lásky je Ztracena v čase od Lucie Kunešové. Už po přečtení anotace jsem věděla, že se na tuto krásku od nakladatelství Fortuna Libri chci podívat blíž…

V příběhu potkáme dvě Kateřiny, obě dvě aktuálně nešťastné a tak není vůbec s podivem, že se probudí navzájem s prohozenými těly. Každá se musí sžívat se situací, ve které se ocitla, po svém. A právě to, se, myslím, Lucii Kunešové povedlo na výbornou.

Jedna Kateřina žije kousek od zámku Vešnov v roce 2022, druhá žije přímo na zámku v roce 1591. Líbilo se mi, že autorka vytvořila dvojici postav a zasadila je sice do imaginárního, ale přesto vesměs českého prostředí. Ačkoliv se popisům míst pobytů Kateřin autorka nevěnovala nijak zvlášť podrobně, nevadilo mi to. Letmé popisy místností po probuzení, občasná zmínka ohledně oblečení - to vše patřilo k jakémusi pozadí, na kterém úžasně vynikly povahy postav.

Paní Kateřina z Vešnova byla již deset let vdaná za Jana. Nešlo o šťastné manželství, jak se ve vzpomínkách zmíněné vdané paní dozvídáme. Jde o zostuzenou osmadvacetiletou ženu, bezdětnou, která je centrem pomluv. Snáší to špatně. Po probuzení v moderním bytě je její počínání úsměvné. Ovšem má odvahu a svých úkolů se zhostí na výbornou. Díky kamarádce Elišce ji poznáváme více - jak vnímá manželství, jak se jí žije. Situace paní Kateřiny mi přišla naivně kouzelná. Našlo se pár drobků, které mi vadily - vztahy, vysvětlení situace, … I tak jsem si ale kapitoly pod rokem 2022 náramně užila.

Katka z naší doby přítele nemá a právě si rozhněvala kamarádku, která pro ni byla skoro jako sestra. Po probuzení v komnatě hradu Vešnov je celá paf, kam se to přihlásila. Z mého pohledu bylo její hledání trošku náročnější, už jenom proto, že v té době se čarodějnice upalovaly. Navíc se ocitla v manželství v troskách a měla tak výchozí bod podstatně horší. Jenže také “naše Katka nebyla žádné ořezávátko a se situací si poradila. Příběhy datované 1591 tak byly spíše o romantickém příběhu enemies to lovers.

Ztracena v čase je extrémně čtivá romantická knížka s překvapivým závěrem v roce 1591. Celou dobu jsem se třásla, co se stane, jak autorka vyřeší zaláskované Kateřiny. Byla jsem nadmíru spokojena a epilog z roku 2024 mi vykouzlil zasněný úsměv na tváři. Ztracena v čase je první vydanou knihou Lucie Kunešové. Nemusíte však mít strach, pokud nejdete po reáliích doby a chcete si spíše odpočinout u romance, směle do čtení. Máte-li však zájem o historické podrobnosti, zklamu vás. Ačkoliv na první pohled nepoznáte, že jde o prvotinu autorky, rozhodně poznáte, že na jakékoliv dobové informace je kniha skoupá. Přesto věřím, že toto překrásné dílo udělá radost každé manželce či mamince nebo jakékoliv ženě, která vysloveně nebrojí proti romancím.


Ztracena v čase Ztracena v čase Lucie Kunešová

Věčný příběh o lásce *** Kateřinu a Katku od sebe dělí čtyři sta let. Přesto se jednoho rána probudí v těle té druhé. Ocitají se v cizím prostředí, mezi naprosto neznámými lidmi. Kateřina se musí vyrovnat s nástrahami moderního sv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář