Anuše Kejřová
česká, 1874 - 1926
Populární knihy
/ všech 16 knihNové komentáře u knih Anuše Kejřová
Praktické a úsporné zavařování ovoce, zeleniny, příprava ovocných šťáv, rosolů, vína atd.
„V rámci zavařovací sezóny si rád počtu v těchto starých knihách. Mnoho věcí si člověk připomene a také se občas pousměje nad změnou v tehdejších možnostech a tím, co máme dnes. Například taková úschova dříve: „Láhve, plněné ovocnými šťávami, uschováme v chladném suchém sklepě ležmo, nejlépe na jemném písku položené.“. Hezké, že? Nebo: „Láhve občasně podrobíme prohlídce, a co pění neb i jen lehce plesniví, ihned spotřebujeme. Přiznávám, že třeba takové pivo pění celkem často.“... celý text
— Česneksmedem
Úsporná kuchařka
„81%
Pro mě je tato kuchařka jako dělaná, využívám ji hodně, recepty jsou jasné a srozumitelné. Ta úspornost je někdy trochu úsměvná, ale má něco do sebe. Určitě ji doporučím.“... celý text
— ArwenAragorn
Úsporná kuchařka
„Já tuto kuchařku běžně využívám, dobře se mi podle ní vaří. Je napsaná srozumitelně, obsahuje recepty z dostupných surovin, jídla se mi vždy hned napoprvé povedla. Líbí se mi, že obsahuje i takové detaily, jako přesný počet bobkových listů, kuliček nového koření nebo pepře. Pro začátečníky ideální. Nyní z ní často vaří i dcera, nerada si nechá v kuchyni radit, chce vařit samostatně, což s paní Kejřovou zvládá na výbornou a je náležitě hrdá.“... celý text
— kopeceli
Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty
„Citace z obalu: „Upozorněte na tuto knihu a doporučte ji všem svým známým. Zasluhuje toho.“ TAK TOMU ŘÍKÁM PR :o)) Stále platné a hlavně pravdivé. A to více než 100 let!! Upozorňuji a doporučuji:
Jméno Anuše Kejřová (1874-1926) je pojem stejně jako M.D.Rettigová (1785-1845) nebo Marie Janků-Sandtnerová (1885-1946). Vidíte ty roky??!!
Ve „zlaté“ kuchařce se majitelka kuchařské školy a učitelka vaření s mnohaletou praxí nezapře. Svými kuchař.knihami se zapsala do dějin kulinářství a její recepty patří k české klasice. Podobně jako MDR se obracela na běžné hospodyňky, vycházela nejen z českých tradic, ale sledovala i evr.kuchyně a nejnovější trendy ve zdravém stravování. Jsme tedy v dobrých rukou:o)) Její pohled na přípravu našich tradičních pokrmů se hodí i po 100 letech….
Mám tip např. Sekaná pečeně na smetaně, Vepřové à la srnčí ragú, Tvarohové knedlíky, Mramorová bábovka – nevíte někdo co je 5 kapek růžového bretonu?
V kuchařské knize, poprvé vydané 1916 objevíte recepty, které vařily pra/babičky a buď jste je zapomněli, nikdy nezkusili nebo jako já se už nemáte koho zeptat. Možná s jistou úpravou máte recept v knize staré pár let, ale proč nejít ke kořenům? Od začátku knihy než dojdete k receptům si můžete číst jako kdybyste byli s pra/babičkou. Moc hezké povídání. Dýchá na Vás pohoda a klid. Nostalgie.
Možná pro současnou generaci vyzní některé rady směšně, ale dost z nich je užitečných i v moderní době. Třeba rady jako - účelné zařízení kuchyně, přibližné doby potřebné ke strávení různých pokrmů, jaké množství některých potravin počítáme na 1 osobu, měření potřebného množství potravin příp. jak na menší množství pohodlněji pomocí lžíce :o)
Nepochybuji, že stále platí slova Anuše Kejřové: „Celý náš život je školou, kam se stále chodíme učit – a nikdy nesmíš říct, že jsi dost učená, že radu nepotřebuješ.“
Česká kuchyně je výtečná, byla-je-bude když se připravuje poctivě a s láskou. Naše kořeny, naši předci, naše hrdost.“... celý text
— Josh
Kniha vzorné domácnosti
„do kamene tesat a paní Anuši Kejřové pomník postavit.....“
— 8130
Anuše Kejřová - knihy
Žánry autora
Literatura česká Literatura naučná Dům a byt Hobby Kuchařky Příroda, zvířata
Štítky z knih
kuchařky Kinská Nora bylinkářství léčitelství zavařování a nakládání potravin ryby rodina moučníky vegetariánství domácnost
Kejřová je 5x v oblíbených.