Anuše Kejřová

česká, 1874 - 1926

Populární knihy

/ všech 16 knih

Nové komentáře u knih Anuše Kejřová

Praktické a úsporné zavařování ovoce, zeleniny, příprava ovocných šťáv, rosolů, vína atd. Praktické a úsporné zavařování ovoce, zeleniny, příprava ovocných šťáv, rosolů, vína atd.

V rámci zavařovací sezóny si rád počtu v těchto starých knihách. Mnoho věcí si člověk připomene a také se občas pousměje nad změnou v tehdejších možnostech a tím, co máme dnes. Například taková úschova dříve: „Láhve, plněné ovocnými šťávami, uschováme v chladném suchém sklepě ležmo, nejlépe na jemném písku položené.“. Hezké, že? Nebo: „Láhve občasně podrobíme prohlídce, a co pění neb i jen lehce plesniví, ihned spotřebujeme. Přiznávám, že třeba takové pivo pění celkem často.... celý text
Česneksmedem


Úsporná kuchařka Úsporná kuchařka

81% Pro mě je tato kuchařka jako dělaná, využívám ji hodně, recepty jsou jasné a srozumitelné. Ta úspornost je někdy trochu úsměvná, ale má něco do sebe. Určitě ji doporučím.... celý text
ArwenAragorn


Úsporná kuchařka Úsporná kuchařka

Já tuto kuchařku běžně využívám, dobře se mi podle ní vaří. Je napsaná srozumitelně, obsahuje recepty z dostupných surovin, jídla se mi vždy hned napoprvé povedla. Líbí se mi, že obsahuje i takové detaily, jako přesný počet bobkových listů, kuliček nového koření nebo pepře. Pro začátečníky ideální. Nyní z ní často vaří i dcera, nerada si nechá v kuchyni radit, chce vařit samostatně, což s paní Kejřovou zvládá na výbornou a je náležitě hrdá.... celý text
kopeceli



Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty

Citace z obalu: „Upozorněte na tuto knihu a doporučte ji všem svým známým. Zasluhuje toho.“ TAK TOMU ŘÍKÁM PR :o)) Stále platné a hlavně pravdivé. A to více než 100 let!! Upozorňuji a doporučuji: Jméno Anuše Kejřová (1874-1926) je pojem stejně jako M.D.Rettigová (1785-1845) nebo Marie Janků-Sandtnerová (1885-1946). Vidíte ty roky??!! Ve „zlaté“ kuchařce se majitelka kuchařské školy a učitelka vaření s mnohaletou praxí nezapře. Svými kuchař.knihami se zapsala do dějin kulinářství a její recepty patří k české klasice. Podobně jako MDR se obracela na běžné hospodyňky, vycházela nejen z českých tradic, ale sledovala i evr.kuchyně a nejnovější trendy ve zdravém stravování. Jsme tedy v dobrých rukou:o)) Její pohled na přípravu našich tradičních pokrmů se hodí i po 100 letech…. Mám tip např. Sekaná pečeně na smetaně, Vepřové à la srnčí ragú, Tvarohové knedlíky, Mramorová bábovka – nevíte někdo co je 5 kapek růžového bretonu? V kuchařské knize, poprvé vydané 1916 objevíte recepty, které vařily pra/babičky a buď jste je zapomněli, nikdy nezkusili nebo jako já se už nemáte koho zeptat. Možná s jistou úpravou máte recept v knize staré pár let, ale proč nejít ke kořenům? Od začátku knihy než dojdete k receptům si můžete číst jako kdybyste byli s pra/babičkou. Moc hezké povídání. Dýchá na Vás pohoda a klid. Nostalgie. Možná pro současnou generaci vyzní některé rady směšně, ale dost z nich je užitečných i v moderní době. Třeba rady jako - účelné zařízení kuchyně, přibližné doby potřebné ke strávení různých pokrmů, jaké množství některých potravin počítáme na 1 osobu, měření potřebného množství potravin příp. jak na menší množství pohodlněji pomocí lžíce :o) Nepochybuji, že stále platí slova Anuše Kejřové: „Celý náš život je školou, kam se stále chodíme učit – a nikdy nesmíš říct, že jsi dost učená, že radu nepotřebuješ.“ Česká kuchyně je výtečná, byla-je-bude když se připravuje poctivě a s láskou. Naše kořeny, naši předci, naše hrdost.... celý text
Josh


Kniha vzorné domácnosti Kniha vzorné domácnosti

do kamene tesat a paní Anuši Kejřové pomník postavit.....
8130