Výtěžnostní normy pro jatky a bourárny hodnocení
Václav Šedivý
Publikace obsahuje prověřené výtěžnostní normy pro jatečné opracování skotu, prasat, telat, skopového a kozího bravu i koní, zpracované pro oba druhy nákupu, tj. pro nákup v mase i v živém, ve všech třídách jakosti. V bourárenské části jsou obsaženy jak výtěžnostní normy pro dělení kusů, půlek a čtvrtí na části při základním bourání, tak i normy pro vykosťování a úpravy jednotlivých částí pro výsekové a výrobní účely. Normy jsou doplněny detailním popisem postupů při zařazování jatečných zvířat do jakostních tříd při nákupu a charakteristikou jednotlivých skupin výrobních mas. Z recenze Doc. MVDr. Ladislava Steinhausera, CSc., uveřejněné v časopise MASO 6/97:" ...Výtěžnostní normy byly a jistě budou klíčovým podkladem k ekonomické prosperitě každého podniku. (...) Nástup malých porevolučních podniků byl charakterizován často velkorysým mávnutím rukou nad řadou těchto základních výrobních podkladů. Široké ekonomické rozpětí umožňovalo řídit tyto provozy s různým úspěchem, často pouze řeznickým citem. Velké provozy však postoupily mnohem dále. Podchytily a zpracovaly si vlastní normativy (...) Majitelé miniprovozů a prodejen masa zde najdou jasnou příručku dnes tak moderního "know how". A je lhostejné, jestli některou z uvedených norem přijmou kompletně nebo jako vzor pro svoji normu podnikovou. (...)"... celý text
Zatím zde nejsou žádná hvězdičková hodnocení. Knihu můžete ohodnotit hvězdičkami nad její obálkou.
Autorovy další knížky
2014 | České masné výrobky |
2003 | Slovenské masné výrobky |
1988 | Lidé, alkohol, drogy |
1985 | Moderní láska a sexualita, manželství a rodina |
2017 | Technologické výpočty pro řezníky a uzenáře |