1984
George Orwell (p)
Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. V centre románu sú osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jedinca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell touto knihou už v roku 1948 ponúkol svetu víziu, ktorá sa neskôr stala realitou. Podobne ako v ostatných krajinách nášho regiónu, ani u nás sa anglický spisovateľ George Orwell dlhé roky nesmel vydávať z ideologických dôvodov. Po novele Zvieracia farma má slovenský čitateľ konečne možnosť zoznámiť sa aj s Orwellovým vrcholným dielom, románom Tisíc deväťsto osemdesiatštyri. Komunistická diktatúra v roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. V centre románu, ako v celom diele tohto spisovateľa, sú osudy čestného jednotlivca (volá sa Winston Smith), ktorý sa spoločnosti vzoprie, za čo zaplatí krutú daň. Dielo je pochmúrnym, aj keď doslova vizionárskym obrazom odľudštenej spoločnosti, pod čo sa podpísal aj zdravotný stav autora, ktorý v čase, keď ho písal, umieral na tuberkulózu. Keďže slovenský čitateľ pozná z vlastnej skúsenosti spoločnosť, ktorú Orwell opisuje, bude jeho stretnutie s ňou nepochybne o to zaujímavejšie. George Orwell, vlastným menom Eric Arthur Blair (1903-1950) sa narodil v Indii a do Anglicka sa jeho rodina presťahovala, keď mal štyri roky. Prvé verše uverejnil v miestnej tlači už v roku 1914, knižne debutoval v roku 1933 dielom Bez peňazí a nádeje v Londýne a Paríži, v ktorom umelecky i dokumentárne opísal svoje zážitky zo života medzi nezamestnanými, žobrákmi, tulákmi a bezdomovcami. Aj keď vyšiel z prostredia, ktoré ho predurčovalo skôr k pravicovým ideám, hlásil sa k ľavici a pokladal sa za demokratického socialistu. Neskôr jeho doslova bytostný odpor k totalitným praktikám urobil z neho jedného z najväčších a najúdernejších kritikov komunistického režimu. Je autorom niekoľkých románov, početných zbierok esejí i reportáží. Za vrchol jeho umeleckej tvorby sa považuje novela Zvieracia farma (1945, v slovenčine v rámci edície MM v roku 1998) a najmä román Tisíc deväťsto osemdesiatštyri (1949).... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1998 , Slovart (SK)Originální název:
Nineteen Eighty-Four, 1949
Před začátkem čtení jsem viděla film, který bych označila jediným slovem "psycho" .
Ke knize jsem se dostala díky velkému hodnocení v žebříčku knih.
Abych řekla pravdu, není to můj šálek čaje ani kávy... film jsem měla co dělat dokoukat do konce (s komentářem, že na tohle se snad nebudu dívat).
Kniha byla lepší, i když v některých chvílích mi vůbec nebavila. Bylo pro mne obtížné se neztrácet v textu.
To, čemu dávám tři hvězdičky je vlastně nápad + věta "Velký bratr Tě sleduje".
Je to velice zvláštní kniha, která mě v 1. části příliš nezaujala, v 2. části byla už poměrně zajímavá a ve 3. části to bylo hrozně depresivní. Ale jako komplet je to senzační, nadčasové a originální dílo až příliš připomínající dnešní svět plný dronů a průmyslových kamer. Určitě stojí za přečtení
"under the spreading chestnut tree, I sold you and you sold me" Poprvé jsem četl 1984 v roce 1987 jako cyklostylovaný samizdat na strahovské koleji. Takovou knihu dostal člověk na 24 hodin, četlo se v noci s občasným pohledem ke dveřím, zda nevchází Velký bratr. Odměnou za přečtení mohlo být i ukončení studia. Prostě atmosféra k nezaplacení!
Až do přečtení této knihy jsem si nikdy tak intenzivně neuvědomoval, kolik společného mají fašismus s komunismem. Naskakovala mi husí kůže při pomyšlení, že se naše společnost v nedávné historické době světu Orwella přibližovala. Velmi poučné.
Pro mne celkem příjemné překvapení, zajímavá sci-fi z alternativní budoucnosti (vzhledem k době vzniku). Příběh je napínavý a obsahuje mnoho námětů k zamyšlení.
V čem tkví kvalita této knihy? Že po jejím přečtení budete znechucení, vystrašení, očekávajíce ránu z týla? Že si s tím dal práci. je jasné, že je to kvalitně napsané taktéž, ale co dál? Co vám kniha dá pro váš život? Čím vás naplní? Ne, nezlobte se, ale tohle není kniha, kterou bych byl ochoten jakkoli dál propagovat.
Dílo z kterého rozhodně zamrazí, ať už se jedná o počáteční strojový popis systému nebo jednotlivé metody až po lehce depresivní konec. A když člověk bere dílo do důsledku, tak zjišťuje jak může být téměř každy politický systém nebezpečný.. Knihu si časem přectu znovu a věřím, že z ní načerpám zase nové myšlenky a uvidím v ní další nadčasové hrozby.
Počet hvězd odpovídá tomu, že mě osobně nesedí tento žánr, sci-fi, utopie a někdy až příliš obšírně popisné scény mě nudily. Nicméně téma je jedinečné a na druhou stranu jsem určitě ráda, že jsem se ke čtení knihy přes počáteční nechuť odhodlala. I když pro jiné to může být skvělé a zajímavý způsob psaní by ohodnotili plným počtem.
Vždycky jsem věřila, že to, co je v nás (myšlenky, city,..) nám nikdo nemůže vzít. Jak zpívá Nohavica: „Obrat mě o všechno chcete-li můžete, to co však v sobě mám to nedostanete, to vám nedám…“ Tato kniha mě přesvědčila o opaku, což byl emotivně silný zážitek.
S ohledem na dobu vzniku jde určitě o nadčasové dílo ale v rámci žánru se najdou i lepší. Každopádně jsem si knihu přečetla s chutí a při čtení některých pasáží mi mrazilo.
Mě jen mrzí, že spousta lidí neví, že Orwell jen rozvedl a přepracoval knihu My od Zamjatina (na kterou psal recenzi 3 roky před vydáním 1984), která byla napsaná skoro 30 let předtím. Nezpochybňuju kvality knihy ale štve mě když se o Orwellovi mluví jako o vizionářskym géniovi a 1984 je často hodnocená jako nejlepší kniha všech dob.
Četla jsem ji v angličtině. Určitě si ji přečtu i v češtině. Zajímavá kniha :-) možná trochu smutné v tom, že je to jako v dnešní době. Raději nemyslet a nic neříkat...
Je zvláštní, že pokaždé, když se k této knize vrátím, nastíní mi trošku jiný pohled... nikdo nemůže napsat, že by byla špatná... protože v tom případě na ni čtenář nebyl připraven.
antiutopie, dystopie, kakotopie totalitní stát zfilmováno anglická literatura psychologické romány svoboda britská literatura vládní sledování občanů (surveillance)
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Že bych to musela číst dvakrát, to ne, ale každopádně je fascinující, jak Orwell předběhl dobu.