1984
George Orwell (p)
WINSTON SMITH provede v dubnu 1984 něco nepřípustného. Ve válečných podmínkách Oceánie drcené krutovládou jedné Strany si začne psát deník, kterému svěřuje pochyby, jež ho už léta mučí. Úředník londýnského Ministerstva pravdy, kde se retušují, falšují či přímo likvidují dějiny, však ve svých zápiscích obtížně hledá srovnání s dřívějšími normálními časy, jejichž útržky doluje ze zasutých vzpomínek, dennodenně atakovaných přívalem propagandistických žvástů. Je snad jediný, kdo si v téhle zemi zachoval zdravý rozum a paměť? Opravdu kdysi zahlédl něco, co představuje zásadní trhlinu ve fazoně Velkého bratra, z jehož všeobjímající náruče není úniku? Ve zrůdném, avšak svým způsobem dokonalém totalitním režimu je Winstonova touha po špetce nezávislosti možná předem odsouzena ke zmaru… Zcela nový český překlad nejslavnější antiutopie míří ke generaci, jež už krutý a posléze groteskní komunistický útlak nezažila. Kniha, již autor dokončil v roce 1948, ukazuje s prorockou jasnozřivostí smrtelné nebezpečí ideologie zaštiťující se všeobecným dobrem, když žádá, aby se s ní lidé zcela ztotožnili. Fanatici a mocichtiví oligarchové stále číhají na příležitost. Stačí, když na chvíli přestaneme dávat pozor.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , LedaOriginální název:
Nineteen Eighty-Four, 1949
Poslední rok se této vizi stále přibližujeme víc než chceme a připouštíme si
Válka je mír
Svoboda je otroctví
Nevědomost je síla
(SPOILER) Asi jsem byla hodně ovlivněná vychvalováním knihy v recenzích, ale u mě se prostě žádný wow efekt nekonal. Kniha je dobrá, dost člověka nutí k zamyšlení, ale čekala jsem asi něco víc. Dost těžko se mi četla a rozhovory Winstona a Julie mě úplně vytáčely. To neustálé oslovování “má lásko”...působilo to dost uměle. Ale možná to byl autorův zájem. Každopádně souhlasím, že tuhle knihu by si opravdu měl přečíst každý.
"Dřívější civilizace tvrdily, že se zakládají na lásce či spravedlnosti. Naše stojí na nenávisti. V našem světě se emoce omezí výhradně na strach, vztek, radost z vítězství a sebeponížení."
"Kedysi bola bláznovstvom viera, že Zem sa otáča okolo Slnka; dnes viera, že minulosť sa nedá zmeniť. "
"Aj od radového straníka sa očakáva, že bude schopný, pracovitý a v úzko vytýčených medziach aj inteligentný, ale zároveň je nutné, aby bol dôverčivý a obmedzený fanatik, v ktorého emóciách prevláda strach, nenávisť, pochlebovanie a orgazmus z víťazstva."
Po této knize jsem sáhla poté, co mi jeden známý, který pravidelně jezdí do Pekingu vyprávěl co se tam děje. Přitom se o tom vůbec nikde nepíše. Ale mnoho věcí z této knihy v tomto městě, nevím jestli v celé Číně, právě tak funguje. Lidé jsou tam sledováni na každém kroku. Každý obyvatel tohoto města má své osobní hodnocení. Hlídá se co kdo nakupuje. Za nákup cigaret a alkoholu se jim strhávají body. Naopak za nákup zeleniny, mléka se body přičítají. Hlídá se kdo se jak vyjadřuje na sociálních sítích. No nechtěla jsem tomu věřit, ale ukázal mi video, kde si pán který již má málo bodů, nemůže koupit jízdenku na vlak. Ztratil právo na hromadnou dopravu. Je to síla, je to Orwell. Neskutečně nadčasově dokázal předpovědět jak se bude chovat totalitní stát, když bude mít tak obrovské technologické možnosti, jaké máme právě v dnešní době. Jaké štěstí, že již nežijeme v totalitě. Nejvíc mě dostal samotný závěr. Někoho zničit zlikvidovat a udělat z něj mučedníka? Orwell přišel na lepší způsob boje. Snad to zůstane na vždy jenom v této knize. Audioknihu čtou tři narátoři. Jaromír Meduna, Jan Vondráček a Jitka Moučková. Barva hlasů a způsob načtení je v pořádku, ale zkritizovat musím zvukovou nevyváženost. Vondráček a Moučková jsou načteny příliš potichu. Z tohoto důvodu tuto audioknihu doporučit k poslechu nemohu. Jsou i jiné verze a zdá se že lepší.
Zejména v souvislosti s politikou a zákony uslyšíte lidi často říkat, že "to je jako z Orwella". Přitom ale mám po přečtení pocit, že to většina z nich ani neotevřela. Mě osobně zaujal nejen ten systém, ale spíše sorta lidí, které vytváří - informačně negramotné, ale o to agresivnější hlupáky, anebo naopak ignoranty, kteří se o nic nezajímají a snaží se maximálně tak uspokojit vlastní pudy. Mrazivě aktuální. Jinak je ale knížka jako obrovská bonboniéra, ze které si každý může vybrat, co chce.
Uzasne nadcasova kniha, jejiz myslenky se daji aplikovat na spolecnosti dnesni doby. Behem cetby jsem si vzpomnela na me oblibene sociologicke seminare, obsazene koncepty by se daly rozebirat cele hodiny. Dnes prvky moci nejsou sice tak zrejme a viditelne, jak popisuje autor, ale jsou na nas uplatnovany stejne mocne. Souhlasim, ze by mela byt v povinne cetbe. Kazdy by si mel uvedomit, ze nic se nedeje jen tak a i pouha volba slov, kterymi je zprava sdelovana, ma obrovsky dopad.
Nevím, zda bylo moudré vrátit se k této knize po letech právě nyní... v současné době, se vším, co se kolem nás děje,dává Orwelovo dílo věcem zcela nový a až děsivý rozměr...
Tohle je a bude vždy neuvěřitelně nadčasová klasika...
Ač jsem knihu četla před dávném, k příběhu sepsaným Georgem Orwellem se musím vracet, to když mi jej připomínají příběhy reality.
Nic silnějšího jsem asi nikdy nečetla.
"Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla.."
To by měla být povinná četba ve škole. Nadčasový román, který se dá vztáhnout na spoustu věcí i v současnosti.
WOW !!!
Neuvěřitelné.... už vím, proč byla tato kniha zakázaná. Ze začátku na mě působila jako učebnice totalitárního systému. Díky bohu, že komunisti neměli technologie, ani nechci domyslet, kam by to dotáhli. Lidé jako loutky, nulová kultura, omezený jazyk, propaganda, kult vůdce a žádná metafyzika....a technologie jako nástroj kontroly a manipulace.
Úplně mě zamrazilo, když jsem se zamyslela jak moc se VB (Velký Bratr) blíží k FB (FaceBook).
Naprosto souhlasím s výrokem, že výjimečnost díla nespočívá v ději a v postavách, ale v předpovědi budoucnosti.
Snad i zrůdnější představa totality než kdy nějaká totalita byla, i když........................kdoví.
Výzva 2021/16
Naprosto bezpodmínečně povinná četba pro každého. Z postupů a situací ve smyšleném totalitním režimu mrazí, zvláště, když si uvědomíte, kolik podobných věcí vidíte teď kolem sebe v naší společnosti. Kniha ve mně zanechala neskutečný dojem, tak silný, že jsem ji ihned po dočtení zavřela a musela to rozdýchat.
Nadčasová a skvěle napsaná kniha o tom, kam až může dojít lidská touha podmanit si svět a ovládnout celou společnost.
Samozřejmě geniální, významné, předběhlo dobu atd., to všechno všichni víme :)
Ale moc často tu (ani jinde) nezaznívá, že to není bůhvíjak literárně záživné - místy je psaní až průměrné. Postavy nehluboké, všechno slouží jen jako nástroj k vyjádření těch stěžejních a přelomových myšlenek, které opravdu klobouk dolů - dodnes zásadní, dodnes aktuální. Autor šel v rozpracování tak hluboko, že si neodpustí ani závěrečný dovětek, kde nás o newspeaku do detailu poučí.
Ale to, že si knihy považuji a jsem rád za možnost si jí přečíst neznamená, že mě její čtení v nějakém bodě uchvátilo či pohltilo. Tak to prostě nebylo, ačkoliv já osobně byl s drsným závěrem příběhu spokojený.
antiutopie, dystopie, kakotopie totalitní stát zfilmováno anglická literatura psychologické romány svoboda britská literatura vládní sledování občanů (surveillance)
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Skoro si ani netroufám napsat jakoukoliv odezvu na tento srdcebolný příběh, který nám dal v mnoha ohledech pocítit, co se opravdu skrývá za zrůdnou ideologií totalitních autokratických systémů, které jsou bohužel i nyní všudypřítomné a rozumnému člověku dělají oprávněné starosti. Kniha je přesycena momenty, kdy je vám špatně, chcete do mdlob, říkáte si, že vlastně číst dál je bolestné, ale chcete znát víc. Orwell předběhl dobu a jej mohu docenit až teď, když si trochu všímám politiky a chápu souvislosti mezi řádky a na co kupříkladu směřuje satira Farmy zvířát. 1984 je cennou příručkou pro každého voliče. Dystopický svět, kde jsou všechny ctnosti a morální hodnoty znehodnoceny a pošlapany, lidé obracejí zbraně proti sobě, není vám dán kousek prostoru, špetku kreativního svého myšlení, popření čehokoliv lusknutím prstu, nebo snad překroucení historických událostí a zákonitých norem je demogogie nejvyšší úrovni, která je okrajově znát i v našem skutečném světě. Člověk nemusí být zrovna bystrý, aby dokázal vyjmenovat ty státy, kterých se to týká, jako zajímavost bych podotknul, že v tom jednou z hlavních bylo dílo až do roku 1990 zakázáno. Nejčistší formu aplikace 1984 do nynějšího světa bych zařadil kupříkladu Čečensko. Místo, kde každýmu někdo zmizel, kde zemřela pětina obyvatel, kde byl dosazen 28 letý prezident, kde jsou mučírny na homosexuály, kde je hladomor, nedostatek práce, ale za to propagandistické plakáty a neochvějnou moc armády zde člověk neunikne. A ano hádáte správně. Jeden z nejlepších prostředků jak si trochu přilepšit, když kolem vám je jen bída a bolest je prásknout svého souseda, vítej v novém tisíciletí Orwelle. Za zdmi režimů, za obrazovkami našich displejů je zkrátka neviditelná síla, která skutečně vidí a sbírá naše informace a ku "vyššímu prospěchu" (nám mnohdy neznámému) s němi pracuje. .............
Každopdáně, ani ta nejkrásnější lež se nemůže rovnat nejprostší pravdě. ....... Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl .......... a nejkrásnější varování, co se vám může dostat do rukou, zvláště dnes v období koronakrize. ..... Zápřemýšlejme všichni, co na nás čeká ve sto jedničce a teď si jdu pro žiletku, protože tento myšlenkový experiment, který kulminoval v komentář je jasným projevem ideozločinu a tudíž tou nejohavnější urážkou.