Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Jak sám autor uvádí, jde o to, zasmát se a nic moc neresit. Značný odklon filmového zpracování od knihy. Bezva oddychovka.
Tuhle knihu jsem našla ve správnou chvíli na správném místě, jinak bych začala nejspíš taky užívat prozac. :-)
Děkuji Aristokratce a ostatním obyvatelům zámku Kostky.
Bohužel jsem se zasmála jen jednou. Styl deníku mi k tomu moc nesedl, protože nás připravil o líčení scén, které tady bylo velmi chabé.
Vtipné, ironické a čtivé vyprávění. Výborná oddechová knížka. Už se těším na další díl.
Knížka, kde nemusíte přemýšlet. Jen prostě čtete a pobavíte se. Jen nesmíte očekávat něco světoborného. Příjemná oddechovka mezi různými krimi a thrillery. Nebo i mezi romantikou a slaďárnou.... Prostě úplně jiný soudek. Za mě super. A ostatní díly dám časem též jako oddechovou vsuvku mezi jinými žánry.
Obdivuji humorné pasáže, kterých je bezpočet a autor je mistrovsky vkládá, kde může. Tento díl jsem dočetla, ale určitě nebudu hledat pokračování. A troufnu si tvrdit, že v tomto případě je filmové zpracování lepší než knižní předloha.
Příjemná oddechovka u které jsem se i
nahlas zasmála (story s kočkou). Knihu jsem zvládla za dva večery a pak také ostatní díly, první je nejlepší.
Nevím, co na tom kdo vidí. Měla jsem problém to dočíst. Vtipné by to bylo, kdyby hlavní hrdinka neměla stále potřebu vysvětlovat své dvojsmyslné věty a narážky.
Právě dočteno. Očekávala jsem více,to bylo nicméně způsobené kladnymi recenzemi od ostatních čtenářů na sociálních sítích. Pokud nechcete nad knihou přemýšlet,jen prostě něco číst a trochu se zasmát tak je to to pravé.
Knihu jsem konečně ulovila v knihovně... už díky tomu boji, který byl třeba, abych se k ní dostala evokoval, že bude super. No, čtivá byla, to ano, za dva večery jsem neměla co řešit. Prvních pár stran jsem se párkrát zasmála nahlas (taky máme kočku), nicméně "WAU" efekt se nakonec nekonal. Ale jako odpočinková četba, proč ne :)
Prumerna knizka. Uprimne nechapu takove nadseni z ni. Jo, obcas jsem se pousmala nad nekterymi scenami, ale ze bych se valela smichy? Bohuzel ne. Druha polovina knizky se mi libila vic, mozna i tim, ze jsem privykla na postavy a styl vypraveni, ale nevim, jestli se nekdy pustim do pokracovani.
Je patrné, že příběh vychází z niterné znalosti prostředí, prožité zkušenosti s návštěvníky hradů a zámků, jejich nezájmem o prezentované a touhou po „autentických zážitcích“. Vypravěčský styl je živý, řízný, čtivý, až s úpornou snahou o vtip. Někdy méně je více a u této knihy to platí dvojnásob.
Druhý a třetí díl se drží nastavené laťky, čtvrtý vykazuje úpadek.
deníky aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Skvělá a velmi vtipná knížka.