Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
Nevzpomínám se, kdy naposledy jsem se při čtení nahlas chechtala. Ale je pravda, že styl vyprávění je stále stejný, postavy se nikam nevyvíjí, takže postupem času začne kniha lehce nudit.
Oddechové, nenáročné a úsměvné čtení. Začátek knihy mě docela pohltil, ale při dalším čtení už mi vyjadřovací styl a humor přišel tak nějak pořád stejný.... Knížka podle mě neurazí, člověk u ní nemusí moc myslet :D
Milá a oddechová knížka se sympatickou vypravěčkou. Vzhledem k tomu, že na film jsem zrovna pozitivní recenze nečetla, často jsem při čtení přemýšlela, jak těžké musí být psát scénář, aby to nesklouzlo k bláznivé komedii, které ze srdce nesnáším. Ale vypravěčka dělá v knížce opravdu hodně. A líbí se mi, že nejde o žádnou zpovykanou Američanku, ale sebeironickou Češku tělem i duší. V jednu chvíli už se mi při čtení zdálo, že se opakují motivy, naštěstí se to brzy změnilo. Je tedy pravda, že začátek je hodně dobrý a postupem se smějete méně, ale mně to stačilo :-) Už čtu pokračování :-)
Jednou takhle cestou do sklípku se v autobuse rozhořela diskuze o nejlepších knihách, které kdo naposledy četl a převažovala tam právě Poslední aristokratka. Vše se odehrálo před navštívením sklípku, takže jsem neměla pochyb o tom, že se vážně jedná o nejhumornější knížku, jakou kdy četli. Zlákána touto představou jsem si ji i já zakoupila a pustila se do toho. Ze všeho nejhorší (po trpaslících) je příliš velké očekávání. Nemůžu vyloučit, že jsem třeba suchar, ale prostě jsem čekala, že se při čtení budu chechtat od začátku až do konce. Ale abych nebyla za tu ošklivou, kniha je to oddechová, četla se rychle, člověk nemusí přemýšlet nad textem a dokonce mi i párkrát povyskočil koutek, takže na takové to odpočinkové čtení bych ji určitě doporučila. Hlavně bacha na příliš velké očekávání a třeba budete ještě překvapeni.
Vtipná knížka, při které se mi nejednou chtělo smát. Pro mě opravdu veselý a oddechový příběh, sahám po knihách, které jsou ze života, nebo spíše smutnější, takže příjemná změna. Hlavně se mi líbilo, že mi tato knížka nepřipomíná žádnou jinou knihu.
Od knížky jsem čekala víc. První stránka me navnadila. Ale čím vic jsem se blížila ke konci, tím méně me bavila. Znovu uz bych si ji neprecetla.
Touto knihou jsem se prosmála , doufám že i další budou v tomto tonu .
Vlastně já jsem muflon :-) .
Tak to nemělo chybu! Tak dlouho jsem se u knížky nepovabila...stačí tak málo, rodinný příběh, chvílemi mě to az " rozsekalo" :-) po dlouhé době jsem odbehla od krimi a jak to, že mi taková kniha byla tak dlouho tajena...?
Snadné oddechové čtení s milým humorem a pěknou češtinou. Až si budu chtít odpočinout od silných příběhů, o kterých člověk musí přemýšlet i po dočtení, přečtu si v přestávkách postupně i další díly. Výborné je i audio provedení v podání Veroniky Khek Kubařové.
Kniha splnila, co jsem od ní očekávala. Je vtipná, čtivá. Navíc moje první přečtená e-kniha.
Jsem zvědavá, jak se vyvedlo zfilmování.
Nenáročné, milé čtení, ale měla jsem celkem velká očekávání a kniha mě malinko zklamala. Čekala jsem, že se budu víc smát. Jinak kniha byla fajn, nic proti ní nemám, ale zpětně mi druhý díl mi přišel o dost lepší. Jednoduše doporučuji vytrvat a po přečtení se pustit do druhého dílu :).
Nečekala jsem buhví co, ale pohled pubertální americké aristokratky mě docela zaujal. Jo v každé rodině je něco :-D
Selže-li ve vyprávění koncepce neonostalgického a paranormatického vnímání socioskupiny, nelze hodnotit výše než průměrem. Snaha o originalitu jest ale oceněna třemi hvězdami.
Trochu slabší začátek, ale pak velice vtipný příběh o šlechtě, které v Čechách vrátili zámek (velice chudá šlechta).
K přečtení knihy mě přivedla upoutávka v kině na stejnojmenný film. Chtěla jsem si nejdřív přečíst knihu a pak se podívat na film. Na film ani nedošlo. Bylo na mě až příliš oddechové čtení. Druhou část knihy jsem stále čekala kdy už mě něco ohromí a on byl najednou konec a nic mne neohromilo. Zajímavý nápad, ale posléze dost nudný děj. Do další se určitě pouštět nebudu.
deníky aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |