Poslední aristokratka
Evžen Boček
Aristokratka série
1. díl >
František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text
jo bavila sem se :-) mohlo by tam bejt min opakujicich se veci ale jajo oddychovka je to fajn :-)
Padesát stránek do konce a nejsem schopná se jimi prokousat. Celá knížka mi stylem tak nějak připomíná laciný humor Kameňáků a pod. A to nejsem nijak náročný čtenář. Další knížky autora už asi číst nebudu a film si pravděpodobně odpustím.
Kniha mě stejně jako film celkem zklamala. Čekal jsem příběh, ale připadá mi spíše jako situační komedie.
Po počátečních rozpacích z poněkud drsného humoru jsem se knihou prochechtala a těšila jsem se na filmové zpracování o to víc, že herecké obsazení slibovalo přinejmenším dobrou zábavu. Bohužel z toho vyšel vánoční rodinný film, kterému chyběl jakýkoliv humor, nebo byl podaný tak jemně, že se nebylo čemu smát. Kniha je rozhodně mnohonásobně lepší.
Nepotěší, neurazí... Jako oddychovka pro zasmání dobré, ale žádnou hloubku v této knize nenajdete.
Kniha je zpočátku velmi vtipná a děj svižně plyne, člověk se zasměje, ale postupně mi začal vadit neustále se opakující styl humoru, a nejpozději cca na 100. stránce to jaksi ztratí své kouzlo úplně, nic nového se nedovídáme a naopak život na zámku a neustálé pokusy nalákat k prohlídce zájemce mě už moc nebavily. Po dalších dílech momentálně určitě nesáhnu, příp. později s delším časovým odstupem až si budu chtít přečíst něco opravdu nenáročného...
Tak nevím, u této knížky jsem taková rozpačitá. Špatná není, to vůbec ne, ale na můj vkus je asi hodně převtipovaná, což mě po desítkách stránek přestává bavit. V tomto případě asi raději shlédnu film.
Zadna jina kniha me neotravila uz prvni vetou. Knihu sem odlozila a podruhe otevrela az za nekolik tydnu a nelitovala jsem. Vtipny, svizny a lehky cteni. Doporucuju!
Po víc než roce knížka, kterou jsem nedočetla. Ze začátku jsem se ještě trochu bavila, pak mi to vše přišlo stejné a nějak mi styl neseděl. Škoda.
Cetl jsem prvni a druhy dil jako jeden celek a pocity mam smisene. Tak dve tretiny prvniho dilu byly naprosto skvele, atmosfera pripominala Wodehouseho, popisy byly prijemne (sebe)ironicke. Pak dej ztratil dech a zbytek prvniho dilu i dil druhy uz me nudily... Prislo mi, ze autor nedokaze postavy ani dej nekam posunout, stale se resi penize, jediny, kdo se charakterove vyviji, je otec (bohuzel stale mene sympaticky)... film jsem nevidel, ale po precteni knihy o jeho shlednuti zajem vlastne ani nemam. Pochybuji, ze si prectu dalsi dily, mozna nekdy nekde na dovolene...
deníky aristokracie, šlechta pro ženy zfilmováno česká literatura mladí lidé humoristické romány pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Jednou jsem se srdecne zasmala a pak uz tam byl jen pokus o humor. Nedocteno.