Aristokratka ve varu
Evžen Boček
Aristokratka série
Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je mnohem těžší, protože denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců „nejchudšího zámku v Čechách“, na němž největší událostí za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě, kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování knížete Schwarzenberga. První pokračování Poslední aristokratky, nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012, ověnčené Cenou Miloslava Švandrlíka, nabízí další porci komických situací, při nichž je hlasitý smích stoprocentně zaručen. Nové vydání Aristokratky ve varu vychází před očekávanou premiérou stejnojmenné filmové adaptace Jiřího Vejdělka, která bude uvedena na plátna kin v lednu 2024.... celý text
trošku slabší ač pořád vtipný díl serie o poslední aristokratce, určitě v levných knihách, nebo někde ve výprodeji nezklame
Druhý díl hodnotím taky jako velmi povedený, smála jsem se stejně jako u prvního dílu. Přišlo mi však, že spousta hlášek a situací je stejných jako v první knize..škoda.
Četla jsem z velkým odstupem od prvního dílu, který mě moc nenadchl. Rychlé, oddechové čtení.......no a to je tak všechno. Rozhodně nic, co by mi přišlo k smíchu a neustálé vysvětlivky v závorkách už mě dost štvaly.
Lehce se četla stejně jako první kniha. Nijaký velký převrat, odpočinkové čtení o životě na hradu Kostka.
Tak tento díl se mi možná líbil o trochu více, než díl první. Je to asi tím, že jsem si dala docela velký rozestup a také to, že jsem byla připravená na styl psaní a humoru.
Bylo to opět milé a přes několik vtipných momentů, je to pořád takové stejné. Oddechovka to byla ale fajn.
Mě aristokratka prostě baví. Kniha mi přišla nesmírně vtipná, avšak myslím si, že naplno ji docení především lidé, kteří někdy průvodcovali, protože zážitky s lidmi jsou někdy až neuvěřitelné.
První díl byl psycho, teď začínám mít pocit, že uzobávám prozac/ačkoliv si toho nejsem vědoma/.....
V rozhovoru s autorem jsem četla, že původně napsal jednu knihu, ale po spočtení stran ji rozdělil na zatím 3. Na jednu stranu dobře, že tak. Vždy od půlky dílu u mě nadšení opadá a jsem trochu přehlcena stylem humoru, vše už mi přijde předvídatelné. Na druhou stranu to rozdělení je znát - druhý díl je tak trochu odnikud nikam.
Neříkám, že jsem se nebavila, ale hlasité výbuchy smíchu to nebyly. Označila bych to jako fajn knihu na přejezdy mhd. Kapitolka sem, kapitolka tam.
Já ji přečetla za dva večery a bylo toho příliš najednou.
Příjemná oddychovka, ale vzhledem k tomu, že postavy už známe, chyběl tu moment překvapení a s ním spojené výbuchy smíchu jako u prvního dílu. Hvězdičku strhávám za některé "nechutné" detaily, bez kterých bych se klidně obešla (např. popis toho, co všechno bylo nutné uklidit po svatbě). Také některé málo používané obraty mi přijdou zbytečné (např. "spastický záchvat") - nechce se mi při čtení takového typu knihy používat slovník cizích slov :-)
Pan Spock, Josef, Milada a paní Tichá opět nezklamali :-) Knížku doporučuji! Její čtení Vám zlepší náladu :-)
Dost často se mi stane, že kniha, která má dobré hodnocení mě zklame. To se ale nestalo, tento díl jsem četla jako první a já četla a četla, smála se, řechtala, a krásně si vyčistila hlavu. Docela bych se na pár dní na Kostku podívala:)
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Narozdíl od mnoha jiných komentářů, tento díl se mi líbil více. Jednak měl trochu jasnější dějovou strukturu a také mi přišel vtipnější. Je jasné, že je to lehká oddechovka, ale přesto mi stále chybí nějaký začátek, děj a závěr. Čte se to jako nekonečný seriál. Manželovi jsem občas četla úryvky a vůbec mu nepřekáželo, že nezná všechny souvislosti. Počítám, že stejným tempem se bude ubírat i další díl a tak už se na něj těším. Je to výborná potrava na dovolenou.