Chirurg
Petra Dvořáková
Před sebou neutečeš! „Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“ přemítá MUDr. Hynek Grábl, chirurg v příhraniční nemocnici, který už ani nedoufá, že by se jeho život ještě někdy mohl vyvíjet příznivěji. Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? Na operačním sále i mimo něj se občas dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz a kdo poražený a kam povede další cesta. Hynkovi G. často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno. –––– „Tak to zavřem, ne?“ uvažuju nahlas. „Co jinýho?“ říká Havlát. „Ukáže se na histologii.“ Zatímco šijeme, obíhačka chystá formaldehyd, do kterýho se tkáň naloží a odešle do labiny. Andrea sice podává šití, ale pořád obhlíží ten kus tkáně. „Andreo, jedeme,“ hukne na ni Havlát, když vidí, jak jí váznou ruce. „Pane doktore, víte, co se mi zdá? Jako by v tom byly nitky,“ pootočí útvarem. „Jaký nitky?“ hrne se k tomu hned Vincz. Čumíme na to znova, pak Havlát vezme skalpel a zkusí do toho říznout. Skrz naskrz mřížkatá struktura. A jsme doma! „No fakt, zapomenutej tampon z nějaký předchozí operace,“ koukám na Havláta. Ještě do toho pro jistotu dvakrát řízne, ale není pochyb. – ukázka z knihy... celý text
Mužská duše a mysl je nesmírně jednoduchá. Jinak si neumím vysvětlit lehkost, s jakou ženy spisovatelky (P. Dvořáková, V. Bendová...) důkladně proklepnou mužské nitro a všechny pochybnosti, strachy a mindráky, které se tam skrývají před světem. Motivace a pohnutky hrdiny příběhu působí velmi uvěřitelně. Při tom autorka nezapomíná na dějový spád a čtivost, knížka baví a není problém ztotožnit se s doktorem Gráblem v některých situacích, které musí řešit.
Výrazným plusem románu je jeho autenticita. Mnohé situace z knihy zcela jistě pozná ten, kdo má doma puberťáka. Prostředí nemocnice je popsáno do obdivuhodných detailů, sál, služby, různé typy doktorů a sester... Jako doktor (chirurg) můžu napsat, že autorka v zájmu příběhu sem tam nějaký detail přibarvila, ale jinak ano, přesně takhle to ve špitále chodí! Upřímně, neošetřujeme klienty, ale támhletu ženskou a tohodle dědka :-) Ale s alkoholem, to fakt ne.
Výborná knížka se sympatickým hrdinou... až mi bylo líto, že už je konec.
Přišlo mi, jak kdybych nalistovala náhodný rok v něčím deníku, konkrétně v deníku chirurga... Příběh neměl začátek ani konec, prostě jen tak plynul. Líbilo se mi vykreslení postav, konkrétně hlavní postavy Hynka - chirurga, který popisuje veškeré dění v nemocnici (ať již na sále, ambulanci či v lékařáku), ale i v osobním životě. Spisovatelka umí psát velmi čtivě a reálně. :) Vlastně nemám co vytknout (až na ten děj - to mi moc nesedělo).
Za mě výborný!
Moje první knížka od této spisovatelky a určitě ne poslední. Líbí se mi její styl psaní a sedí mi. Jako bonus bylo pro mě nemocniční prostředí.
Co se týče hlavní postavy, tak mi Hynka bylo víceméně líto, ale místy mě i pěkně štval.
A za mě škoda tak useknutého konce. Klidně bych pár stránek ještě přidala. :)
Knizku jsem si objednala na zaklade ctenosti v jednom pruzkumu. Vedla si velice dobre a tak v me sbirce nemohla chybet. Predne chci rict, ze me velice mile prekvapilo, jak uzasne dokaze zena popisovat dej z pohledu muzske postavy. Krasne drsne a chlapsky. Cely pribeh byl napinavy a mela jsem problem od knizky odchazet. Vseho vsudy jsem ji cetla 7 dnu. Az mi je lito, ze tak rychle. ???? Nedalo se ale jinak.
Vrele ji doporucuji tem, kteri nehledaji sladke recicky a buh vi jakou romantiku. Ale zkratka popis suroveho zivota. Se vsim, co prinasi. Svoje moudra jsem si v ni nasla a verim, ze si ji za par mesicu rada prectu znovu. ????
Kniha se mi četla velice dobře, je z prostředí, které je mi známé a blízké, vadí mi ale jedno vulgární slovo, které Petra Dvořáková ráda používá nejen v této knize, a za to ubírám hvězdu.
Petra Dvořáková se právem řadí mezi moje nejoblíbenější autory. Po Dědině, kterou jsem si zamilovala, protože to prostředí je blízko mému srdci, jsem se vrhla na příběh o doktoru Hynkovi a ten taky nezklamal. Prostředí nemocnice je mi taky velmi blízké a autorka jej vykreslila skvěle. Těším se na další její díla.
Nemôžem napísať, že kniha nebola dobrá, ale vo mne zanechala beznádej a sklamanie. Vadil mi prítomný priebehový čas rozprávania v 1. osobe a používanie slov ako pacoš, atď. Cítila som počas čítania silnú neúctu voči pacientom a vadilo mi to. Asi to tak je aj v skutočnosti, ale je lepšie o tom nevedieť. Kniha ma pripravila o zvyšky dôvery k nášmu zdravotníctvu, ktoré vo mne ešte zostali. Nemôže to predsa takto fungovať. Bol v knihe aspoň jeden dobrý lekár? Hynek Grábl, schopný, talentovaný, šikovný chirurg operuje ožratý, slušný lekár je neschopný operatér ale snaží sa, ďalší je šikovný ale podvodník, ktorý pre zisk obetuje pacienta. Tak si vyberme. Povolanie lekára bolo kedysi poslaním, dnes je podnikaním.
Perfektní. Velmi čtivá kniha. Postavy a situace jsou podány velmi uvěřitelně, příběh je celkem banální, což však vůbec není na škodu. Přečteno jedním dechem a těším se na další knihy Petry Dvořákové.
Docela zajímavý příběh z lékařské prostředí. Ryze český, reálný – žádná „ordinace v růžové zahradě“.
Příběh lékaře Hynka Grábla, který se potýká s krizí středního věku. Ve své podstatě je to vlastně docela slušný člověk a dobrý lékař, kterého ovšem pořád pronásleduje duch minulosti v podobě alkoholové závislosti a finančních dluhů. Hynek s tím zpočátku sice slušně bojuje, ale nefunkční manželství, problémy s pubertálními dětmi a neutěšený stav finančních prostředků ho postupně a pomalu dostávají do další pasti.
Hynek řeší některé tyto problémy buď rezignací k nim nebo střídavými útěky v podobě mimomanželského vztahu, či v horším případě návratem k alkoholu, který si sám před sebou umí dokonale obhájit. Nebudu prozrazovat, jestli se mu podaří vymanit se z této nebezpečné cesty, anebo ho pomalé destruktivní jednání dostane na samé dno. To nechám na potencionálních čtenářích. V každé případě je to normální lidský příběh z běžného života, určitě ne nepodobný spoustě osudů kolem nás. Co mě ale strašně překvapilo – tento příběh vyprávěný mužem, jeho myšlenky v hlavě, vyjadřování, dialogy…vůbec se mi nechce věřit, že to napsala žena! Petra Dvořáková je buď dokonalá znalkyně mužů a jejich myšlení, nebo je to „převlečený chlap“ – to myslím samozřejmě s velkou nadsázkou. Prostě mě ohromila ta autentičnost. Neméně reálný a syrový byl také pohled na zákulisí fungování chirurgie – mám tím na mysli zejména vnitřní pocity a vyjadřování lékařů ohledně pacientů, které zde berou téměř vždy opravdu jen jako svoji rutinu a v pravém slova smyslu „kusy masa“ – nijak mě to ale nepobuřovalo. Rozhodně nejsem tak naivní, abych věřila těm již zmiňovaným „ordinacím v růžových zahradách“. Sama jsem v nedávné době absolvovala dvě chirurgické operace a představa, jak se o mě lékaři zřejmě mimo veřejnost vyjadřovali, není moc příjemná a lichotivá. Nu což, důležité bylo, že já jsem to z jejich chování vůči mě vůbec nepociťovala a to považuju za podstatné. Jsou to také jen lidi a při vší úctě - podívejme se do hlavy sami sobě, jak kolikrát o jiných lidech vnitřně smýšlíme. Naopak se mi líbilo, že i přes tento vnitřní tvrdý, chladný a z našeho pohledu až necitlivý přístup se Hynek dokázal k pacientům chovat téměř vždy slušně a profesionálně. I přes svoje často nepochopitelné jednání mi byl Hynek sympatický, dost jsem mu fandila. Naopak - strašně mě iritovala jeho žena Markéta, kterou bych často nejraději profackovala, svým způsobem jsem se mu vůbec nedivila, že měl potřebu od ní často utíkat. Nakonec to tedy bylo takové docela fajn čtení ze života - reálné, bez umělé a násilné romantiky, někdy poučné, někdy varující. Za přečtení tato kniha určitě stojí.
Knihu jsem přečetla za velmi krátký čas. Děj rychle ubíhá, autorka se neunavuje zbytečnými popisy. Upozornit bych ale chtěla na velký cynismus, se kterým je příběh vyprávěn. Obzvlášť ve spojení s lékařským prostředím je to drsné, leč asi pravdivé. Nicméně mi ona lékařská "chladnokrevnost" nebyla úplně příjemná a možná bych knihu nedoporučila někomu, kdo právě skončil s léčbou rakoviny, nebo je po operaci.
Knížka je velmi chytlavě a jednoduše napsaná, dobře se četla. Příběh není chycen úplně do hloubky, ale je popsán plynule, trošku jako deník pana chirurga s jeho pocity a prožíváním. Ostatní osoby v příběhu jsou zde popsány z pohledu hlavní postavy, jejich charaktery a prožívání jsou pouze nastíněné. Z hlavní postavy jsem trochu na rozpacích, vlastě nevím, jestli je mi sympatický, nebo ne, jestli stojí za politování... A vlastně jsem za to ráda a bylo mi to příjemnější než kdyby charaktery byly "černobílé". Knížka ve mě zanechala dojem, mám chuť přečíst si další tituly od spisovatelky. Bodík strhávám za to, že mám ráda, když se o postavách dozvím více, což mi tady trošku chybělo.
Jednoduchý, čtivý příběh. Četl se mi dobře, jen se mi nelíbí tak vulgární mluva. Ale musím uznat, že chvílemi jsem opravdu měla před očima doktora, který vypráví tento příběh a nepřemýšlela jsem nad tím, že autorkou je spisovatelka a je to jen román.
Moje očekávání bylo veliké, ale byla jsem trošku zklamaná, asi jsem očekávala dynamičtější děj. Ale nemusí být vše plné krve, stačí i silný příběh. Každý se v hlavním hrdinovi může najít, každý máme své chyby a touhu vyrovnat se s nimi.
Kniha byla brána jako oddechové čtení a svůj účel splnila. Nic jsem nečekala a moc mne nenadchla.
nevěra lékařské prostředí muži rodina manželství nemocnice, špitály alkoholismus chirurgické operace lékaři
Skrýt reklamy
Knihy o skutečném životě miluji. Skvěle napsané.