Cyklistka: Osud poslední baronky
Jana Poncarová
OSUD POSLEDNÍ ŠLECHTIČNY Z RODU BATTAGLIA Být vzornou manželkou: takový osud měl čekat Blanku ze šlechtického rodu Battaglia. Její dobrodružná povaha jí však velela jinak. Z divokého děvčete vyrostla sebevědomá žena, která na kole zcestovala kus světa. Své stáří Blanka pak tráví v chátrajícím rodném zámečku v jihočeských Bratronicích. Sleduje, jak známý svět kolem ní mizí. Až díky studentce žurnalistiky Kláře ožívají vzpomínky na Blančin dávný pestrý život – i na její osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis. JANA PONCAROVÁ Jana Poncarová žije v Plzni, je novinářka a copywriterka. V příbězích, které píše, hledá pravdu o světě a vlastní osvobození. V roce 2018 debutovala úspěšným románem Podbrdské ženy, který sleduje osudy tří generací žen žijících v podhůří Brd. O rok později vyšel román Eugenie inspirovaný skutečným osudem plzeňského hotelu Continental a jeho majitelky.... celý text
Romány Literatura česká Biografie a memoáry
Vydáno: 2021 , VoxiInterpreti: Jana Plodková , Dagmar Čárová
Když jsem dozvěděla, že Jana Poncarová chystá román Cyklistka, byla jsem nadšená, protože bydlím nedaleko Bratronic a osudy rodiny paní baronky Battaglia znám. Jenže zanedlouho poté jsem si přečetla Eugenii a nadšení ze mne dost opadlo. Knihu jsem tedy četla ze zvědavosti, ale musím říct, že je povedenější než Eugenie. Druhá polovina knihy mě bavila více. Jsem ráda, že se život paní baronky dostal do širšího povědomí. Doporučuji se podívat na dokument Paní Le Murie a udělat si výlet do Bratronic a do Záboří :-)
Příběh baronky Blanky ze šlechtického rodu Battaglia. Divoká dívka, která neprahla po manželství, ale měla raději dobrodružství, a především jízdu na kole. V rozpadlém zámečku na jihu Čech vzpomíná na své mládí i na svou osudovou lásku. Příběh je inspirován skutečnou postavu, avšak celkově je smyšlený.
Tak tohle byla úžasná knížka. Po Eugénii a Podbrdských ženách jsem čekala, že se mi to bude líbit a mé očekávání se vyplnilo, možná snad i předčilo. Je to knížka, která Vás zasáhne. Budete sledovat nelehký osud šlechty v Československu, i to, jak se k tomu sami postavili. Baronku Blanku si zamilujete, budete jí fandit a budete vše prožívat s ní. Příběh čteme ve dvou rovinách – když byla Blanka malá a pak z pohledu stárnoucí Blanky, jak vzpomíná na svůj život.
Knížka mi dala přesně to, co od knihy očekávám – emoce. Budete se smát, budete však i brečet, rozhodně si připravte kapesníky. Po dočtení poslední stránky jsem měla chuť začít číst zase znovu od začátku, vůbec se mi s paní baronkou nechtělo loučit. A navíc jsem se dozvěděla spoustu nového.
Jelikož jsem chtěla vědět víc o skutečné postavě paní Blanky, kromě pátrání po internetu jsem se podívala na dokument Paní Le Murie, kde se s Blankou seznámíte „osobně“ a jen si dokreslíte celý příběh o její osobu, její hlas a její skutečné myšlenky.
Za mě tedy velké doporučení, krásná knížka, kterou si užijete a k tomu se dozvíte spoustu zajímavých informací. Nádherná obálka je už jen třešničkou na dortu.
Krásně zpracovaný příběh baronky z rodu Battaglia, částečně smyšlený, částečně založený na skutečných událostech. Děj je zasazený do jihočeských Bratronic, kde na rodném zámečku vyrůstá Blanka a její bratr Kristián, kde vzniká i jejich láska k dobrodružným výpravám na kolech. Osudová láska v nešťastné době, láska k rodině, prvovýlety na kole do Alp i kolorit vedlejších postav, to vše dává dohromady velmi čtivý román .
Smyšlený příběh skutečné baronky Bataglia. Vzal mě za srdce. Doporučuji se ještě podívat na dokument o této dámě Paní Le Murie.
aristokracie, šlechta paměti, memoáry česká literatura česká šlechta
2019 | Eugenie: Příběh české hoteliérky |
2020 | Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky |
2021 | Cyklistka: Osud poslední baronky |
2020 | Děvčata první republiky |
2022 | Herečka: Múza první republiky |
Skvělé, šíleně smutné, poučné, nepochopitelné... Příběh, byť smyšlený, vás rozhodně nenechá v klidu. Připravte si kapesníky, budou se hodit. První kniha autorky, co jsem přečetla a moc se mi líbila. Doporučuji.