Dobehni svoj mozog
Anders Hansen
Existuje spoľahlivý spôsob, ako znížiť stres a úzkosť a zároveň podporiť pamäť? Zvýšiť IQ a spomaliť proces starnutia? Stať sa kreatívnejší a sústredenejší zároveň? Odpoveď je jednoduchá: hýbte sa a dobehnite svoj mozog! Pravidelné cvičenie stimuluje mozog nevídaným spôsobom. Jeho výsledky neprekoná ani kombinovaný účinok liekov, výživových doplnkov a mentálnych cvičení, ako lúštenie krížoviek a riešenie sudoku. Moderná neuroveda a výskum preukázali, že fyzické cvičenie má mimoriadne účinky na naše mentálne zdravie a vyrovnanosť. Kniha Dobehni svoj mozog prináša výsledky týchto výskumov v praktickej forme a je ideálnym návodom na ich použitie v každodennom živote. Dobehni svoj mozog od renomovaného švédskeho psychiatra a “brain bloggera” Andersa Hansena Vám povie: - Prečo je telesná aktivita najlepšou ochranou pred demenciou. - Aký druh cvičenia možno použiť na liečbu depresie. - Ako cvičenie zvyšuje sústredenie u detí a špeciálne u detí s poruchou pozornosti a hyperaktivitou (ADHD). - Ako sa deti s pravidelným pohybom a telesnou aktivitou môžu zlepšiť v matematike a rečovom prejave. - Prečo magický pocit eufórie pri behaní a látky, ktoré počas nej telo vylúči, majú úžasný vplyv na naše zdravie, energiu a náladu.... celý text
Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika Sport
Vydáno: 2019 , barecz & conrad booksOriginální název:
Hjärnstark
Za mě průměrná populárně naučná kniha. Nic nového se tam člověk nedozví. Ano, je tam i zmínka o už x-krát zmiňovaném marshmallow testu, který je uveden snad v každé druhé knize o osobním rozvoji. Jinak sepsáno dobře a pro netknuté čtenáře knihami tohoto typu určitě k doporučení.
Kniha stojí za přečtení. Autor hezky vysvětluje jak je přínosný pohyb pro naše tělo. Mohu jen doporučit!
Na tuto knihu jsem narazila náhodou na internetu a po zjištění, že je v knihovně, si ji hned objednala. Že má pohyb vliv na naší psychiku, paměť a další funkce mozku, všichni víme nebo minimálně tušíme, ale tato kniha se opírá o mnoho zajímavých studií, skutečných případů a hlavně se velmi dobře čte.
Sportu sám vděčím za hodně a ten pozitivní vliv jsem vnímal i bez přečtení této knihy. Jako sportovec si rozhodně rád přečtu o takovém množství příznivých účinků pohybu a ospravedlním tak svou posedlost. Myslím, že každý, kdo se nehýbe, po přečtení začne a právě to je hlavní poselství této knihy. Vždyť stačí i procházka!
Vše skvěle doložené fakty.
Veci, ktoré beh uľahčujú a motivujú:
- fitnáramok, vďaka ktorému si v apl. viete pozrieť, kde všade ste kolabovali
- podcast, pomáha zabudnúť na fakt, že športujem
- túlavý pes, keď sa pozerá mojim smerom
- a všetky fakty v tejto knihe
Hovorí napríklad o tom, ako sa po behu menia úrovne stresových hormónov, ako beh ovplyvňuje mozog a jeho jednotlivé funkcie. Je síce písaná spôsobom, že nič lepšie na svete neexistuje (čo môže byť iritujúce), ale sú to informácie, vďaka ktorým to neplánujem vzdať.
//Četl jsem českou verzi.
V knize mi vadily jen pasáže, kdy byla věta v půli přerušená nějakou důležitou vsuvkou na celou stranu. Nechat čtenáře dokončit odstavec/větu a pak přidat vsuvku by taky určitě šlo...
Kniha je čtivá, když něco není podložené tak to přizná a nesnaží se to nějak kamuflovat. Ve zkratce běhejte, choďte a hýbejte se.
sport deprese vývoj a výchova dětí duševní zdraví kondiční běh pohybové aktivity
2020 | Doběhni svůj mozek |
2023 | Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře? |
2021 | Instamozek |
2022 | Dobehni svoj mozog junior |
2024 | Dobrá správa o ADHD |
Chcete si celkově zlepšit život?
Lehce běhejte 3 x týdně 40 minut.
To je všechno, nemusíte to číst. Ale kdybyste chtěli spoustu důkazů, důvodů, návodů a zajímavostí, určitě si to přečtěte. Dobře a přehledně napsáno a hlavně: 10 z 10 běžců, včetně mě, může dosvědčit, že je to pravda.