Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky
Edgar Allan Poe
Dobrodružný námořní příběh s prvky tajemna a mystiky vypráví o cestě jistého Arthura Gordona Pyma z Nantucketu. Ten se tajně dostane na brigu Grampus. Na lodi proběhnou dvě vzpoury a z posádky zbydou jen dva námořníci - Arthur a Peters. Jsou zachráněni lodí plavící se do jižních moří. Loď ale u Antarktidy narazí na podivný ostrov obývaný lidmi tmavé pleti, jimi nazývaný Tsalal... Dílo je jediným dokončeným románem E.A.Poea a české vydání z roku 1929 obsahuje mimo hlavní příběh ještě povídky Pád domu Usherů, Vražda v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Zlatý brouk, Černý kocour a Sestup do Maelströmu... celý text
Horory Povídky
Vydáno: 1929 , MelantrichOriginální název:
The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket, 1838
Neskutočný hororovo - dobrodružný román! Nevedel som sa od neho odtrhnúť. Tolko výborných nápadov...tolko morbídnosti, smoly, hrůzy. Ťažko opísať, ťažko prirovnať. Jules Verne napísal k tomuto dielu volné pokračovanie (Ledová sfinga) - asi nevydržal dočítať ten úžasný príbeh a nič neurobiť.
Dostala se ke mě pouze druhá část "a jiné povídky". Tudíž nemohu zhodnotit literární kvality onoho dobrodružství. Každopádně povídky ač čtené již několikrát, neztrácejí nic ze své sugestivnosti a bez nadsázky je lze považovat za opravdové klenoty žánru.
Na této knize mám nejraději první polovinu a to sice část odehrávající se v podpalubí, kde je atmosféra tak šíleně moc depresivní a hustá a je to zkrátka pan Poe se vším všudy, ale za to druhá část, více mystická a zasazená na ostrov ke mně již nepromlouvala takovým silným dojmem. Ale ve finále je to úžasný a naneštěstí jediný, román této temné mysli, který by si měl přečíst každý, kdo se považuje za nadšence hororů, či ho pan Poe oslovil.
Toto dielo utrapnych dobrodruzsiev hlavnej postavy, ktora prekonala tajnu plavbu v zabarikadovanom podpalubi, stret s piratmi, hlad, smad, nemilosrdnost oceanu ale aj ludi. Velmi zaujimave vykreslenie pribehu. Kniha sa cita so zaujmom.
Doporucujem dielo.
Mé
jméno
je
Artur Gordon Pym.
(Dobrodružství A. G. Pyma)
Strašně zajímavé se mi jeví šestnácti stránkové povídání na počátku tohoto svazku. Dozvíte se tam spousty zajímavostí, faktů i úvah o životě E. A. Poa. Takto dlouhé a skoro vyčerpávající úvody se dnes už jen tak nevidí. Jinak v tomto svazku najdete celkem sedm povídek tohoto spisovatele. Všechny příběhy mají jisté napětí, notnou dávku strachu a nemalé množství hororových situací. Nutno dodat, že to je ten starší druh strachu, který dnes už moc nevídáme, a tak možná v některých situacích vám bude připadat až dětinský. Leč je potřeba se vžít do doby ve které se příběhy odehrávají a hned bude o strach uděláno. A věřte, že se zde například otroci ještě oslovují negři. Nedoporučuji tudíž genderkám, aby nedostaly infarkt.
Malá ochutnávka:
Má obrazotvornost tak pracovala, že jsem skutečně věřil, že nad celou budovou i nad krajem visí zvláštní atmosféra, vlastní jen jí i jejím nejbližším okolí, - atmosféra nemající podobnost s normálním ovzduším, ale vypařující se ze zetlelých stromů, šedých zdí a mlčenlivého močálu . . . (Pád domu Usherů)
K povídkám samotným jsem toho dost napsal v komentářích v sekci „Části díla“. Tak že tady jen lehké poznámky. A. G. Pym je román, bezdebat. Jediný román A. G. Poa. Je strhující, skoro až podobný Cestě do pravěku. Toť vše. K povídce Pád domu Usherů jen malá poznámka – všechno je to ponuré a hororové prostředí, ale nikdy nepochopím, proč ten dům na konci povídky spadnul. Vražda v ulici Morgue je pocta siru A. C. D. Sherlock Holmes by zaplesal.
Citát: Toto tajemství je pokládáno za nerozřešitelné právě pro onen důvod, pro nějž by se mělo pokládat za snadno řešitelné. (Vražda v ulici Morgue)
Záhada Marie Rogetové je nejslabším článkem v tomto svazku. Možná až zbytečná návaznost na Vraždu v ulici Morgue. Zlatý brouk má dost dlouhou šifru. Černý kocour je nejlepším příběhem v tomto svazku. Poslední příběh v této sbírce nese název Sestup do maelstromu. Dobrodružně mrazivé vyprávění. Celkem se jedná o velmi temné a povedené povídky.
Citát: Všechny černé kočky jsou zakuklenými čarodějnicemi. (Černý kocour)