Dvůr křídel a zmaru
Sarah J. Maas
Dvůr trnů a růží / Na dvore z tŕňov a ruží série
Třetí díl bestsellerové YA fantasy série Dvůr trnů a růží s novou obálkou. Feyre se vrací zpátky na Jarní dvůr, aby získala informace o Tamlinově armádě a odhalila plán krále, který hodlá království Prythian napadnout a zničit. K tomu všemu musí předstírat lásku k muži, kterého ve skutečnosti ze srdce nenávidí. Její život tak visí na vlásku a nemůže si dovolit udělat jedinou chybu, jinak to bude stát život nejen ji, ale způsobí zkázu celého království.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
A Court of Wings and Ruin, 2017
Knihu jsem si naprosto zamilovala. Naporvé jsem ji přečetla jedním dechem, stejně jako na podruhé, na potřetí...
Knihy od této autorky opravdu stojí za to. Mám pocit, že je mohu číst pořád a pořád dokola a nikdy se mi neomrzí.
Příběh Feyre a Rhysanda se dostal do zajímavých a nových rozměrů. Trochu mi bylo, ale líto Luciena. Chudák přišel o všechno, coměl už podruhý. A ani nemohl být se svou družkou. :(
Jinak opravdu zajímavý a napínavý příběh.
Doporučuji přečíst:)
Hodí se pro holky i pro kluky, děj Vás zanese do kouzelné země plné zvratů, lásky a napětí a přísahám, že jakmile Vás kniha pohltí, už se jí jen tak nezbavíte :)
Tahle knížka?
Tak to bylo něco naprosto úžasného! Nevím, jestli se to zdá jenom mně nebo ne, ale přišlo mi, že námět byl sice takový už trochu ohraný, ale Sarah Maas umí z knihy udělat takový zážitek, že vám těch 700 stránek uteče jako voda!
Postavy si člověk prostě zamiluje! Spousta lidí sice tvrdí, že Tamlina nesnáší, ovšem já osobně se pořád nemůžu nějak přenést přes to, že z něj autorka udělala takového hajzla, a věřím, že je to někde v hloubi duše pořád ten stejný Tamlina jako v prvním díle. Myslím si, že se Sarah potřebovala Tamlina nějak "zbavit", a tak z něj udělala záporáka, aby dala prostor Rhysovi. Rhysand, no to je kapitola sama o sobě :D
Tuhle sérii knížek jsem si natolik zamilovala, že mě dokonce pronásleduje i ve snech. Ale kdo by se tomu bránil? Něco tak kouzelného za přečtení prostě stojí! :)
I když se mi předchozí díly velmi líbily a hltala jsem stránku za stránkou tenhle díl jsem nedočetla. bylo tam spoustu nudných částí kde se řešila jen strategie nadcházející války.
Celá kniha i celá série mě vtáhla do děje neuvěřitelným způsobem. Všude jsem musela číst, nemohla jsem ani minutu stát a nic nedělat a u toho nečíst. Nejlepší série od té doby co čtu. Poklona S.J. Maas. Jedině mohu doporučit
dlouho mě od této série odrazovalo přirovnání ke krásce a zvířeti (říkala jsem si,že to znám a bude to nuda ) a teď to přirovnání nechápu, protože pominu -li ,že je tam ze začátku kletba,kterou zruší láska, tak to nemá vůbec nic společného a jen to té sérii dle mého škodí.
Teď hodnoceni - naprosto skvělý další díl,čtivý, i přes množství stránek (jedině dobře :-D) rychle ubíhající děj. Miluju Rhyse i celou jejich družinu,jediný kdo mi lezl na nervy byla elain. Trochu mě teda zklamalo, že hrozná předem prohraná bitva nakonec skočila bez jediné oběti z hlavních postav i tu amren tam nakonec vrátily,což teda působilo dost nepřesvědčivě no :-/ . Ale shrnuto - celá série byla super.
Tento díl mě tolik nebavil. Bylo to asi tím, že se vše točilo kolem nadcházející války. Co zabolelo (SPOILER) byla smrt suriela co se mi ale líbilo, že Tamlin nebyl za záporáka. Protože i přez to co udělal mi ho bylo líto a nezapomněla jsem na to jaký byl v prvním díle. Mé sympatie se nijak nezměnili Na prvním místě zůstávají stejné postavy. Možná mám o trochu více ráda Cassciana a Rhyse. Sestry Feyri tomu dodali zajímavý spád. Co mě mrzelo bylo že Nesta nedala Casscianovi šanci a taky to že Rhysova a Amrenina oběť docela zanikli. Co mě ale zasáhlo byla smrt Feyri otce. (překvapivě) Také se mi líbil vztah Elain a Azriela. Příběh Mor mi přišel smutný a mnoho toho vysvětloval. (Co se Azriela týče) Bohužel ne všechny může čekat happyend.
Třetí díl je o něco slabší než předchozí dva, ale i tak se mi líbil. I když má kniha přes 700 stran, příběh rychle ubíhal, autorka umí skvěle vtáhnout do děje. Zklamala mě ale ta závěrečná bitva. I když mělo jít o rozhodující bitvu, ve které hlavní hrdinové téměř neměli šanci, najednou se z ničeho nic objevila spousta jejich spojenců a všechno se vyřešilo v podstatě samo.
Naprosto jsem se do této série zamilovala.
Sice některé věci opravdu nedávají smysl, ale mě to vůbec nevadí, sama jsem nelogická. A ano, jak už tu zaznělo, hlavní hrdinka je v některých ohledech úplně blbá, ale to tak nějakým zázračným způsobem prostě k té knížce patří, i když mě někdy vážně štve, patří to tam.
Ale dost kritiky. Tato série je jedna z mých oblíbených, tak proč ji pořád tak kritizovat? Miluju napínavost a to, jak spisovatelka dokonale dokáže vtáhnout do děje. To se pak stane, že hltáte stránky jednu za druhou aniž by jste si dokázali všimnout, že i přes to velké množství stránek se blížíte ke konci. Když se to stane, vždycky začnu litovat, že je to tak krátký. Zní to celkem vtipně když knížka má 720 stránek.
Ale pokud nějaké čtenáře už na začátku odradil počet stránek, tak úplně zbytečně. Možná se na začátku a v nějakých částech knihy budete překousávat, ale pak to půjde úplně samo.
Strašně moc se těším na další díl a určitě se chystám přečíst i doplňkový díl.
Začátek bez Rhysanda mě přišel docela dobrý. Rhys mě totiž neskutečně nebaví - ta jeho dokonalost a hrdinské obětovávání se za ostatní. Takoví hrdinové byli oblíbení v minulém století, ale teď už se většinou naštěstí neobjevují. Ta jejich plochost a jednostrannost je pěkně unavující.
Když postavy mluvily o tom, jak by toho a tamtoho chtěly zabít a mučit (např. Tamlina), tak mě to přišlo děsně primitivní a dětinské - neumět se ovládnout, zneužívat svou moc a neřešit věci bez násilí. Když to autor umí napsat, tak to nevadí, ale v této knize to bylo hrozně hloupé.
Docela mě už unavuje stále stejný vzorec partnerských vztahů - žena vztah nechce a odmítá a muž ji musí dobývat. Naopak (v jinačí formě to tam ani nebylo) to bylo jen u záporných ženských postav, Ianthe a Amaranthy.
(Hlavní) záporáci (král Hybernu) jsou ploší a zlí skrz naskrz a čtenář si k nim nemůže utvořit pořádný vztah. (Stejně je tomu tak i v Tog.)
Beru to jako nejlepší knihu ze série. Nemusela jsem se do ní tolik nutit a bylo zde více akce. Neznamená to ale, že je dokonalá. Autorka používá vševědoucí postavy, aby vše vyřešili a nemusela se nějak namáhat s řešením, které by zvládly postavy samy. (To samé, ale ve větším měřítku bylo v Ready Player One.) Válka ale aspoň nebyla tak odfláknutá a netrvala posledních ani ne 100 stran jako v Temné kráse od M. E. Pearson. ((: (Jasně, že to bylo špatný, ale já do toho šla s minusovým očekáváním.)
Jako závěrečný díl série knih je Dvůr křídel a zmaru dokonalý. Na konci jsem brečela, což potřebuji ke každé sérii knih, jinak by u mě neobstála. Celou sérii naprosto doporučuji, Sarah J. Maas si zaslouží ocenění za psaní knih. Miluji její styl psaní i příběhy, které píše. Prosím přečtěte si tuhle sérii, jinak toho budete litovat. :)
"Dvůr křídel a zmaru" je podle mě ze všech tří dílů nejlepší! Je nejčtivější, nejoriginálnější a svět, který SJM vytvořila, je v něm nejdokonalejší. Nemáte pocit, že se někde ztrácíte, že jste se v nějaké zápletce nebo postavách zamotali (tak se mi to dělo v první polovině druhého dílu). Příběh má od první stránky série hlavní hrdiny, ale prostor ve třetí knize dostávají i postavy vedlejší a rázem jsou z nich postavy hlavní a velmi důležité. Libí se mi, jak jsou v boji se zlem důležití všichni a doplňují se. Bez jednoho nebo druhého by vyhrávat nešlo. Není to jen o jedné hrdince nebo jednom hrdinovi. Co se týká vztahu Feyre a Rhysanda je vidět, jak se posunul z roviny vyloženě vášnivého sexu a chtíče k opravdové a hluboké lásce. Tamlina je mi pořád líto a doufám, že mu autorka dá ještě někdy více prostoru... zasloužil by si to. On nebyl takový mizera, jak se mohlo zdát. Podle mě měl jenom zlomené srdce a nebýt jeho... (tak to už si přečtěte). No a samozřejmě i dalších milion postav, ať už víl, lidí nebo nadpřirozených tvorů a netvorů... má své osudy, které se rozplétaly, splétaly, objasňovaly nebo komplikovaly! "Dvory" jsou skvělým dílem a pokud nás Sarah ještě někdy vezme do Prythianu, tak se tam ráda vrátím.
Tak jsem se - konečně! - dokopala k této knize, ačkoli jsem se jí převelice dlouho vyhýbala, ať už za to mohla má aktuální nechuť k fantasy knihám nebo kvůli počtu stránek, které slibovaly parádní jízdu plnou akce, napětí, smrti, lásky a mnohem víc. A nemýlila jsem se. Příběh mě vtáhl do děje, že jsem mnohdy měla problém popadnout dech a není se čemu divit - knihu jsem měla přečtenou za dva dny, což je vzhledem k počtu stránek heroický výkon. Všem doporučuji.
Na jednu stranu mě mrzí, že to skončilo, sice už to koncem zavánělo kdejakym klišé, ale na druhou stranu mi to zase tolik nevadilo. Děj plynul tak hezky a pěkně, že mi těch 750 stran nějak uteklo. V závěru by mi vlastně ani nevadilo, kdyby Dvůr křídel a zmaru měl klidně dvojnásobek stran, protože je tam pořád spousta nedořešenejch otázek a spousta otevřenejch konců. Skvěle vytvořenej svět, mega mě to bavilo!!
Včera som konečne dočítala túto knihu a... bolo to úžasné! Už pri prvých dvoch knihách som čítanie emocionálne nezvládala, ale stavy, ktoré som mala pri treťom diely sa asi ani nedajú opísať. :D
Sarah J. Maas je pre mňa bohyňa! Svet, ktorý vytvorila, všetky tie detaily, postavy a vzťahy medzi nimi - všetko to zbožňujem. Nechápem, ako dokázala niečo takéto napísať, ale som jej za to extrémne vďačná. Sériu Trón zo skla milujem, ale túto ešte viac.
Poslednú štvrtinu knihy som mala slzičky na krajíčku a potom som jednu, dve aj vyronila. Pri tejto sérii sa skrátka nedá ovládať. :D Teraz sa síce smejem, ale po prečítaní poslednej vety som mala pocit, že už nemám žiadne emócie. Tá kniha ma doslova emocionálne vycicala.
CHCEM VIAC!
Dokonalé. Podle mě je tenhle díl nejlepší z těch tří,něco jsem zatím četla. Můžu i sem doporučit celou sérii o dvoru, stojí to za to❤️
Tak jo.. oficiálně nechápu tu šílenou fanouškovskou základnu.
Feyre je absolutně dokonalá postava, která prostě umí všechno, je z ní stratég, vůdce, bojovnice, kouzelnice a já nevim, co ještě, přestože většinu předchozí knihy strávila zlomená.
Asi proto, jak ráda ukazuje "vulágrní gesta".
Několikset stran se připravujeme na šílenou bitvu, ve které hrdinové skoro nemají šanci, aby se pak všechno... nějak vyřešeilo. Když se autorka dostane do nesnází v příběhu, přijde zázrak nebo překvapení, protože tak se to přeci dělá, proč by měl děj dávat smysl. Pak kolem proběhne bitva. Nikomu se nic nestane, protože pak by nevynášely další prachy v dalších zbytečně dlouhých knihách, a všichni se spárují. Což není překvapení, přesně to autorka udělala ve své druhé sérii... jejíž hlavní hrdinkou je Mařena, která všechno umí a zná. Aha, tak odtud to Feyre vzala.
Alespoň, že je tam furt ten Rhysand.
Zamilovala jsem se do nich. A budou mi děsně chybět... Feyre, Rhysand, Mor, Lucien i ten Tamlin... Ano. Skvela fantasy, bylo tezke se odtrhnout, abych vubec sla spat. Tato serie je uzasna, pry ma byt 6 knih... No uz ted se nemohu dockat dalsich. Doporucuji. Napinave, zajimave, akci... Sem tam eroticka scena. Vyborny.
láska magie erotika romantika víly, rusalky fantasy
2015 | Skleněný trůn |
2016 | Dvůr trnů a růží |
2017 | Dvůr mlhy a hněvu |
2016 | Královna stínů |
2020 | Rod země a krve |
Mon Dieu.
S každou její další knihou ji miluju čím dál víc. ♥
SPOILER
A bulela jsem jako želva. Sice jsem si u Rhyse říkala, že to je ohraný a že je jasný, že ho nenechá umřít, protože tam někde musí být to kouzlo, co bylo v jedničce, a hlavně Tamlin, že jo, ale stejně jsem brečela jak malá :D