Farma zvířat

Farma zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277/mid_farma-zvirat-ahT-277.jpg 5 10418 10418

Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce

Rebelión en la granja, 1945

Juzzy
09.04.2016 5 z 5

Opět vynikající a nadčasové, jako 1984.

Lessana
07.04.2016 4 z 5

Nadčasová alegória, ktorú nemám potrebu čítať viackrát. Stačí sa, žiaľ, pozrieť vôkol seba.

dandislav
05.04.2016 5 z 5

Orwell je můj velký oblíbenec a této knize se vždy rád vracím :)

claudiecarmen
05.04.2016 5 z 5

Bylo mi upřímě smutno, když jsem četla farmu zvířat. Doba tak podobná nedávné minulosti. Orwel ji napsal ještě před vznikem socialistiského státu u nás a já bych řekla, že popisuje naše dějiny od roku 1948.

ElenRiannon
20.03.2016 5 z 5

Určitě velmi zajímavá kniha, která výborně vystihuje dobu. Ale už bych se k ní asi nevrátila. Neuchvátil mě natolik, abych ji četla podruhé :)

Lucy101
10.03.2016 5 z 5

Kniha přečtena na dva nádechy. Byla jsem naprosto unešena dějem. Ze začátku jsem zápasila se jmény, ale po chvíli jsem se v nich přestala ztrácet. Zvířata se chovala jak za doby Stalina. Bylo mi líto jak Boxera tak ostatních zvířat. Nejhorší je fakt, že ty prasata potkáváme i v dnešní době !

bob9249
06.03.2016 5 z 5

Spoiler: Ten závěrečnej zvrat je super. A chudáka Boxera mi bylo normálně líto.

//Four legs good, two legs better!"

Viky007
01.03.2016 5 z 5

Čtyři nohy dobré, dvě špatné. Čtyři nohy dobré, dvě lepší.

Musím říct, že Farma zvířat je opravdu pozoruhodná alegorie, možná až místy děsivá.
Děsivá, ale i úsměvná, jak autor dokázal dokonale vykreslit situaci. Kéž by si z toho lidstvo něco vzalo...

(A za všechno může určitě Kuliš!)

Jupijow
29.02.2016 4 z 5

Fakt jsem ji cetla dlouho...proc ? Clovek se musel zastavit skoro po kazdem odstavci a premystelet...videl Orwell budoucnost?

Xena011
27.02.2016 5 z 5

Úžasný příběh, který popisuje politické myšlenky mezi zvířaty. Stojí za přečtení a zamyšlení.

misulef
26.02.2016 5 z 5

Ze začátku jsem na knížku koukala, přiznám se, trošku skepticky. Ne že by se mi snad nelíbila, ale přišlo mi to jako nějaká pohádka, v níž se někdo snažil vysvětlit systém totalitních režimů. Ale čím víc se děj rozvíjel a stupňoval, tím víc jsem byla nadšená a ohromená. Přísahám vám - mrazilo mě v zádech.
Dočetla jsem se slovy: "Bože můj, je to geniální. Je to neuvěřitelně geniální. Přečtěte si to."
A to samé bych vzkázala všem, co váhají, jestli se do toho pustit nebo ne... Koneckonců, je to čtení na dvě hoďky. :-)

NiNo
11.02.2016 4 z 5

Velmi dlouhá bajka. Nemohla jsem se zbavit pocitu, že se mi do ruky dostala ilustrovaná populárně-naučná publikace pro děti, která má nejmenším osvětlit praktiky komunistického režimu (nejen Ruska!), tak aby to radikálně nenarušilo jejich psychiku. Závěr už snad není ani alegorický - lidi se mohou chovat jako prasata nebo se jim dokáží alespoň natolik podobat, že jsou od sebe prakticky k nerozeznání.

koci.utd
10.02.2016 4 z 5

Ne snad, že by se mi kniha nelíbila. Přesto si myslím, že je lehce přeceňována. Systém je zde vykreslen více než výstižně a vzhledem k roku vydání určitě palec nahoru. Přesto mě hned napadá srovnání s 1984, což je veskrze komplexnější a vydařenější dílo. Farmě zvířat určitě škodí menší počet stran, díky čemuž se nepodaří vzbudit ve čtenáři takovou emoci, jako tomu je u výše zmíněného 1984. Přesto před Orwellem klobouk dolů, byl to Pan Spisovatel.

zuzana4587
09.02.2016 5 z 5

Orwell napsal Farmu zvířat dokonale. V každé dekádě najdete situaci, kdy si na knihu vzpomene, protože vidíte v lidech přesně ta prasata, která jsou si rovna, ale přece jen některá jsou si rovnější.

Mademoiselle
07.02.2016 5 z 5

Krásný příběh tak imitující lidskou rasu a režim! Poutavě psané. Určitě se chystám číst další knihu od tohoto autora...

Mrnda
02.02.2016 5 z 5

Krásné zobrazení dějin Sovětského svazu. Antibajka, ze které se snad lidstvo poučilo...

kklepkaa
30.01.2016 4 z 5

I z této Orwellovy knihy mě mrazí. Na Farmě zvířat celkem jednoduše ukázal zvrhlost komunismu.

Safrika
28.01.2016 5 z 5

Dobre ctiva knizka, ktera pekne vypovida o vsem co se delo, deje a bohuzel vzdy bude dit.

b_boccacci
26.01.2016 5 z 5

Další Orwellovo dílo, které mě přesvědčilo o tom, že je geniálním spisovatelem. Protože všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

LilianaFalcon
22.01.2016 5 z 5

Co o tom napsat? Povinná četba, která mě vážně dostala a donutila k zamyšlení. Nutno podotknout, že to se moc knížkám z povinné četby nepovedlo ;-)