Farma zvířat
George Orwell (p)
Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1991 , PráceOriginální název:
Rebelión en la granja, 1945
Velice povedené dílo a tak výstižné, až vás mrazí. Mě osobně nejvíce zaujala poslední věta:
Ale nebylo už možné rozlišit, která tvář patří člověku a která praseti.
Dnes jsem farmu přečetla už podruhé, je to knížka na jeden večer, ale velmi silná, velmi působivá a neskutečně pravdivá.
Lidé jsou kolikrát opravdu jen stádo ovcí, které se nechají vést a ovládat - oblbovat jinými.
Jediná věc, kterou vidím v reálu opačně než autor: v knize zvířata pořád věří, že za vlády lidí bylo hůř, že horší už to být nemůže, ale ve skutečnosti to bývá právě naopak - na zlé se zapomíná a minulou dobu si spíše idealizujeme.
Na to, že je to povinná četba k maturitě se mi to líbilo. Kdyby nebylo té povinné četby, nejspíš bych si to ani nepřečetla, tak alespoň nějaká výhoda. :)
Všechna zvířata jsou si rovna.
Leč některá jsou si rovnější.
Aplikujte v životě a smeknete. Aplikujte v práci a můžete se smát. Aplikujte v politice a funguje pořád. Aplikujte ad absurdum a smát se přestanete.
Netuším, kde vzal odvahu napsat zrovna tohle. Po 1984 jsem si myslela, že takovýto alegoricko-satirický pohledu už nejde vylepšit. Ale fakt to jde. Poprvé chápu princip revoluce (protože Občanka na gymplu hadra); zakořeněný smysl pro propadnutí blahobytu je mi cizí (= prototyp "teta Skrblice"). Chtělo by se říct obyčejná bajka s poučením. Nicméně právě díky tomu, že tahle bajka tady fungovala 40 let, povyšuju ji na pět.
Na začátku mě to moc nebavilo, ale pak jsem se od toho nemohla odtrhnout. Super knížka.
...jako by to pan Orwell zažil na vlastní kůži...mechanismy fungování revoluce ve zkratce, přesně a výstižně...tahle kniha musela soudruhům pořádně ležet v žaludku...
Tohle je kniha, která stoprocentně stojí za přečtení. Musím přiznat, že jsem se málem rozbrečela. Byl to nesmírně silný zážitek........
Četl jsem to hned po revoluci (sestře kamarádi vrátili její samizdatové vydání) a pořád jsem si jenom říkal:
Přece to tady nemůže tak skončit, přece to nemůže tak skončit.
Ale zákony světa, které jsou tu tak přesně popsány, bohužel opět zafungovaly.
Super knížka. Originální myšlenka, velmi trefné a přesně vystihující politiku... Opravdu výborná knížka, kterou zhltnete za jeden večer :-)
Bajka platná na věky věků... i když na počátku možná byly ideály, když se po revoluci rozbouřené vody uklidní a začne všední život, dříve či později ten, kdo je u moci, propadne jejímu kouzlu, zapomene na prosazování veřejného blaha a užívá si peněz a výhod "jako prase".
Občas se setkávám se situací, kdy si řeknu nebo aspoň pomyslím: Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.
Stále platná klasika. Někdo mlčí a dře, někdo kvičí a komanduje.
P.S. Existuje i nějaká třetí cesta, pro ty, co nechtějí patřit do výše zmíněných skupin?
Farma zvířat je podle mého soudu mnohem lepším znázorněním totality než hororový příběh 1984. Zejména proto, že dokonale vysvětluje, jak snadno takový režim, zrozený z "boje za svobodu" vzniká. Docela určitě to není jen alegorie nástupu komunistické diktatury. Koneckonců Britové mají v paměti podobnou zkušenost takřka "z první ruky" s francouzskou revolucí a vším, co přinesla. 1984 je apokalyptická předpověď, která se (zatím) nesplnila. Ale Farma zvířat, to je bajka, předkládající čtenáři, dalo by se říct, důvěrně známý obraz - do čela rozbouřených, nepříliš přemýšlivých davů se nakonec VŽDYCKY postaví prasata.
Geniální kniha, kterou lze "napasovat" na jakoukoliv dobu. Jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Po přečtení 1984, které se mi moc líbilo jsem čekal mnohem více. Ale Farma zvířat se pro mě omezila na popis lidských vlastností, které vídáme dnes a denně ve větším či menším měřítku kolem sebe, a alegoričnost, s jejímž vědomím ke knize každý přistupuje naočkován již ze školy. Za mě docela zklamání.