Farma zvířat
George Orwell (p)
Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1991 , PráceOriginální název:
Rebelión en la granja, 1945
Kniha perfektně vyobrazuje život za totalitního režimu. Přečetla jsem tuto knihu na jeden zátah a určitě se k ní za čas opět vrátím.
Klasika, krásná a smutná kniha, bohužel až moc pravdivá... Pokud ještě tato kniha není v povinné četbě na SŠ, určitě by měla být zařazena... A nebo možná ne, sama jsem povinnou četbu bojkotovala a zásadně z ní nic nečetla (k mnohým věcem jsem se dostala až po škole). Nicméně doporučuji!
K téhle klasice jsem se dostala až poměrně pozdě, ale na druhou stranu je to asi dobře, protože její kvality bych dřív asi neocenila. Jediný problém po přečtení - od teď se mi do mysli vkrádá neodbytný obrázek některých lidí, které vidím jako prase, stojící na zadních s bičem v ruce....:-D
Při čtení si můžete myslet, kterou částí dějin se nechal autor inspirovat a všichni budete mít pravdu, některé zákonistosti se prostě v dějinách opakují pořád dokola, jen v různých formách. Ale autorovo heslo o rovnosti zvířat zvítězilo zatím ve všech.
Tak neviem. Čakal som viac, ako som mohol dostať. Trošku prvoplánové, zjednodušujúce. Áno, zmysel to dáva, ale podobenstvo so zvieratkami je ploché, nič naviac, nič čo by zaujalo. Nič, čo by ma mohlo dostať. Never more.
Tak tato knížka určitě stojí za přečtení. Je skvělá. Mnohokrát jsem si přála, aby se zvířata probudila z toho "snu", ve kterém uvízla - ale jejich hloupost a především zaslepenost jim bere jakoukoliv šanci k procitnutí. A prasata, ty nestojí ani za zmínku. Jenže tohle je přesně to, co ve vás má knížka vyvolat (a přesně za tím účel autor dílo sepsal) - totiž jde o to zamyslet se - být šokován z nespravedlnosti, absurdity a naivity na Farmě zvířat.
Čtyři a půl hvězdičky. Všem vřele doporučuji :)
Výborná kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem...Je až neuvěřitelné, jak Orwell předběhl dobu a popsal totalitní řežimy. Při čtení knihy přebíhal mráz po zádech...Opravdu skvělé...Moje druhá kniha od Orwella, první byla 1984, ale tahle zaujala ještě o něco víc a skvěle se četla.
A ještě dodám, že to byla jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.
Povedená alegorie na totalitu, kde je zvířátkům slibován lepší život, ale nakonec jsou na tom ještě hůř, než když jim vládli lidé.
Knihu o nadvládě prasat jsem přečetla na jeden zátah asi za dvě hodiny, příběh mě velmi pohltil a musela jsem to prostě dočíst do konce. Orwell velmi dobře, přímo nadčasově odhadl vývoj totalitních režimů po válce a dokonale příběh přeměnil v bajku a anti-bajku zároveň...
Podobenství komunismu/ totality - fajn.. Ale nějak jsem od toho čekala víc. Stručná historie nástupu a průběhu kominismu jen převedená na zvířátka. Bohužel asi budu za vyvrhele ale pro mě si víc hvězd nezaslouží.
1984 mě oslovilo mnohem ale mnohem více.
Čte se jedním dechem... Nadčasové mistrovské dílo, které má co říci i v dnešní době. Klidně bych dala hvězdiček i šest
Abych řekla pravdu, do téhle chvíle jsem si neuměla až tak moc dobře a barvitě představit život v době, kterou autor tak báječně popisuje. Měla jsem akorát naučené pojmy z učebnice dějepisu, ale představu mlhavou. Ale po přečtení poslední stránky, jsem knihu zavřela a řekla si: "Aha, už to chápu a je to šílené." a myslím si, že tohle je také jeden z hlavních autorových cílů. Podat svědectví o životě v tehdejší době, aby i další generace, jako jsme my, mohli tento život pochopit i když jsme jej nezažili na vlastní kůži... A že je psána formou "pohádky"? ... No, a? Která byla vaše první přečtená kniha? Zřejmě to nebyl psychologický román, že? :)
Preceňované, ale pousmejete sa nad touto politickou rozprávočkou,ktorá je síce miestami nudná,ale vy si poviete,že ako správny intoš/intoška by ste to mali dočítať a potom drb a koniec je prekvapivo zmysluplný a vy si poviete:ahááá tak pre toto je to také známe a každý to chváli:):D
Moc krásná kniha. Vůbec jsem nečekla že mě takhle dostane. Je úžasné co všechno se dá vyčíst mezi řádky.
Kdybych měla knihu hodnotit podle pocitu po dočtení, tak je to snad to nejhorší, co jsem kdy četla. Obsah je prostě děsivý. Ale napsaná je skvěle, z té alegorie až mrazí.
Dokonalé zobrazenie sveta a spoločnosti. Vynikajúca kniha! Určite si ju ešte niekoľkokrát prečítam :) AJ
Krátká a úderná. Přesný záznam toho jak to v minulosti chodilo v SSSR. Jednoznačně si zaslouží 5 hvězd.
Jsem velice ráda, že jsem se v rámci školy k této knížce dostala. Přečteno jedním dechem!
Ten, kdo zažil uvěří, bohužel. Krásná, smutná bajka. Děkuji, že jsem si ji mohla přečíst.
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Nadčasové dielo, to tu zaznelo už viac krát. Orwell pekne vystihol správanie a motivácie jednotlivých postavičiek a i ked mi niekedy prišla knižka až moc jednoduchá, tak má v sebe neskutočné posolstvo. Toto by malo byť povinné čítanie.