Farma zvířat

Farma zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277/mid_farma-zvirat-ahT-277.jpg 5 10417 10417

Pozoruhodná bajka začíná vzpourou zvířat, která vyženou majitele farmy a začnou si vládnout sama. Zprvu ušlechtilé, idealistické myšlenky o rovnosti, svobodě a blahobytu záhy berou za své a jejich místo postupně zaujme propaganda, nesvoboda a totalitní diktatura.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce

Rebelión en la granja, 1945

peterkovasona
28.11.2013 5 z 5

Člověk sei pobaví při klasice :)

-Nikola-
27.11.2013 5 z 5

Když jsem začínala číst, tak jsem si říkala, že to zní jak pohádka, ale brzy se vše obrátilo vzhůru nohama. Doslova jsem šílela vztekem nad bezmocností zvířat, která se stávala otroky svých, dalo by se říct bratří.
Upřímnost autora se mi líbila, ale přesto ta hořkost, co mě přepadla na konci knihy byla děsně popuzující. Dívat se na vlastní zkázu, vědět že příjde a nemoci nic dělat. Toto mi dost nastínilo cítění v době minulé.
Všechna zvířata jsou si rovna, některá rovnější. Z matematického hlediska rovnost existuje, ale VĚTŠÍ rovnost je naprosta hloupost! Jakto, že teda existuje i v dnešním světě?

JeKa
20.11.2013 5 z 5

Tak pravdivé, že vývoj a vyústění děje očekáváte v podstatě od začátku, a přesto se ani na chvíli nemůžete odtrhnout. Nejděsivější na celé alegorii je, že ani vy si nemůžete být jistí, kdy se necháte zblbout pro lákavé ideály...

Ditules
11.11.2013 5 z 5

Pravdivé a stále aktuální.

kormoran78
11.11.2013 5 z 5

Dlouho jsem se na tuto knihu chystal. Po jejím přečtení musím říct, že ve mně zanechala hluboký dojem. Pocit beznaděje, pocit deja vu, pocit zmaru. Je děsivé, jaké jsou tam paralely s dobou minulou i současnou. Zdá se, že tato kniha bude aktuální vždy. Výborně napsáno, díky pane Orwelle, díky tomuto zážitku se znovu vrátím ke knize 1984.

Anny90
09.11.2013 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, můžu jen doporučit.

Grejdus
05.11.2013 5 z 5

Příjemná záležitost na uplakané, nedělní odpoledne. Z 1984 jsem měl dost nepříjemný pocit, tady se nedostavil.

wilhelmlaubach
25.10.2013 5 z 5

dobre investovaný čas a prostriedky

Rup
25.10.2013 5 z 5

Smutná, velmi, velmi smutná satira. Nevím, existuje-li v lidských dějinách větší vizionář, než pan Orwell.

makovec.h
25.10.2013 4 z 5

Zajimave, velmi srozumitelna, dobre citelna, neni zbytecne dlouha a snad neni mozne nepochopit "co se tim basnik snazil rici"

alexandr
19.10.2013 5 z 5

Bomba:-)

pikilo
17.10.2013 5 z 5

Zatím nejzajímavější dílo co jsem četla k povinné četbě k maturitě. Můžu jenom doporučit.

Norek
12.10.2013 3 z 5

Jedna z těch knížek na povinnou četbu, které jsem přečetla vážně celé. Byla srozumitelná, dobře se četla, měla jsem po ní tu dlouhou přemýšlecí chvilku... ne, tohle jsem od školní četby vážně nečekala.

rfa
24.09.2013 5 z 5

Geniální a nadčasová analogie.

puplik
24.09.2013 5 z 5

Dílo,které předběhlo dobu :) kdo obhajuje komunismus,měl by si toto přečíst

Morisa
19.09.2013 5 z 5

"Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější."

Citáty z Orwellových děl by se měly vytesat do kamene, měly by se vytesat do mozku každého z nás. To pro případ, že by snad chtěl někdy někdo zapomenout!

Podstata Farmy zvířat není kritizovat komunismus (i když to sedí báječně a jistě účelně), nemá snad ani za účel kritizovat všechna totalitní, diktaturská politická zřízení. Farma zvířat prostě a jednoduše kritizuje člověka a jeho člověčenství - ty nejnižší lidské pohnutky.
Proč chce jeden člověk ovládat druhého - kdykoliv, jakkoliv, kdekoliv?
Mnoho z nás když získá moc, ztratí sebe…

Orwell byl vizionář a byl to psycholog/sociolog - až moc dobře rozuměl lidem.

magnolia
18.09.2013 4 z 5

Po dočtení jsem byla úplně zdrcená, jak je to všechno pravdivé jak to Orwell napsal...

bornthisway
11.09.2013 5 z 5

Mnohokrát jsem při čtení Farmy zvířat přistihla sebe samu, jak nevěřícně kroutím hlavou nad tím, jak na tak málo stránkách a s tak děsivou přesností Orwell předpověděl praktiky totalitních režimů.
Nadčasová kniha, ke které by si měl najít cestu každý.

kota
01.09.2013 5 z 5

Jedno nedělní dopoledne od 7:15 do 11:30.. prostě nešla odložit.. Kdybych ji četla znovu, objevím asi ještě další skrytá "poselství".. Aplikovatelná nejen na totalitní režimy, jejich počátek, postupný vývoj a konec, ale některými částmi i na soudobé chování lidí v demokratickém zřízení?!? Každopádně doporučuji!

tlapička
22.08.2013

Velmi pěkné, ani slovo nazmar.