Hana
Alena Mornštajnová
Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text
Osobně si myslím, že se kniha dříve či později dostane mezi doporučenou literaturu na střední školy. Je až neuvěřitelné, jaké ovace dokáže tak poměrně nová kniha sklidit během relativně krátké doby. Kniha je velmi čtivá. Nedivím se její oblíbenosti. Patří mezi ty, které musíte mít v knihovničce. Taky jsem se ji rozhodla věnovat několika lidem jako dárek.
Ač je kniha skvěle a čtivě napsaná slzy se nedostavily. Jestli je to tím, že jsem daná místa navštívila při exkurzích a čekala jsem ty hrůzy nebo jsme toho naposlouchaní za léta školní docházky atp. – nevím. Nicméně příběh Hany a její rodiny je krásný a dobře se čte. Poznáváme co vše se může stát jedním špatným rozhodnutím. Knihu jsem dostala dárkem a dlouho jsem se odhodlávala, protože osobně tento žánr nemusím, resp. se ho bojím. Ale, pokud se dá použít toto spojení, kniha mě mile překvapila. Je důležité hodně se soustředit na postavy a jejich propletené příběhy, proto doporučuji číst rychle než zapomenete souvislosti ;).
Jedním slovem-nádhera!! Troufám si říct, že nejkrásnější kniha od českého autora, kterou jsem kdy četla. Smutný, ale dost reálný příběh, jako by v tom autorka dříve žila. Lidé za války museli být tolik silné osobnosti, vždycky se mě to v knihách dotkne. Zavedla bych to jako povinnou četbu. Přenádherný !!
Přečteno takřka bez přestávky. Silný příběh, líbilo se mi zpracování jednotlivých postav i jejich pohledu na celou situaci. Oceňuji přirozené prolínání minulosti do děje. Oproti Hotýlku, který jsem odložila hned po prvních několika stránkách, stojí tato kniha za to a z ruky ji hned tak nedáte.
Nemůžu si pomoct. Mě asi uškodil ten hype okolo knihy. Čekal jsem něco velkého a dostal jsem normální příběh. Ten byl sám o sobě... promyšlený a propojoval minulost a současnost, ale to je prostě málo. A ten pobyt v pracovních táborech byl zase krátký a celkem stručný. Asi jsem moc rozmazlený pětiset a více stránkovými knihami. 5 z 5 určitě ne. Pokud je Hana zde druhá nejlépe hodnocená kniha, je to špatné.
Výborný příběh,který by se klidně mohl stát realitou. Nemohla jsem se od Hany odtrhnout.Tak silné a čtivé,určitě si přečtu za nějaký čas znovu.
Knihu jsem si půjčila jen na popud všech kladných rezencí, které se na mě hrnuly ze všech stran. Dopředu jsem vůbec nevěděla, o čem Hana vlastně je. Upřímně válečnou tématiku a ozvlášť z 2.světové války opravdu nemám ráda a nevyhledávám tuto literaturu. Tato kniha byla ale neskutečně krásně napsaná, četla se úplně sama a poprvé můžu říct, že nemám knize absolutně co vytknout. Příběh byl silný, dojemný a každého chytne za srdce. Doporučuji každému čtenáři, který se této tématice vyhýbá, protože opravdu zanechá silné dojmy.
Pěkná kniha, dle chvály jsem ale čekala víc. Děj a způsob vyprávění je ale opravdu chytlavý a čte se jedním dechem.
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Chytla mě za srdíčko. Velmi silný příběh. Doslova jsem cítila tu bezmoc, které byli vystaveni všichni, kdo si museli hrůzu té doby prožít.
Nádherný, dojemný příběh, který vezme za srdce. U posledních stran jsem i brečela. Občas jsem měla trochu zmatek v postavách, musela jsem si zpětně dohledávat příbuznost atd. Co bych nicméně chtěla říct (a to je i důvod, proč dávám 4 hvězdičky místo pěti), je to, že takových krásných knih znám daleko více, akorát nemají židovskou/válečnou tématiku. Přijde mi, že právě samotné zasazení do tohoto časového období a tématu už ostatní automaticky vede k tomu, dát maximální hodnocení, a tím pádem je tato kniha v žebříčku nejlépe hodnocených knih jako první...
Když sjedete níž, tak je tu napsáno vše...Jediné co, tak pro mě byla asi nejdrsnější ta pasáž, jak se Hana vrací zpátky do Meziříčí a je tam její popis, a v tu chvíli je stejně stará jako já teď. A tohle mě asi nejvíc odrovnalo...To uvědomění si celého příběhu je emocionální bomba.
Výborně napsané. Velmi příjemné překvapení, protože českou literaturu obecně moc nečtu, tu současnou už vůbec ne. Autorka má neuvěřitelný talent bez zbytečného rádoby uměleckého "kudrlinkování" popsat situaci, postavy, charaktery, atmosféru... A hlavně to umí udělat tak, že vás příběh vezme za srdce. Kniha se velmi dobře čte, i když z některých popisovaných scén u toho srdce dost bolí. Líbí se mi propracovanost příběhu, to, jak zdánlivě banální lidská rozhodnutí mohou drtivě změnit osud nejen vlastní, ale i lidí kolem. Kniha o sobectví, lásce, zbabělosti, odvaze. A hlavně chuti žít, kterou u hlavních hrdinek musíte obdivovat. Jen si myslím, že vzhledem k tomu, s jakou píše autorka lehkostí a jak dobře se to čte, mohla být kniha klidně o 100 stránek delší a některé pasáže propracovanější. Takhle jsem ke konci každé ze tří částí, na které je kniha rozdělena, měla pocit, že je to trochu uspěchané a jakoby useknuté.
Příběh o tom, kolik toho unese jeden jediný lidský tvor.... a o tom, že někdy už se opravdu nejde zvednout!
Tak nějak nevím, co napsat. Jsem plná emocí a dost mě ten příběh zasáhl, po dočtení jsem to dost dlouho musela vydýchávat. Příběh o tom, jak si někdy osud krutě zahrává s některými z nás. Příběh o tom, jak je život krásný a krutý zároveň. Příběh o tom, jak se k sobě lidé dokáží chovat. Příběh o tom, co člověk všechno dokáže vydržet atd. atd. Smekám před paní autorkou a moc děkuji.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Výborná kniha. Vyráží dech! Ať už stylem popisu různých situací apod. (surově a přeci s emocemi) či celkovou promyšleností a propoutaností. Překvapovala, zarážela a přiváděla mě do šokovanosti až do poslední stránky. Upřímně jsem to nečekala,vzhledem obecně dokola opakované tématice holokaustu. Tato tématika tu je však podaná zcela nevšedním způsobem a vůbec ne typickým okatým, tak jednoduše a tak mistrně. Kniha se četla sama. Rozhodně doporučuji všem!