Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454686/bmid_hana-JfO-454686.jpg 5 14118 14118

Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text

Bleskovýčtenář
19.02.2018 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechem, navíc mě potěšilo, že v Haně mají velkou roli lidé s mým příjmením :)

Lenisk@
19.02.2018 5 z 5

Podobnou knihu už jsem dlouho nečetla. Její téma není nové, přesto způsob, jakým je zpracováno rozhodně nový je. Při čtení se dokážete ztotožnit s každou postavou, každou postavu chápete, rozumíte jí, nesoudíte ji. Čtete jedním dechem, protože chcete rozlousknout to tajemství, které kniha skrývá. A když už ho rozlousknete, přijdete na to, proč postavy jednají tak, jak jednají, nechcete vlastně dál číst, protože doufáte, že život nemůže být tak krutý. Přesto žádná z hrůz (a že jich v knize je) není popsána nijak naturalisticky. Je to pár dní, co jsem knihu dočetla, ale pořád mám pocit, že jsem ji ještě neodložila. Neustále se k ní v myšlenkách vracím.

ErikaJ

Přečtena jedním dechem.

Kecallka
18.02.2018 5 z 5

První kniha co jsem četla od této autorky. Přečteno během chvíle. Neskutečnej příběh, který nemohu pustit z hlavy a stále o knize přemýšlí. Nechtěla bych v té době žít, u takových to knížek si uvědomuji jak klidně a pohodově žijeme(tím nemyslím co se děje kolem nás).

AnetaKor
18.02.2018 5 z 5

Z této knihy vás bude bolet u srdce. Pro mě jednoznačně kniha roku.

Polajda
18.02.2018 5 z 5

První kniha, této autorky a ano podlehla jsem "Hanománii". Nádherná kniha, velmi silný příběh, ještě chvilku bude trvat než ho pustím z hlavy...

pif69
18.02.2018 5 z 5

Žijeme v neskutečně klidné a pohodové době , tak , jako ještě nikdy nikdo z našich předků nežil . Važme si toho . I to si uvědomíte při čtení Hany .

adevis
17.02.2018 5 z 5

Předevčírem jsem se pustila do čtení a absolutně jsem netušila, co od knihy čekat. Okamžitě jsem se do Hany začetla a neuvěřitelně rychle jsem se blížila ke konci.
Byla to má první kniha z válečného období a naprosto mě uchvátila. Mám pocit, že ji budu dlouho vstřebávat a nikdy na ni nezapomenu. Za mě rozhodně nominace na Knihu roku 2017!

jeani001
17.02.2018 5 z 5

Hana je opravdu výborně propracovanou knihou, ze které mám osobně stejně silný prožitek jako například z knih Arnošta Lustiga. Možná dokonce i větší, díky rozvrstvenosti dějových linek, které nečekaně začínají v podstatě poslední kapitolou a poskytují tak čtenáři jemné indície k samostatnému promýšlení a snad i odhalení nejen tvrdého jádra příběhu, ale i spletitých vztahů mezi postavami.
Jednoduše řečeno - je dokonalá, dokonale napsaná, dokonale promyšlená!!! Hana v mé knihovně nemůže chybět :-)

m_pastorka
16.02.2018 5 z 5

Tahle kniha je opravdu skvělá! Propojení jednotlivých rovin příběhu a stejně tak minulosti s přítomností je opravdu na velmi vysoké úrovni. Zážitek z knihy umocnilo i sezení s autorkou, která popsala na základě čeho daný příběh napsala. Za mě promakáno do nejmenších detailů a i po prolistování zpětně ve mě kniha nechává silný emoční zážitek a věřím, že si ji přečtu v budoucnu znovu!

Titas9001
16.02.2018 5 z 5

Přečteno za 48 hodin a úplně mě to emocionálně vyždímalo, jak to bylo syrové a celé vyprávění mělo neuvěřitelný spád. České autory moc nečtu a musím si dát oddych, abych sáhla po něčem podobném. Ale skvělá kniha!

Joges
16.02.2018 2 z 5

Kniha se skládá ze tří částí. Celá první část je výborná, strhující. Hlavní postavy jsem si hned oblíbil. Všímal jsem si i toho, jak autorka dovedně fabuluje, píše úsporně, zvolila dobrý námět atd. Začátek druhé části už tolik nenadchl. Podivoval jsem se například i jednání Hany. Teprve až závěr a uváděná nelehká doba zajistily rychlejší a zajímavější spád děje. Začátek třetí části opět neohromil. Pasáže jsou popisné a popisované válečné události již známé. Úsporný styl najednou působí jako překotný spěch do finále. Usadil mě až nečekaný konec. Sečteno, podtrženo: Místy kniha bavila, napínala, udivovala, místy to nebylo nic převratného, aneb jak napsala uživatelka emve: trochu zklamání pro ty, co už mají načteno něco válečné literatury. Ale když výtky pominu, je dobře, že kniha vznikla.

mario.nette

Dokonalost! Za mě nejlepší kniha za rok 2017 + ještě s jednou ♥

anna246
16.02.2018 5 z 5

Do knihy jsem šla bez toho, aniž bych cokoli věděla o příběhu. A za pár dní jsem ji měla zhltanou, okamžitě pohlcena příběhem, a tou neskutečnou tíhou, co kniha s sebou přináší.
Všechno jsem to prožila až moc, a chvíli mi trvalo, než jsem tento příběh vstřebala. Zlomila mi srdce, opravdu.. Okamžitě se vyšoupla k mým oblíbencům, a i přes bolest, kterou jsem při čtení cítila, se k ní vrátím. Doporučuji.

Jane007
15.02.2018 5 z 5

Nevěřila bych, že mě to tak chytne. Knížka je tak moc dobrá, že by klidně snesla i filmové zpracování (i když občas je lepší, že film není). Postavu Hany jsem si zamilovala a mnohdy byl její příběh děsivý, že mi běhal mráz po zádech.

MajaHA
15.02.2018 5 z 5

Silný príbeh.Kniha sa číta sama je výborne napísana.

amladar
15.02.2018 5 z 5

Už jenom vzhled knížky, obal i barva láká k přečtení. Krásný, i když smutný příběh. Hany mně bylo nesmírně líto, osud ji nachystal nelehký život. Za mě - Kniha roku a doporučuji:-)

Anezimm
15.02.2018 5 z 5

Kniha s velkým K, která si na nic nehraje. S pokorou líčí smutnou pravdu a dle mého názoru by měla patřit do povinné školní četby..

marge74
15.02.2018 5 z 5

Krásně napsaný, i když smutný příběh několika generací jedné rodiny. Jakoby ho prožila sama spisovatelka. Rozhodně doporučuji všem.

mekkejla
15.02.2018 5 z 5

Dokonalá. Velmi lehce a čtivě popsaný více než nelehký a tragický příběh jedné rodiny. Při některých situacích se člověk až stydí,čeho všeho jsme my lidé schopní a na druhou stranu obdivuje,co zvládneme přežít. I když přežití naší tělesné schránky nemusí být vlastně vůbec výhra. Měli bychom si více tuto nedávnou černou etapu našich dějin připomínat, i když je to kolikrát bolestivé, a pak bychom si možná více vážili života, který můžeme vést dnes. Alespoň to si společně s velkým literárním zážitkem odnáším z knihy já.