Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454686/bmid_hana-JfO-454686.jpg 5 14116 14116

Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text

Amy27
09.02.2018 5 z 5

Musím říct, že první část jsem doslova zhltla. Druhá část mi přišla nejméně čtivá a třetí už se jen vezla... :D Naprosto luxusní kniha - ihned jsem ji nominovala na knihu roku!!!! O druhé světové válce jsem věděla jen něco málo, ale po této knize mám pocit, že jsem jí snad i zažila... Prostě bomba! :*

KarinŠ.
09.02.2018 5 z 5

Hanu jsem přečetla za jeden den.Smutný príběh,ale krásně se četla. Knižní novinky mě málokdy nadchnou,ale kniha Hana mě přesvědčila,že ne vždycky to musí být pravda.Super!

Pilarkaa
08.02.2018 5 z 5

Nejkrásnější kniha jakou jsem kdy četla. Paní Mornstajnova, klobouk dolu.

katka2673
08.02.2018

Pro mě jednoznačně nejlepší knížka loňského roku.

SilvaK

Výborná kniha. Odporúčam.

Roanna
08.02.2018 5 z 5

Skvostná kniha, která mě velmi zasáhla. Alena Mornštajnová dokázala zachytit atmosféru koncentračních táborů velmi strhujícím způsobem. Autorka je navíc skvělá vypravěčka, děj plynul svižně a byl napínavý od začátku do konce, bez jakýchkoli hluchých míst.
Kniha vznikala čtyři roky a ve výsledku je to znát. Chce-li člověk napsat knihu s válečnou tématikou, musí mít o této době hodně znalostí, jen neotřelá zápletka nestačí. Paní Alena zvládla oboje.
I přesto, že válečné příběhy nevyhledávám, tak Hana, stejně jako třeba Ztracená manželka od A. Richman jsou výjímky, které si pozornost právem zaslouží.
Jsem hrdá na to, že mezi českými spisovateli máme takový talent. HANA by se rovnou mohla stát i světovým bestsellerem. Ráda si přečtu i další knihy od této výtečné Paní Spisovatelky. Jen to nebude hned, chci napřed vstřebat tohle dílo - i tak se bojím, že budu srovnávat a třeba budu i trochu zklamaná, protože Hana laťku nasadila opravdu vysoko.

zazvorka
07.02.2018 5 z 5

Kniha mne uchvátila, z autorčiných děl se mi líbí nejvíce. Skvělé je, že jde o českou autorku. Cením si její češtiny, krásně se to čte. Smutné téma, pojaté inteligentně a působivě, nesnaží se jen lacině šokovat. Hned po přečtení jsem si hledala historické reálie z Valašského Meziříčí - rozšířila jsem si obzory. Kniha mne zasáhla stejně intenzivně jako knížky Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch a také Žítkovské bohyně. Obě autorky jsou úžasné - a co mne fascinuje, že si od nich ráda přečtu i smutnou knížku - tomu se totiž dnes už dost bráním. Říkám si, že těžší literaturu jsem četla v mládí, teď už na to nejsem dost psychicky odolná. Ale jak je vidět, dobrá knížka se dostane pod kůži vždy...

Zuzana08
07.02.2018 4 z 5

Ano, příběh Hany je dojemný a srdcervoucí.
Když jsem na chvíli zvedla oči od knihy a podívala se na své děti, běhal mi mráz po zádech.
Ale přiznám se, že jsem byla zklamaná, protože se děj víceméně celý odehrávál za druhé světové války. A tudíž tam nebylo nic, co už by naše společnost neznala. Se vší úctou, protože by se téma nacismu, holocaustu....mělo stále připomínat. Prostě jen tuto tematiku nemám ráda.

mjanu
07.02.2018 4 z 5

Hezká kniha, která se dobře četla díky rozdělení do kapitol. Čekala jsem možná trochu víc po všech recenzích, takže dávám 4* z 5*.

kuba3954
07.02.2018 5 z 5

Žánr uvádí, že se jedná o knihu pro ženy, nicméně jsem si ji dovolil díky velmi vysokému hodnocení přečíst a mohu říci, že kniha byla naprosto skvělá. Výborně se četla, poutavý příběh, dechberoucí zakončení kapitol a při představě, že takové věci se opravdu děly mám husí kůži nejen po dočtění, ale i teď. Jo, opravdu dobrá kniha!

zuzad
07.02.2018 5 z 5

Nevím proč, ale současné české autory příliš nevyhledávám. Tuto knihu jsem tedy zapůjčila jen na základě doporučení. Příběhů lidí s podobnou životní zkušeností jako je Hana, je mnoho. Ne každý je však umí převyprávět do poutavého příběhu.

bandita612
06.02.2018 5 z 5

Přečteno jedním dechem a uff... už jsem hodně dlouho u knížky nebrecela

JitkaSatavova
06.02.2018 5 z 5

Úžasná knížka, srdeční záležitost ...

ferdada
06.02.2018

Hanu jsem si koupila vlastně náhodou - a opravdu nelituji. Úžasné čtení. Takže i Hotýlek a Slepá mapa… - Díky za čtenářský zážitek, paní Mornštajnová!

HedušKoč
06.02.2018 5 z 5

Co na to říct? Krásně napsaná kniha s těžkou tématikou. Člověku z toho běhá mráz po zádech. Opravdu doporučuji tuto knihu přečíst.

Yvy70
06.02.2018 5 z 5

Po přečtení této knihy je velmi obtížné si vybrat co budte číst dál. Příběh vám ještě dlouho bude doznívat v hlavě. Kniha se vám dostane pod kůži. Tady si člověk uvědomí, jaké zdánlivě nedůležité okamžiky a rozhodnutí můžou ovlivnit životy dalších lidí. O válce bylo napsáno mnoho knih, ale tahle je určitě jednou z nejpovedenějších. Doufám, že se stane povinnou četbou. Já určitě donutím své adolescenty si jí přečíst.

Petruš999
06.02.2018 5 z 5

Strhující příběh, knihu nelze odložit, dokud není přečtena...

petul_b
05.02.2018 5 z 5

Opravdu velmi silný příběh. Jsem ráda, že jsem si knihu koupila a mám ji doma. Během čtení jsem několikrát myslela na to, že jako maminka rok a půl staré holčičky si nedokážu představit, že by mi někdo naši malou princeznu vzal... Buďme rádi za to, že žijeme v této době!!!

omgjako
05.02.2018 5 z 5

Když jsem ji začínala číst, tak jsem si říkala, že žádný komentář psát nebudu, jenom ji ohodnotím hvězdičkami..všechno už bylo jistě napsané, takže to nebudu opakovat...
Ale stejně píšu. A píšu, že je to nejlepší a nejsilnější kniha, kterou jsem za poslední dobu přečetla. Až do strany 286 bez slz.
(A ještě něco: mám(e) se dobře.)

Malachime
05.02.2018 5 z 5

Nádherná kniha s velice silným příběhem. Obrovský zážitek. Právem je Hana jednou z nejlepších českých knih posledních let a měla by se stát povinnou četbou. Snad nemusím zdůrazňovat, jak moc je nyní důležité si připomínat minulost. Nesmíme dopustit, aby se něco podobného znovu začalo dít, nesmíme nikdy zapomenout na ty hrůzy. Nesmí zvítězit lidská nenávist!